Waar mag je mountainbiken?
Een overzicht van alle MTB-vignetten in Nederland!
In het hoekje vooraan, bij het raam, zit een oudere dame koffie te drinken op een comfortabele bank. Iets verderop zit iemand te werken aan zijn laptop en ernaast zit een zakenman een vers broodje te eten. Nog verder naar achteren sleutelt een jongeman aan zijn eigen racefiets in de vrij toegankelijke werkplaats. De zakenman eet zijn broodje en kijkt geïnteresseerd naar de jongeman en begint een gesprek over fietsen. Een maand later heeft de zakenman zijn eigen racefiets gekocht. “Dat laatste hoeft niet per se, maar die kruisbestuiving is precies wat wij voor ogen hadden toen we twee jaar geleden dit pand betrokken met ons idee”, vertelt Ralf. Samen met zijn zakenpartner komt hij uit de zorg. “De gedachte om voor mensen te zorgen stond ook centraal, net als die kruisbestuiving. We wilden een ontmoetingsplek maken met de gedachte dat fietsen superleuk is, maar de meeste fietsenzaken niet.” De zaak staat inmiddels 1,5 jaar en loopt goed. “Ik heb zelf even weinig tijd om op de fiets te springen”, lacht Ralf. “Het leuke is dat ik het ene moment een fiets sta te repareren en vervolgens weer koffie sta te schenken. Die afwisseling maakt het werk aantrekkelijk. We hebben uiteraard het nodige personeel met vaste plekken, hoor. Zo hebben we een bakker en een monteur.”
De plek stond centraal toen Ralf en Rob het concept voor Kamu bedachten. “We wilden niet zozeer een fietsenzaak, koffiebar of bakkerij, maar een plek waar klanten van dat soort zaken zich op hun gemak voelen. En dat is gelukt. Mensen komen hier om een broodje te eten, koffie te drinken, te werken, hun fiets te repareren of een nieuwe fiets te kopen of om een binnenbandje of helm te kopen. Wat hen samenbrengt, is de fijne ruimte en de mogelijke interactie met andere mensen. De zaak is groot opgezet, zodat de overgang tussen al die elementen geleidelijk verloopt. Je hebt dus niet het gevoel dat je tussen de geur van binnenbanden koffie zit te drinken. Overal hebben we fietsen geplaatst als accent, of dingen aan de muur gehangen die met fietsen te maken hebben. Dat is echt de rode draad.”
In Kamu kunnen wielerliefhebbers dus niet alleen terecht voor een goede (en duurzame) bak koffie, maar ook voor lekker brood en allerlei activiteiten op fietsgebied, legt Ralf uit. “We organiseren fietsworkshops en quizzen, zenden koersen en documentaires uit, houden fietsritten en fietsavonden. We werken daarbij ook samen met de gemeente Breda om fietsen in de stad een boost te geven. Zij organiseert ook allerlei activiteiten rondom fietsen en daar sluiten wij graag bij aan. Zo is onlangs een fietsfestival gehouden. Ook zit hier schuin tegenover een studenten-fietsenmaker waar wij naartoe doorverwijzen als mensen hier met een lekke band komen. De verbinding zoeken met anderen, dat is waar Kamu over gaat.”
TEKST JOHAN VAN LEIPSIG
BEELD CONNIE SINTEUR
Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor sportieve wielrenners en mountainbikers. Elk kwartaal ontvang je inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de branche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.
Meer infoRedactie Fietssport
Een overzicht van alle MTB-vignetten in Nederland!
Fietsen door regenwouden en uitgestrekte savannes.
Voor op jouw ridelist.
Ontdek natuurparels als El Teide en El Chinyero. Download hier de routes.
Draaien en keren.
Download deze geweldige gravelroute via ons routeplatform.
Ontdek het ware Tenerife fietsparadijs en kies de route die bij jou past.
3x Routetips voor trailseekers.
Hoe weet je waar je mag fietsen?
Hier geniet je van hallucinerende hotspots.