• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 10 juli 2017

Award winnende MTB-routes

Award winnende MTB-routes
Award winnende MTB-routes
In juni 2017 werden de eerste Dutch Mountainbike Trail (DMT) Awards uitgereikt. Deze trails vielen in de prijzen en zijn volgens ons zeker een bezoekje waard.

MTBroute Leersum

Leersum (Utrecht)

Award winnende MTB-routes
Award winnende MTB-routes
Mountainbiken
18,0 km

Naast rijplezier is het ook ontzettend belangrijk om routes zo natuurvriendelijk en duurzaam te aan te leggen en te onderhouden. En te zorgen dat flora en fauna niet verstoord worden. MTB-route Leersum is daar een goed voorbeeld van en daarom winnaar van de natuurvriendelijkste trail award. Eind 2015 zijn de twee oude routes van Leersum samengevoegd tot één grote route van ruim 18 km. Het deel in het Lombokbos (bij de parkeerplaats aan de Utrechtse baan) is compleet vernieuwd en bevat mooie, lange singletracks en grote hoogteverschillen van 8 tot 69 meter boven NAP. Naast de steile klimmen is er nog een flinke uitdaging (vooral in de zomer): mul zand. Flink aanpoten dus!

Bekijk deze route

MTBroute Heerlen(Parkstad)

Heerlen (Limburg)

Award winnende MTB-routes
Award winnende MTB-routes
Mountainbiken
74,0 km

De Strijthagenroute is volgens de vakjury de meest technische MTB-route van Nederland. De route is onderdeel van het routenetwerk Parkstad (volg route 2, totale lengte 19 km). Deze route bevat stevig klim- en daalwerk en daardoor ook een aantal snelle technische afdalingen. Redelijk uniek in Nederland zijn de wortel- en halfpipe afdaling achter Snowworld. Ook de technical trail features op de route zijn uitdagend en vrij toegankelijk voor mountainbikers. Een feest voor iedereen die zijn of haar techniek wil verbeteren. Wil je het hele netwerk rijden? Maak je borst dan maar nat. De vier routes bevatten behoorlijk wat hoogtemeters en zijn samen 74 km lang.

Bekijk deze route

DMT Awards: de winnaars

De winnaars van de eerste Dutch MTB Trail Awards zijn...

Award winnende MTB-routes
Award winnende MTB-routes

Freestyle MTB’er Jeremy Struik reikte de prijs voor beste bikepark uit aan Bikepark SFA in Doetinchem. "het bikepark heeft een lekkere flow, kwalitatief goede lijnen en voldoende diversiteit in niveau." Het park is zeer gevarieerd en bestaat uit: dirts, shores, obstacles, een pumptrack, resi en zelfs een foampit. Een gedeelte van het park is een speciaal gereserveerd voor beginners en de allerkleinste bikers.Tussen de sessies door kun je onder het genot van een muziekje een lekker koud drankje nuttigen aan de bar of een van de picknick tafels. Het park is van april tot en met oktober in het weekend geopend. Lees het artikel voor meer info.

Bekijk dit artikel

MTBroute Deventer

Deventer (Overijssel)

Award winnende MTB-routes
Award winnende MTB-routes
Mountainbiken
33,0 km
257 hm

De botte schop klinkt als een prijs die je liever niet in ontvangst neemt. Dat is niet zo. Het is een aanmoedigingsprijs voor routebouwers die heel veel tegenslag hebben gekend maar desondanks een topresultaat hebben neergezet. Routebouwer Patrick Jansen: “ik heb zo'n 40 routes gebouwd en met honderden vrijwilligers gewerkt. Soms gaat alles vanzelf. Je hebt een mooi gebied en enthousiaste terreineigenaren. Maar soms is het knokken en zit alles tegen.“ Knokken dat deden de mountainbikers uit Deventer voor de route Oostermaat. Zij ontvingen de aanmoedigingsprijs. De route is misschien niet de meest uitdagende in Nederland maar goed genoeg met enkele leuke singletracks die ervoor zorgen dat het wildrijden tot een minimum is beperkt. "Doordat er minder mensen buiten de route rijden, klagen mensen in de omgeving minder en is het imago van mountainbikers sterk verbeterd," aldus de onderhoudsploeg.

Bekijk deze route

MTBroute Hellendoorn

Hellendoorn (Overijssel)

Award winnende MTB-routes
Award winnende MTB-routes
Mountainbiken
16,0 km

De mooiste MTB-route in Nederland ligt in Twente. Aldus meer dan 1.000 mountainbikers die een stem uitbrachten op MTB-route Hellendoorn. De route is 18 km lang en heeft toch nog 235 hoogtemeters. Onderweg scheur je voornamelijk over slingerende singletracks en kun je jouw techniek en stuurmanskunsten testen in een paar snelle afdalingen. Gelukkig zijn er onderweg ook enkele brede verbindingsstukken zodat je op adem kunt komen. Je hebt geen vergunning nodig om de route te rijden, kunt gratis parkeren en na afloop een natje en een droogje pakken.

Bekijk deze route

MTBroute Beetsterzwaag

Oldeterp (Gemeente Beetsterzwa (Friesland)

Award winnende MTB-routes
Award winnende MTB-routes
Mountainbiken
32,0 km
142 hm

De award voor beste nieuwe MTB trail gaat dit jaar naar Beetsterzwaag. Rondom het Friese dorp ligt een mooi netwerk met drie routes. In totaal kun je ongeveer 65 km fietsen. De routes verschillen qua moeilijkheid zodat deze voor meerdere mountainbikers interessant zijn. De route is op 15 juli 2017 officieel geopend.

Bekijk deze route
Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant