• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 13 januari 2023

Dit zijn de 5x MTB-routes die André Deunhouwer aanraadt

André Deunhouwer van MTB-Challenge heeft ook in 2022 veel vaste routes gereden. Daarom kan hij als geen ander beoordelen welke routes meer dan de moeite waard zijn om een keertje te gaan rijden. Dit zijn de 5x MTB-tracks die André aanraadt.
Dit zijn de 5x MTB-routes die André Deunhouwer aanraadt
Dit zijn de 5x MTB-routes die André Deunhouwer aanraadt

Dit jaar reed ik meer dan dertig nieuwe of vernieuwde routes en in dit lijstje geef ik je, in willekeurige volgorde, 5x aanraders die misschien niet in de toplijstjes verschijnen, maar zeker de moeite waard zijn.

5) Giersbergen


Waar de route van Drunen begint, start ook die van Giersbergen. Omdat Drunen door de prachtige Loonse en Drunense Duinen voert, wordt Giersbergen vaak over het hoofd gezien.  Toch is deze ruim 16 km lange lus ook de moeite waard. Het karakter is een stuk rustiger en de omgeving heel anders dan die van zijn grote broer, wat hem uitermate geschikt maakt als opwarmer of verlenging van Drunen. De combinatie van flowy singletracks en landelijke paden maken dat hij ook goed te doen is voor beginnende mountainbikers. Mooie bijkomstigheid is dat het op deze trail een stuk rustiger is. Dus volg de volgende keer ook eens de groene routebordjes, je zult er geen spijt van krijgen! 

4) Marum


De trailcrew van Marum heeft in het vlakke Groningse land een heel aantrekkelijke route aangelegd. Alle terreinmogelijkheden zijn benut en elk hoogteverschil is aangegrepen om er een slingerende trail overheen te leggen. Je vreet aardig wat kilometers (30 km) door van perceel naar perceel te rijden.

"De kers op de taart is een voormalige beeldentuin die omgebouwd is tot een heus bikepark"

De kers op de taart is een voormalige beeldentuin die omgebouwd is tot een heus bikepark. Uniek in zijn soort. Zo vind je er allerlei obstakels en balanceermogelijkheden terwijl je je een weg baant tussen duizenden beelden. Dit is de meest bijzondere plek in Nederland waar je ooit zult mountainbiken. Erewoord!

3) Zelhem Vossebos


De Achterhoek blijft maar mountainbikeroutes uit de grond stampen. En terecht, want het natuurrijke gebied leent zich er perfect voor. Dit jaar werd de route van Zelhem feestelijk geopend, een lus van 30 km door het prachtige coulisselandschap, gemarkeerd met een paarse route aanduiding. In deze ronde zit ook een apart lusje van bijna 4 km met groene markering. Deze is volledig singletrack en is erg intensief als je hem op volle snelheid rijdt! De trail door het Vossebos is voorzien van mooie kombochten en kort, pittig klimwerk. Heerlijk om een aantal keer achter elkaar te rijden of als mooie afsluiter van een langere tocht!
 
Check ook Andrés Top 5 Tofste routes van 2022.
 

2) Winterswijkse Berg


Net zoals hierboven beschreven is dit rondje, op een voormalig vuilnisbelt, onderdeel van een langere lus. Ook hier is de lange route (Winterswijk, 39 km) wat meer landelijk en biedt de Winterswijkse Berg vooral technische uitdaging en flink wat hoogtemeters; de 2.200 meter lange trail bevat ruim 100 hoogtemeters.

"De 2.200 meter lange trail bevat ruim 100 hoogtemeters"


Doordat de bouwers slim gebruik hebben gemaakt van de lengte van de ‘berg’ kan je relatief lang en snel afdalen, wat de fun factor verhoogt. Tel daarbij ook nog een aantal technische obstakels op en je hebt een leuk trainingsrondje. Misschien niet de moeite om heel ver voor te rijden, maar zeker een keer meepakken als je in de buurt bent!

1 ) Helmond

Noord-Brabant kent veel old school routes die vooral gericht zijn op crossen door de bossen. Het nadeel van dit soort trails – vaak brede paden –  is dat ze erg modderig kunnen zijn en/of heel mul. Gelukkig ligt tussen al deze rondjes een uitzondering: Helmond, een 9 km lange rollercoaster die het hele jaar door goed te rijden is. Door het prachtige Bakelse bos slinger je hier over goed onderhouden paden. De route wordt nergens lastig, dus geschikt voor iedere rijder. Je kunt ‘em eventueel verbinden met andere routes in de buurt en halverwege heb je ook nog de mogelijkheid om de kinderronde (1 km) mee te pakken. Mocht je dus een mooie track zoeken, dan zal Helmond je zeker niet teleurstellen.

tekst en foto's: André Deunhouwer

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant