• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 21 juni 2017

Trail Update - 06/2017

Een korte update van de Nederlandse trails. Wat kun je de komende periode verwachten en welke nieuwe MTB-routes zijn een bezoekje waard?
Trail Update - 06/2017

MTB Utrechtse Heuvelrug

Het is weer dorstig weer. Gelukkig kun je tijdens een rit over de Utrechtse Heuvelrug je bidon bijvullen. Op de Groene Entree Prattenburg tussen de routes Kwintelooyen en Amerongen kun je je bidon weer bijvullen. Vitens heeft de kraan gerepareerd.

Vul je bidon tijdens het mountainbiken op de Utrechtse Heuvelrug.

Bron: Facebook MTB Utrechtse Heuvelrug

Ede

Door de jaren heen is de MTB-route Ede steeds meer over asfalt gaan lopen. Tijd voor een flinke upgrade dus. Er komen - zoals net er nu naar uit ziet - 3 routes voor in de plaats met veel nieuwe singletrack. Het ontwerp is grotendeels klaar en wordt besproken met de grondeigenaren in het gebied. Als alles goed verloopt is de verwachting dat de aanleg na de zomer van start gaat.

Op 20 juni organiseren gemeente Ede en mountainbikecommunity MTB Zuid Veluwe een bijeenkomst voor iedereen die een rol wil spelen bij de nieuwe routes. Meer info vind je hier.

Emelo en Harderwijk

In Ermelo en Harderwijk wordt al een tijd gewerkt aan het ontwerp van routes. Het merendeel van de toestemmingen van terreinbeheerders is binnen. Binnenkort wordt gestart met het ecologisch onderzoek om hopelijk na de zomer te kunnen starten.

Maastricht

De verwachting is dat de omgevingsvergunning voor de route In het Natura2000 gebied Sint Pietersberg binnenkort afgegeven wordt. Om de vergunning voor de 7 km lange route te krijgen waren nog verschillende ecologische onderzoeken nodig. De aanleg zal dan gelijk na de zomervakantie starten. De route gaat over de Observant en zal voornamelijk bestaan uit nieuw aangelegde singletrack.

Tilburg

In Tilburg loopt de aanvraag voor een omgevingsvergunning. Als deze afgegeven wordt zal de aanleg na de zomervakantie worden opgepakt.

Lauwersoog

De route Lauwersoog is grotendeels klaar en uitgepijld. Na de zomer moet de route door het Defensieterrein gebouwd worden, waardoor er nog een aantal kilometer route bij komt. De route bevat veel singletrack door de bossen van Staatsbosbeheer.

Graafschaproute

Vier gemeenten hebben financiering toegezegd voor de upgrade van de Graafschaproute (omgeving Lochem, Almen, Gorssel). Bij de provincie Gelderland is ook subsidie aangevraagd. Als deze wordt afgegeven dan zal de ontwerpfase starten.

Katwijk

In Katwijk wordt gewerkt aan een bikepark voor kinderen bij de schaats/skeelerbaan aan de Goerie. Het bikepark bestaat uit een klein XC rondje met north shore en een pumplijn.

In Katwijk wordt hard gewerkt aan een klein XC bikepark.

Bron: Facebook IJVK Wielersport

Zaltbommel

In Zaltbommel wordt op een afgedekte vuilstort gewerkt aan een bikepark. De nadruk ligt op technische XC-routes. Bikers die aan de grenzen van hun techniek willen opzoeken kunnen hun hart ophalen op rockgardens en north shores.

Parkstad

Op de Brunssumerheide komt een groot mountainbikepark. Het terrein bestaat onder meer uit drie heuvels van tien meter hoogte en wordt aangelegd met de grond die is afgegraven bij de aanleg van de Parkstad Buitenring. Daarnaast wordt er verderop een pumptrack aangelegd op sportpark Strijthagen en is Nederland vanaf zaterdag 17 juni een tijdelijke en zeer speciale MTB-route rijker. Dan wordt namelijk het NK-parcours gepijld.

Nog meer goed nieuws: de MTB route Parkstad bestaat 25 jaar. Om dit te vieren organiseert MTB Club Discovery een week voor het NK MTB in Landgraaf de Discovery Trail Day. Er is een MTB markt, je kunt het NK parcours verkennen, er zijn diverse testbikes en het MTB-museum uit Arnhem is aanwezig. Toegang tot het event is gratis al wordt een donatie t.b.v. de routes natuurlijk gewaardeerdJ. Meer info vind je op het Facebook event.

Zoetermeer

Speciaal voor de Benelux Cup op 26 en 27 augustus krijgt de rockgarden op de route een upgrade. De rockgarden wordt weer in goede staat gebracht en er worden nieuwe lijnen gebouwd zodat de rockgarden voor verschillende niveaus een uitdaging biedt.

De rockgarden in Zoetermeer kan wel een upgrade gebruiken

Bron: Facebook Stichting Wielerpromotie het Groene Hart

Almere

Op zaterdag 17 juni is op het Fanny Blankers-Koen Sportpark in Almere het mountainbike skills park geopend. Het terrein is ruim 7.000 m2 groot. Rondom (en over) de twee kunstmatige heuvels zijn singletracks met switchbacks, kombochten en north shores aangelegd. Daarnaast vind je een rock garden, wip een pumptrack op het terrein. Via de site van het park kun je voor € 5,- een toegangscode aanvragen om het park te bezoeken.

Blijven genieten van onze sport

Met de financiële steun van iedere Fietssport PLUS gebruiker kan de NTFU zich inzetten op het gebied van belangenbehartiging zodat jij nu en in de toekomst kunt blijven genieten van onze sport, op de weg en op de trails.

Upgrade naar PLUS
Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant