• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 3 april 2021

Betere trail updates dankzij nationale routedatabank

Goed nieuws! De nationale routedatabank, een digitale verzameling van onder meer fiets- en wandelroutes, wordt in de toekomst uitgebreid met MTB-trails. Dit betekent dat onderhoudsgroepen jou straks beter van relevante trail updates kunnen voorzien.
Betere trail updates dankzij nationale routedatabank
Betere trail updates dankzij nationale routedatabank

Eerst even een korte uitleg over de nationale routedatabank. Deze databank is eigenlijk een soort digitale schatkist die uitpuilt met verschillende soorten (route)data. Denk hierbij aan langeafstandswandelroutes, fietsknooppuntnetwerken, regionale wandelnetwerken en ruiterroutes.

Behalve routebeheerders maken onder andere gemeenten, onderwijsinstellingen en belangenbehartigers gebruik van deze waardevolle data. Moeten er bijvoorbeeld werkzaamheden in het bos worden uitgevoerd, dan weten bosbouwers dankzij de centrale databank direct of er wandel, ruiter- of fietsroutes in de buurt liggen.

Allemaal leuk en aardig, maar wat heb jij hier als mountainbiker aan? Dat gaan we je uitleggen.

Dit doet de NTFU

Wielersportbond NTFU werkt nauw met het team van routedatabank samen om alle officiële Nedelandse MTB-routes aan de databank toe te voegen. Hierbij zorgt de NTFU voor software die het voor onderhoudsgroepen van MTB-routes mogelijk maakt om hun werkzaamheden op één centrale plek bij te houden.

Meldpunt voor routeonderhoud 

Dit is een enorme verrijking; dankzij dit systeem kunnen trail crews in de nabije toekomst meldingen over de staat van de routes in de databank bijhouden – en hier eventuele onderhoudsacties aan koppelen. Dit varieert van het weghalen van omgewaaide bomen tot het repareren van een vlonder. Maar ook routeafsluitingen kunnen worden gemeld.

Wat merk jij er als biker van?

Deze schat aan informatie zorgt er vervolgens weer voor dat jij als mountainbiker sneller en beter op de hoogte van de laatste trail-ontwikkelingen wordt gehouden. Een win-winsituatie dus.

Het geheel bevindt zich momenteel nog in een testfase. Je zult dus nog even geduld moeten hebben. Tot die tijd kun je hier terecht voor de laatste trailupdates.
 

 

Ondersteun de mountainbikesport

De NTFU zet zich in voor wat jij als biker belangrijk vindt. Denk hierbij aan het opzetten van een classificatie systeem voor MTB-routes, het ondersteunen van vrijwilligers en het faciliteren van toertochten. Neem daarom een Fietssport PLUS account.

Ik wil Fietssport PLUS
Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant