• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 13 januari 2023

André Deunhouwers top 5 tofste MTB-routes van 2022

Ook dit jaar heeft André Deunhouwer van MTB-Challenge weer heel wat vaste routes gereden. We vroegen de mountainbike-fanaat wat hij de 5x beste tracks van 2022 vond. Dit is zijn antwoord.
André Deunhouwers top 5 tofste MTB-routes van 2022
André Deunhouwers top 5 tofste MTB-routes van 2022

Dit jaar reed ik meer dan dertig nieuwe of vernieuwde routes en in dit lijstje neem ik je mee naar de 5 die ik het tofste vond!

5. Lemele

Deze route noem ik soms het kleine broertje van Hellendoorn. In alles lijken ze op elkaar, maar toch heeft deze zijn eigen karakter. Met ruim 13 km en zo’n 200 hoogtemeters is-ie goed te doen voor de recreatieve mountainbiker, maar ook de gevorderde terreinvreter komt hier aan zijn trekken. De lus heeft ook een technische aftakking, waar je kunt genieten van verschillende drops, rockgardens en andere leuke features. Je wordt verder getrakteerd op een fraai landschap met relatief lange klimmen en afdalingen. Ideaal om te combineren met de routes van Hellendoorn, Holten en Nijverdal.

4. Leersum

Halverwege 2021 werd Leersum getroffen door een valwind. Hierbij werd een deel van de mountainbikeroute onbegaanbaar. Dit unieke stuk op de ‘Donderberg’ in het ‘Lombokbos’ was daarom off-limits. De trailcrew en bouwers hebben nu een hele nieuwe trail in dit deel aangelegd, die heel erg tof is!
 

"De trailcrew en bouwers hebben nu een hele nieuwe trail in dit deel aangelegd, die erg tof is"


Het beginstuk tot onderaan de graftombe is hetzelfde gebleven, maar daarna word je verwend met een singletrack vol flinke kombochten, kleine drops en een heerlijke flow. De befaamde wortelklim zit er (gelukkig!) nog steeds in. Eenmaal op het fietspad pak je de ‘oude’ trail (20 km) weer op. Of je rijdt terug naar het begin en gaat nog een keer los!

3. Oldenzaal 

Deze route in recreatiegebied ‘Het Hulsbeek’ was voor mij de verrassing van het jaar. De lus (7,3 km) bestaat volledig uit singletrack en heeft handig gebruik gemaakt van alle kleine hoogteverschillen die in het gebied liggen. Daarnaast is het een heerlijk parcours voor als je wilt werken aan je technische vaardigheden. Zo houden grote drops, een wallride, switchbacks en een smal technisch paadje je bij de les. Uiteraard kun je overal ook kiezen voor de ‘chicken line’. Dit rondje moet je zeker een keer rijden als je in de buurt bent!
 

Bekijk ook de Top 5x Aanraders, routes die volgens André ook echt de moeite waard zijn.

2. Zandvoort

De trail van Zandvoort is sowieso de moeite waard vanwege zijn unieke locatie rondom het Formule 1 circuit; je fietst er letterlijk naast. De route meandert bijna 10 kilometer door de golvende duinen, wat het vooral tijdens de nattere periodes een perfecte trail maakt om te rijden. De wallride die erin zit is toch wel het hoogtepunt van het rondje: bijna overal waar je rijdt zie je hem liggen.
 

"De wallride die erin zit is toch wel het hoogtepunt van het rondje: bijna overal waar je rijdt zie je hem liggen"


Omdat deze route op zo’n bijzondere plek ligt, betekent dit helaas wel dat de trail regelmatig niet toegankelijk is. De ‘Dunebikers’, die het onderhoud doen, houden je hiervan via hun social media kanalen op de hoogte. Check dus altijd even of de route open is voordat je gaat!

1. Netersel

Op het gebied ter grootte van een ‘postzegel’ vind je een ruim 4 km lange trail die is volgebouwd met alle technische uitdagingen die je kunt bedenken. Je moet de voormalige vuilnisbelt ontelbare keren op en af. Veel stukken ‘flowen’ niet waardoor je vol aan de bak moet om klimmen en afdalingen te overwinnen. Heerlijk. Ook de enorme rockgardens zijn alleen geschikt voor zeer ervaren bikers (de route heeft een zwarte, dus zeer moeilijke, kleurcode van de NTFU gekregen). En terwijl ik dit stukje zit te typen, zie ik dat de trail crew alweer bezig is met het aanleggen van een zogenaamde ‘rockslab: een grote ‘rots’ waar je vanaf kunt rijden. "Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen", zal het motto van de creatieve trailcrew wel zijn.

tekst en foto's: André Deunhouwer


Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant