• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 27 juni 2017

Angerville. Thuishaven van Gallopin

Wie de Route du Sud neemt, rijdt meestal naar het zuiden van Frankrijk voor een welverdiende vakantie. Maar wij namen al snel de afslag ter hoogte van Dourdan, net onder Parijs, om zo door te rijden tot Angerville.
Angerville. Thuishaven van Gallopin

In het rustieke Angerville groeide Lotto Soudal-renner Tony Gallopin op. In 2015 kocht hij daar een huis met zijn echtgenote Marion Rousse, ex-profrenster en wielerpresentatrice en -commentatrice bij Eurosport. Het is een plaatsje van pakweg vierduizend inwoners. Het is er zo vlak als in Nederland, op misschien die paar heuveltjes in een piepsmal steegje na. Je situeert het geheel in departement Essonne, regio Île-de-France. Vanuit de Franse hoofdstad ben je er zo. Het bos van Rambouillet verbindt het statige Versailles, bekend van het Verdrag, met Gallopins geboorteplaats. 'Jojo' Gallopin en zijn familie hebben altijd in Villeneuve gewoond, een steenworp - bijna letterlijk - van Angerville. De Gallopins zijn een familie van profrenners - ook de ooms Alain en Guy waren prof - en dus zette zoon Tony die traditie netjes voort. Gallopin junior tekende zijn eerste profverbintenis bij Auber 93 en trok via Cofidis en RadioShack in 2013 het Lottoshirt aan. Een Belgische ploeg, maar zijn roots in Angerville blijft hij trouw. Hij traint er ook volop en toonde ons de leukste wegen.

Wind op kop

De open vlaktes zijn prachtig en kenmerkend voor de streek. Een paar jaar geleden hebben ze in een cirkel van dertig kilometer de omgeving volgebouwd met windmolens. Bijgevolg is de wind hier soms niet te harden. "Als ik terugkeer van een training van zes of zeven uur en ik rijd dat laatste stuk hier met de wind op kop, dan haal ik nog nauwelijks achttien kilometer per uur. C’est dur”, grijnst Gallopin met een flauwe lach. Even later voelen we exact wat hij daarnet probeerde te verwoorden. Het uitgestrekte landschap met de vele graanakkers en de geurige koolzaadvelden maakt meer dan alles goed. En van gemotoriseerd verkeer heb je hier geen last.

"De wind is hier soms niet te harden. Soms haal ik nog nauwelijks achttien kilometer per uur."

Gallopins routes liggen allen tussen zijn woonplaats Angerville en de Parijse banlieue. “Ik rijd zelden naar het zuiden”, zegt hij. “De mooiste routes liggen overigens in de Haute de Chevreuse, maar dat is al net iets te ver om er dagelijks te kunnen trainen.” Om los te rijden heeft hij een rondje van circa zestig kilometer. “Via Méréville en Saint-Cyr fiets ik tot in Étampes, de hoofdplaats van het gelijknamige arrondissement en kanton. Het plaatselijke stadhuis is er prachtig. Hier is het ook al iets heuvelachtiger dan in Angerville, wat het leuk maakt om te trainen. Af en toe een sprintje bergop plaatsen doe ik namelijk wel graag.” Bij het eerste stuk rijdt hij langs de rivier Juine, in het terugkeren wordt dat de Chalouette. Via Chalou-Moulineux gaat het tot Gommerville, waar hij linksaf draait naar Angerville. Je kan ook over landelijke wegen via Baudreville tot in Fresnay-l’Évêque, het meest westelijke punt van Gallopins tweede route. Eveneens een route van zestig kilometer, ideaal om op het gemakje van de streek te genieten. Baudreville is een deelgemeente van Chartres. Er wonen nog geen driehonderd mensen – om maar te zeggen dat de leuze ‘leven als God in Frankrijk’ niet van de pot gerukt is. Net als in Méréville is er in Fresnay-l’Évêque al iets meer te beleven. Je spot er een kapelletje of een oud treinstation. Armonville, Outarville en Andonville zijn enkele plaatsjes die je kan bewonderen op de terugweg.

Lotto Soudal-renner Tony Gallopin

Geboorteplaats

Voor wie iets meer getraind heeft, heeft Gallopin ook een leuke trip van 120 kilometer in petto. De D6 en D22 vormen de eerste meters van deze route. In Charmont-en-Beauce – waar de kerk Notre Dame een symbool genoemd mag worden – verlaat je de grote weg en rijd langs Intville-la-Guetard tot Malesherbes. Het centrum van dit stadje laat Gallopin zelf meestal voor wat het is. Hij rijdt rondt de kern en vervolgens noordwaarts door het ‘Parc naturel régional du Gâtinais français’, sinds 1999 een beschermd bosgebied. Boutigny-sur-Essonne is het verste punt van de route. Het plaatsje ligt aan de Essonne, een zijrivier van de rivier de Seine. Via Bouville en La Forêt-Sainte-Croix daal je weer af richting Angerville. Wie graag de bossen opzoekt en niet terugschrikt van 150 km, kan het trainingsrondje van Gallopin door het zuidelijke deel van het ‘Parc naturel régional de la Haute Vallée de Chevreuse’ fietsen. De vallei is genoemd naar de rivier Yvette, die door de departementen Yvelines en Essonne stroomt. Het rondje kent tot in Étampes een gelijkaardige aanloop als de eerste route en gaat verder door naar het noorden. In Lardy wordt een bocht naar links gemaakt en gaat het over Saint-Sulphice-de-Favières tot net voorbij Bullion. Via Gallopins geboorteplaats Dourdan rij je terug naar Angerville.

Meer reisinspiratie opdoen?

Upgrade naar een PLUS-account. Je ontvangt dan 6x per jaar Fietssport Magazine, het grootste fietsblad van Nederland, boordevol tips, inspiratie en reviews.

Upgrade naar PLUS
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant