• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 4 oktober 2016

8 Checks bij fietshuur

Je hebt je gezin beloofd je bike thuis te laten tijdens de vakantie. Na een paar dagen in een bosrijke, heuvelachtige omgeving begint het toch te kriebelen. Wat wil het toeval, de plaatselijke camping verhuurt mountainbikes.
8 Checks bij fietshuur

Helemaal goed, je kunt op avontuur! Iedereen die wel eens een fiets huurt, weet echter dat niet alle bedrijven goede exemplaren verhuren. Natuurlijk voelt een gehuurde fiets nooit zo lekker en vertrouwd aan als je eigen fiets maar je huurfiets moet wel veilig zijn en je rijplezier geven. Waar let je op als je een mountainbike huurt? Hier een aantal tips…

1. Match je bike met je doel

Hoe duurder de bike, des te meer features. Bedenk wel of je deze allemaal nodig hebt.  Afhankelijk van je rijstijl (sportief of comfort), de omgeving (bospaden of hooggebergte) en je budget  kies je een fiets die bij je past. Ga je een rondje in de Ardennen fietsen met je schoonfamilie? Dan volstaat een hardtail met degelijke v-brakes. Ga je het hooggebergte in? Dan is een full suspension met schijfremmen aan te raden. 

2. Kies de juiste framemaat

De framematen kunnen per merk verschillen. Vaak komen deze echter overeen. Vraag om de framemaat waarop je thuis ook rijdt. Test de fiets daarna om (fysieke) problemen tijdens je tocht te voorkomen.

3. Controleer de fiets op schade

Zorg dat je achteraf niet voor verassingen komt te staan. Controleer de fiets op schade. Scheurtjes in het frame zijn vaak een voorloper voor een framebreuk. Vervelend als dit tijdens je tocht gebeurt en je niet verder kunt of - erger nog - een ongeluk krijgt. Meld schade vooraf aan de verhuurder en vraag een andere fiets.

4. Zorg dat je remmen 100% in orde zijn

Controleer vooraf beide remmen. Is er niet teveel speling op je remhendels en heb je nog voldoende remkracht? Test dit tijdens een rondje op de parkeerplaats. Heb je schijfremmen en hoor je een metaalachtig geluid tijdens het remmen? Dan zijn de remblokken versleten. Vertrek niet voordat je remmen 100% in orde zijn. 

5. Breng je banden op spanning

In tegenstelling tot racefietsen worden de banden bij het mountainbiken niet hard opgepompt. Bij een lagere bandenspanning heb je meer demping, meer grip en kun je daardoor harder. Echter, te weinig druk in je banden vergroot de kans op lekrijden (‘snakebite’, stootlek). De druk in je banden is naast je gewicht ook afhankelijk van de ondergrond (modderig of hard?), rijstijl en velgbreedte. De bandenspanning is dus heel persoonlijk. Kijk tijdens een klein testrondje of je banden niet te slap zijn waardoor je grip verliest en niet te hard zijn zodat je over elk obstakel heen stuitert. 

6. Check je aandrijflijn

Verwacht geen over-the-top afmontage. Shimano Deore of Sram X5 is prima voor een dagje biken. Je gaat natuurlijk geen wedstrijd rijden. Let wel op dat de bladen en cassette niet te ver versleten zijn. Zijn alle puntje van je bladen al rond? Vraag dan naar een andere bike. Versleten tandwielen kunnen je fietsplezier namelijk verpesten. 

7. Vraag een reparatiesetje  

Ga niet weg zonder een standaard reparatiesetje met bandenlichters, fietspomp en reserveband. Het is namelijk heel vervelend om na 20km met de fiets aan de hand terug te moeten lopen. 

8. Vertrek niet met een antieke helm

Wist je dat fietshelmen een houdbaarheidsdatum hebben? Vaak gaan helmen maar 3-5 jaar mee voordat zij hun beschermende functie verliezen. Daarnaast bieden beschadigde helmen ook nauwelijks nog bescherming. Check voordat je weg fietst bij de verhuurder of je helm in orde is en de houdbaarheidsdatum niet is overschreden.

Meer informatie over fietshelmen vind je hier.

Tenslotte: test de fiets voordat je de route opgaat. Ben je niet tevreden? Vraag dan om een andere fiets of vraag of de verhuurder de fiets repareert. Het gaat namelijk wel om je eigen veiligheid en plezier!
 

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant