• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 12 oktober 2023

In het Oostenrijkse Pyhrn-Priel voelen ook niet-klimgeiten zich thuis. Alpen-Light dus

Groene bergweides, antracietgrijze rotsformaties, pastelkleurige dorpjes en blauwe bergrivieren; Pyhrn-Priel heeft de kleurrijke idylle die fietsen in Oostenrijk zo mooi maakt. Maar dan zonder dat je jezelf op zware bergpassen het schompes fietst.
In het Oostenrijkse Pyhrn-Priel voelen ook niet-klimgeiten zich thuis. Alpen-Light dus
In het Oostenrijkse Pyhrn-Priel voelen ook niet-klimgeiten zich thuis. Alpen-Light dus
Pyhrn-Priel zet zichzelf in de schijnwerpers als opkomende wielerregio in Oostenrijk. Het toerismebureau biedt wielerroutes aan op de website en de passen in de regio zijn als eerste in Oberösterreich gemarkeerd met kilometer- en percentagebordjes.

De streek ligt ten oosten van de deelstaat Salzburg, op 975 kilometer rijden van Utrecht. De naam (die verwijst naar het gebied tussen ‘Pyhrn’ en ‘Priel’) bekt misschien niet zo lekker als pakweg Tirol. De streek heeft geen monsterpassen boven de 2000 meter. De streek is een soort light-versie van de Alpen. Maar dat is ook meteen een pluspunt: ook de minder goede klimmer kan hier zijn hart ophalen. “Je kunt je tochten zo zwaar maken als je zelf wilt. Voor een vlakke ronde ga je richting het noorden. Wil je de bergen in, dan fiets je naar het zuiden. De vrijheid om bergen en vlak te combineren, maakt Pyhrn-Priel bijzonder”, zegt Ernst Lichtenwöhrer.

"Pyhrn-Priel heeft geen monsterpassen boven de 2000 meter: het is een soort light-versie van de Alpen"

De boer, B&B-houder én fietsliefhebber leidt ons dit weekend door zijn geboortestreek. Leuke bijkomstigheid: Ernst spreekt goed Nederlands – of eigenlijk Vlaams. Zijn vrouw is afkomstig uit Sint-Niklaas in België. We hebben onze intrek genomen in Explorer Hotel in Hinterstoder, een typisch modern sporthotel dat van alle gemakken voor fietsers is voorzien, zoals een afgesloten ruimte voor het stallen van de fietsen. Het hotel ligt op een korte wandeling van de Schliederweiher. Het bergmeer aan de voet van de 2515 meter hoge Große Priel werd in 2018 door een tv-programma uitgeroepen tot ‘mooiste plek van Oostenrijk’. 

Grof berggeweld

We fietsen door een kloof langs het wassende water van de Steyr dat met grof geweld richting het dal buldert. Op het programma staat de Panorama Tour (125 kilometer, 1900 hoogtemeters) langs alle negen plaatsen in de streek én een reeks prachtige panorama’s – althans dat is de belofte. Het is broeierig warm. We beginnen met een glooiende lus richting het noorden met klimmetjes tussen de alpenweides. Pastelkleurige boerderijen, versierde kapelletjes, houten schuren en koeien met rinkelende bellen trekken aan ons voorbij als we kop over kop door het dal fietsen.

Ondanks dat we weinig hoogtemeters maken, hebben we het echte Alpen-gevoel. Zo nu en dan verrast Ernst ons met een extra lusje. “Dit moet ge gezien hebben!”, zegt hij op zijn Vlaams met Oostenrijkse tongval. Als we in de remmen knijpen voor de koffiestop, staat er een gemiddelde van 31 kilometer per uur op de teller. Een behoorlijke snelheid voor een fietstocht in de Alpen.

"We knijpen in de remmen om een foto te maken van deze Oostenrijkse ansichtkaart"

De ronde heeft ons dan al verschillende boerenweggetjes met fraaie vergezichten voorgeschoteld. Maar na de pauze volgen de mooiste panorama’s. Een vileine klim vanuit Rosenau naar Oberweng (2,7 kilometer/7 procent) wordt gevolgd door een panoramaweg die uit een Milka-reclame lijkt geslopen. In de diepte slingeren landwegen tussen beboste hellingen en alpenweides, terwijl grillige bergruggen onder dreigende wolkenluchten het plaatje verder inkleuren. We knijpen in de remmen om een foto te maken van deze Oostenrijkse ansichtkaart. Na een snelle afdaling pakken we nog de klim naar de Gleinkersee (3,3 kilometer/6 procent). Het uitzicht op het bergmeer met de kleurrijke badgasten maakt onze panoramaronde compleet.

Koninginnenrit

De volgende dag staat de Drie Passen Tour op het programma. Maar fietsmaatje Maarten en ik hebben, aangemoedigd door een weizenbier op het terras, de dag ervoor bedacht dat een Vier Passen Tour een nog beter idee is. We leggen het voor aan Ernst. “Moet ik mee?”, knipoogt hij. Onze gids is wederom niet te beroerd om extra kilometers te maken. De ronde voert naar het oosten richting de Kalkalpen met zijn grillige rotsformaties. We nemen de 1100 meter hoge Kaiserau als extraatje op in het parcours. Met 150 kilometer en 2700 hoogtemeters mag deze tocht met recht een koninginnenrit heten.

De bergen zijn deze frisse ochtend gehuld in de nevel. We beginnen het viergangenmenu met de 954 meter hoge Pyhrn Pas (5 kilometer, 5 procent). De drukke verbindingsweg is niet de fraaiste klim van het kwartet. De afdaling is dan weer een smakelijk toetje: snel, overzichtelijk, veilig en breed. In volle vaart suizen we de deelstaat Steiermark in.

"Tussen de alpenweides vlakt de weg af en volgen fraaie vergezichten op de kalkstenen rotsformaties van de Riffel"

De zon breekt door als we over een landweg met uitzicht over de vallei fietsen. We zien een serie bergruggen het dal inlopen, terwijl de groene kerktoren van Rottenmann afsteekt tegen de omgeving. Op de Kaiserau (5,7 kilometer/6 procent) wordt het stil ons groepje. We klimmen door een bos met een paar pittige uitschieters tot tien procent. Maar tussen de alpenweides vlakt de weg af en volgen fraaie vergezichten op de kalkstenen rotsformaties van de Riffel (2106 meter), die doen denken aan de Dolomieten.



We dalen af met uitzicht op de rotswanden van de Haller Mauern en het frivole kasteel Schloss Rothelstein, vooraleer we onszelf trakteren op ‘Kaffee und Kuchen’ bij een bakker in Admont. De klim (3,2 kilometer, 7,5 procent) naar het Buchauer Sattel (861 meter) is net als de Kaiserau typerend voor de regio: relatief kort, maar toch met het gevoel van een echte Alpencol, met uitzicht op bergweides en rotsformaties. 

Turkse man met tulband

We steken de bulderende Enns rivier over om te beginnen aan het klapstuk van de route. De Hengstpas (jawel, vernoemd naar een hengst) loopt over een lengte van twintig kilometer door een kloof, gevolgd door een panoramisch eindschot. De lengte is indrukwekkend, maar de percentages zijn dat niet: de pas is gemiddeld drie procent. We fietsen stroomopwaarts langs het wassende water van de rivier die de kloof heeft uitgesleten. Het koude water en de schaduw maken het in de kloof een paar graden koeler. Ernst wijst naar de rotsformatie ‘Türkenkopf’ die zou lijken op een Turkse man met tulband.



In de laatste kilometers kruipen we langzaam uit de kloof richting de pas. Maar het echte hoogtepunt komt als Ernst ons over een smal weggetje leidt richting de Egglalm. We ploffen neer op het terras bij deze berghut met panoramisch uitzicht over de weides en bergen. Rond de hut dartelen katten, konijnen en geiten rond. We drinken een skiwasser (ranja op z’n Oostenrijks) en smikkelen van een knödel (Oostenrijkse deegbal). Onze bergervaring is compleet.
 
Heb jij een berg voor ogen die je graag wilt beklimmen? Gebruik dan de slimme trainingsapp JOIN. PLUS-leden profiteren van fikse korting op de app.

De volgende dag is het alweer tijd om de biezen te pakken. Maar niet voordat het machtige toetje van de reis hebben verorberd. De Höss Panorama Straße (1412 meter) is met 9,6 kilometer tegen 8,5 procent en uitschieters tot twaalf procent de zwaarste klim van de regio. De klim was dit jaar niet voor niets decor van de Höss Climb Challenge, een recreantenwedstrijd in het voorprogramma van de Oberösterreich Tour van de profs die op de top finishte. De klim begint vlakbij ons hotel, dus we kunnen hem niet links laten liggen.

Mooie mountainbikerit

We hebben in het dorp twee mountainbikes gehuurd, zodat we een rondje kunnen fietsen over de paden achter de doodlopende weg. We peddelen op bergverzet door een donker woud terwijl de zon en mist voor een sprookjesachtig samenspel zorgen. Halverwege zwakken de stijgingspercentages af en lost de bewolking op.

Na een korte, pittige afdaling stoppen we bij een afgelegen berghut voor een koffie met wat lekkers op het terras. Omgeven door de bergen en de rust, kunnen we het ons moeilijk voorstellen dat we vanavond alweer in het drukke Nederland terugkeren.

Pluspunten


+ Geschikt voor breed publiek
+ Alpen-gevoel
+ Goede bereikbaarheid 
 

Minpunten

- Geen hooggebergte

Bekijk en download de routes

Tijdens mijn verblijf in Pyhrn-Priel reed ik de volgende routes: de Panorama-Tour (125km/1900hm), de Vier Passen Tour (150km/2700hm) en de Höss Panorama Strasse (32km/1200hm). Fietssport PLUS en NTFU-leden kunnen de routes hieronder gratis downloaden. De routes zijn eenvoudig in te korten naar smaak. 

Download de Panorama-Tour

Download de Vier Passen Tour

Download Höss Panorama Strasse

 
Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant