• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 18 juni 2024

DMT Awards: de winnaars

In samenwerking met de NTFU, Natuurmonumenten, MTBroutes.nl en Cube werden dit jaar de eerste DMT (Dutch MTB Trail) Awards uitgereikt.
DMT Awards: de winnaars

Initiatiefnemer Robert van Rooijen: “De laatste tijd zag ik overal fantastische routes uit de grond schieten. Op Facebook zag ik hoeveel mensen er wel niet bezig zijn met het onderhoud van zo’n route. Die vrijwilligers moesten in het zonnetje worden gezet.” Zo ontstond het idee om de DMT Awards te organiseren. Bart van de Vossenberg van de NTFU – partner van de DMT Awards beaamt dit: “Honderden vrijwilligers steken wekelijks veel tijd en energie in het onderhouden van mooie trails. De NTFU hoopt dat deze awards mountainbikers inspireert hun steentje bij te dragen.”

Zes categorieën

Op 30 juni werden de prijzen uitgereikt in Buitengewoon Lekker, een restaurant in Nijverdal aan de rand van het prachtige mountainbikeroutenetwerk Twente. Er waren in totaal zes prijzen te verdelen: beste nieuwe trail, beste technische segment, natuurvriendelijkste trail, beste bikepark, botte schop en de gouden schop. De laatste is de meest prestigieuze prijs en wordt uitgereikt aan de mountainbikeroute die de afgelopen maanden de meeste stemmen wist te verzamelen op mtbtrailawards.com. In totaal brachten ruim 6.000 mountainbikers hun stem uit. De overige prijzen zijn juryprijzen.

Het juryrapport

Beste nieuwe trail

De award voor beste nieuwe MTB trail gaat dit jaar naar Beetsterzwaag. Rondom het Friese dorp ligt een mooi netwerk met drie routes. In totaal kun je ongeveer 65 km fietsen. De routes verschillen qua moeilijkheid zodat deze voor meerdere mountainbikers interessant zijn. De route wordt binnenkort officieel geopend.

Beste technische segment

Bij deze categorie wordt gekeken naar de technische segmenten in de route en de staat van het onderhoud van deze secties. De winnaar in deze categorie is de Strijthagen route in de regio Parkstad. Deze route bevat stevig klim- en daalwerk en daardoor ook een aantal snelle technische afdalingen. Redelijk uniek in Nederland zijn de wortel- en halfpipe afdaling achter Snowworld. Ook de technical trail features op de route zijn uitdagend en vrij toegankelijk voor mountainbikers. Een feest voor iedereen die zijn of haar techniek wil verbeteren. Jurylid Jeroen van de Brand van Velozine: "De Parkstad routes waren de eerste vaste routes in Nederland en behoren al 25 jaar tot de meest uitdagende routes in ons land." MTB-club Discovery - die de plaatselijke routes onderhoudt - is blij met de erkenning. "We hebben de afgelopen 24 jaar gezaaid en 2017 is ons oogstjaar. We hebben eindelijk een materiaalhok voor ons gereedschap, hebben een pumptrack aangelegd en vooral het laatste jaar veel routes opgeknapt en vernieuwd. Op 9 juli laten we het resultaat graag zien aan alle bikers in Nederland tijdens de Discovery Trail Day. Als kers op de taart wordt het NK MTB dit jaar op onze routes georganiseerd. De erkenning dat we fantastische routes hebben." 

"Als kers op de taart wordt het NK MTB dit jaar op onze routes georganiseerd."

Natuurvriendelijkste trail

Naast rijplezier is het ook ontzettend belangrijk om routes zo natuurvriendelijk en duurzaam te aan te leggen en te onderhouden. En te zorgen dat flora en fauna niet verstoord worden. MTB-route Leersum is daar een goed voorbeeld van en daarom winnaar van de natuurvriendelijkste trail award. Jakko Mur van Natuurmonumenten vindt de mountainbikecommunity op de Utrechtse Heuvelrug een voorbeeld voor andere recreanten: "Er zijn ruim 6 miljoen Nederlanders die buiten recreëren. Zij leveren niet allemaal een bijdrage aan het onderhoud en behoud van de natuur. De mountainbikers van MTB Utrechtse Heuvelrug zijn een schoolvoorbeeld van hoe het ook kan." De trailcrew is blij met erkenning en vertelt dat "het einde nog niet in zicht is." Dit jaar staan er nog enkele uitbreidingen gepland. To be continued. 

"De mountainbikers van MTB Utrechtse Heuvelrug zijn een schoolvoorbeeld van hoe het ook kan."

Beste bikepark

In Nederland worden er steeds meer bikeparks aangelegd. In o.a. Groningen, Almere en Wageningen kun je al genieten van flowy XC- of extremere dirtjump lijnen. En er komen er nog meer aan! Check daarvoor onze laatste trail update. Freestyle MTB’er Jeremy Struik reikte de prijs uit aan Bikepark SFA in Doetinchem. "het bikepark heeft een lekkere flow, kwalitatief goede lijnen en voldoende diversiteit in niveau." Het bikepark heeft wat voeten in de aarde gehad. De initiatiefnemers vertellen dat het een project uit frustratie was: "We mochten nergens biken en werden overal weggejaagd. Totdat we gingen praten met de gemeente en Staatsbosbeheer. We kregen een stuk land toegewezen, maakten de vergunning in orde en regelden de financiering. Vervolgens hebben we veel hulp gehad van lokale boeren en heeft RedBull geholpen bij de aanleg. Nu zijn er elk weekend zo'n 100 rijders op ons park. Het is veel werk maar no dig, no ride."

"No dig, no ride."

Botte schop

De botte schop klinkt als een prijs die je liever niet in ontvangst neemt. Dat is niet zo. Het is een aanmoedigingsprijs voor routebouwers die heel veel tegenslag hebben gekend maar desondanks een topresultaat hebben neergezet. Routebouwer Patrick Jansen: “Ik heb zo'n 40 routes gebouwd en met honderden vrijwilligers gewerkt. Soms gaat alles vanzelf. Je hebt een mooi gebied en enthousiaste terreineigenaren. Maar soms is het knokken en zit alles tegen.“ Knokken dat deden de mountainbikers uit Deventer voor de route Oostermaat. Zij ontvingen de aanmoedigingsprijs. De route is misschien niet de meest uitdagende in Nederland, maar goed genoeg met enkele leuke singletracks die ervoor zorgen dat het wildrijden tot een minimum is beperkt. "Doordat er minder mensen buiten de route rijden, klagen mensen in de omgeving minder en is het imago van mountainbikers sterk verbeterd," aldus de onderhoudsploeg. 

Gouden Schop

De winnaar van de publieksprijs is geworden... MTB-route Hellendoorn. Robert van Rooijen van DMT Awards: "Het was niet de route die we vooraf hadden verwacht, maar ze namen al vroeg een voorsprong. Uiteindelijk ontving Hellendoorn ruim 1.000 van de 6.000 stemmen. Een dikverdiende award dus!" De vrijwilligers reageren bescheiden: "Er zijn heel veel mooie routes in Nederland. We zijn heel blij met deze prijs en gaan ons best doen om volgend jaar weer in de prijzen te vallen." Dat moet lukken. Zeker met de steun van de gemeente. De wethouder is trots op de plaatselijke route: "Het resultaat is prachtig, maar ook het proces is er eentje om trots op te zijn. De gemeente, Staatsbosbeheer en de mountainbikers zijn naar elkaar toegegroeid. De groepen zijn over hun eigen schaduw heen gestapt en hebben zich verdiept in de ander. Dat heeft geleid tot deze mooie routes." De gemeente wil meteen doorpakken. Er wordt een online campagne gestart om de gewonnen award uit te dragen, zodat meer mountainbikers de route gaan bezoeken. De winnaar nam de gouden schop en de gouden routebordjes in ontvangst.. 

 

MTB-route Hellendoorn is een 18 km-lange route die voornamelijk uit singletracks bestaat. Check de details en het GPX-bestand hier.

Victory Lap

Na afloop was er natuurlijk volop gelegenheid om de route te verkennen. Daar maakten we natuurlijk maar al te graag gebruik van. Na een kwartiertje op de singletracks zijn we overtuigd. Wij zijn fan!

Blijven genieten van onze sport

Met de financiële steun van iedere Fietssport PLUS gebruiker kan de NTFU zich inzetten op het gebied van belangenbehartiging zodat jij nu en in de toekomst kunt blijven genieten van onze sport, op de weg en op de trails.

Upgrade naar PLUS
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant