Routes + Reizen Gewijzigd op 12 december 2017

Fietsspot: Kuiper Native

Als je je wil onderdompelen in de roemrijke wielercarrière van Hennie Kuiper én het Twentse land al fietsend wil ontdekken, is een bezoek aan Erve Kuiper in Denekamp een must.

Fietsspot: Kuiper Native

Op Hennie Kuipers geboortegrond heeft zijn neef Erik de afgelopen jaren een hoop werk verzet met een prijswinnende ijsboerderij en de opening van het wielermuseum Hennie Kuiper Native.

Op Erve Kuiper heerst op deze zonnige herfstochtend een serene rust. Het ijsseizoen nadert zijn einde, de speeltuin en het terras liggen er verlaten bij. Maar dat is uiterlijke schijn. Bij binnenkomst in het wielermuseum legt neef Erik Kuiper met compagnon Jan Goossens de laatste hand aan de wandmontage van een groot TV-scherm. “Komende zondag start hier een toertocht en we willen graag de routes op dit scherm kunnen laten zien. En volgende week hebben we het ook nodig voor de lancering van mijn boek Kampioen Wilskracht”,  verklaart Hennie Kuiper, die me vol trots verwelkomt.

Unieke collectie

Via een brede houten trap betreed je het wielerdomein van Hennie Kuiper. Talrijke wielertruien, zeldzame zwartwit foto’s, zijn fietsen, bekers, miniaturen, bidons en boeken, heel veel boeken. Hier huist misschien wel de grootste wielerboekenverzameling  van Nederland. De wielertruien en fietsen zijn afkomstig uit Hennie Kuipers eigen collectie. Een groot deel van de attributen komt van verzamelaar Wim van Eyle, die een enorme collectie in zijn woonhuis had opgebouwd. Het oorspronkelijke plan was om deze collectie te verhuizen naar het toekomstige Huis van de Wielersport in Oldenzaal, maar de bouw van dit wielermuseum kwam niet van de grond door gebrek aan sponsoren en subsidies. Ondertussen timmert neef Erik aan de weg met zijn ambachtelijke ijsboerderij, die uitgroeit tot een toeristische trekpleister; voor rondleidingen op de boerderij, kinderfeestjes, bedrijfsuitjes, dagjesmensen, fietsers en wandelaars. Dit jaar telden ze maar liefst 90.000 bezoekers. Onlangs kaapten ze in Italië ook nog een belangrijke Europese prijs onder de neus weg van zeer gerenommeerde ijsmakers met hun honing-yoghurtijs-creatie.

"De mogelijkheden voor wielrenners en mountainbikers zijn in deze glooiende grensstreek ongekend."

Fietsspot: Kuiper Native

Kuiper Classic

Met de plannen voor een nieuwe koeienstal en de wens van Erik om daar een multifunctionele ruimte aan toe te voegen, zag Jan Goossens de kans om alsnog een wielermuseum te kunnen realiseren. “Geen nationaal museum, maar een lokaal initiatief met nationale allure, waar we nog veel meer activiteiten willen organiseren, zoals een wielercafé tijdens de grote klassiekers, exposities, presentaties en fietsclinics.” De mogelijkheden voor wielrenners en mountainbikers zijn in deze glooiende grensstreek ongekend. Erve Kuiper wordt al door diverse wielerverenigingen gebruikt als startlocatie voor toertochten. Hier kennen ze geen parkeerprobleem, de koffie (met ijsbolletje) staat altijd klaar en na afloop kunnen de deelnemers onder de douche naast de kippenschuur.

De ideale startplek voor een Hennie Kuiper Classic, toch? “Zeker. Als ik mijn naam aan een toertocht zou plakken, moet deze ook echt in Twente gereden worden. Ik hoop dat de verenigingen in de regio dit gaan oppakken. Zelf kan ik dit niet, dat is iets voor de jongere garde, ik wil me vooral bezighouden met het plezier van het fietsen en dat overbrengen op anderen.”

Dompel je onder in de roemrijke wielercarrière van Hennie Kuiper.

Wilma Vorselman

Door Wilma Vorselman

Mooi-weer-racefietser en slecht-weer-loper. Gek op de bergen, pasta en cappuccino.

Dit vind je misschien ook interessant

Fietssport Magazine: inspiratie op je deurmat

Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor sportieve wielrenners en mountainbikers. Elke 2 maanden ontvang je inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de branche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.

Meer info
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen