• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 28 mei 2021

5x Rappe racefietsroutes in Drenthe

5x Rappe racefietsroutes in Drenthe
5x Rappe racefietsroutes in Drenthe
Lekker doortrappen in een mooie omgeving? Dan ben je in Drenthe aan het goede adres. Hier vind je hunebedden, akkervelden, brinkdorpen en een heuse berg. Wij reden vijf rondjes – tussen de 56 en 136 km – die voor iedere racefietser geschikt zijn.

Hunebed Highway

Assen (Drenthe)

5x Rappe racefietsroutes in Drenthe
5x Rappe racefietsroutes in Drenthe
Toertocht
135,0 km

Deze route brengt je naar typische brinkdorpen, Saksische boerderijen en een enkele keienstrook. Maar vooral: goede wegen waarop je lekker kunt doortrappen – dan giet 't haost vanzölf! Vanuit Assen fiets je zo de rust en ruimte binnen. Rolde, Anderen, Eext: stuk voor stuk esdorpen die niet op een ansichtkaart zouden misstaan. Niet verwonderlijk; je bent hier in Nationaal Park Drentsche Aa, een oeroud cultuurlandschap. Klinkers en asfalt wisselen elkaar regelmatig af. De kilometers langs de N34 – door Drenten omgedoopt tot ‘Hunebed Highway’ – tikken in rap tempo weg. Bij Ees duik je het bos in en maak je kennis met de flinten, de Drentse tegenhangers van kasseien. Een verplichte stop is Hunebed D30. Verder gaat het over brede paden van glad asfalt. Het licht golvende landschap trekt in rap tempo aan je voorbij. Weides lopen naadloos over in woeste gronden. Langs de randen van Nationaal Park Dwingelderveld trap je via Dwingeloo weer terug naar Assen. En, ging het haast vanzelf?

Bekijk deze route

Door stad en land

Havelte (Drenthe)

5x Rappe racefietsroutes in Drenthe
5x Rappe racefietsroutes in Drenthe
Toertocht
60,0 km
40 hm

Deze route start in Havelte – vanwege zijn schitterende ligging ook wel de ‘Parel van Drenthe’ genoemd – en leidt je via klinkerwegen naar Meppel. Ondanks dat je nog maar net onderweg bent, is het de moeite waard om hier even te stoppen en van de sfeervolle binnenstad te genieten. Verder gaat het naar De Wijk, waar de Wieker Meule op je wacht. Kijk uit dat je geen klap van de in 1829 gebouwde molen krijgt en blaas via strak geasfalteerde fietspaden richting Zuidwolde. Als je hier de wind in de rug hebt, dan zoef je in sneltreinvaart langs weilanden, akkers en boerderijen. Na Echten wordt de omgeving steeds landelijker. Denk aan bossen (Echtenerzand) en brinkdorpen (Ruinen, Ansen). Hierna steek je de Drentsche Hoofdvaart over en trap je terug naar Havelte.

Bekijk deze route

Langs brinken en essen

Roden (Drenthe)

5x Rappe racefietsroutes in Drenthe
5x Rappe racefietsroutes in Drenthe
Toertocht
56,0 km

Waar in Nederland struikel je over brinkdorpen? Juist, in Drenthe! En deze route blinkt uit in ‘brinkdorpdichtheid’. Maar liefst 5x fiets je door dorpjes waar huizen en boerderijen rondom een centraal plein (de brink) liggen. Vroeger lag pal naast het dorp altijd een groot stuk akkerland, de es. Vandaar dat deze plaatsjes ook wel esdorpen worden genoemd. De start is, hoe kan het anders, op de Brink in Roden. Veel mountainbikers kennen deze straat als de start- en finishplek van de Drenthe200, een 200 km lange MTB-marathon die ieder jaar in december wordt gehouden. Vanaf hier slaat de route meteen de juiste toon aan. Via klinkerweggetjes en asfaltstroken rijg je de andere brinkdorpjes aaneen (Norg, Zeijen, Tynaarlo en Vries). Onderweg is het genieten geblazen van rust, ruimte én boszicht. Na Vries volgen een paar lange rechte stukken naar vliegveld Eelde. Na Paterswolde en Peize komt Roden alweer in zicht. Na ruim 56 km trappen heb je wel een terrasje verdiend. Proost!

Bekijk deze route

Col du VAM knaller

Orvelte (Drenthe)

5x Rappe racefietsroutes in Drenthe
5x Rappe racefietsroutes in Drenthe
Toertocht
58,0 km
48 hm

Deze route start in Orvelte, een belachelijk mooi brinkdorpje waar de tijd heeft stil gestaan. Via slingerende landwegen zak je af naar het zuiden, waar je ingedutte dorpen als Wezup, Aalden, Oosterhesselen tegenkomt. Drentser (lees: mooier) wordt het niet. In de buurt van Drijber doemt plotseling een bult in het vlakke landschap op: de VAM-berg. De voormalige afvalbult is een feest voor fietsers. Je kunt namelijk op drie manieren omhoog knallen. De klimroutes zijn in totaal 2.100 meter lang en hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 10% (de steilste stukken tikken de 15% aan). Bovenop het Dak van Drenthe maak je uiteraard een selfie bij het bord ‘Col du VAM Altitude 4800 cm +NAP’. Daal af richting Wijster en gebruik de rest van de route om op adem te komen. Via Eursinge en Westerbork baan je je weer een weg omhoog naar het beginpunt. Terug in Orvelte schep je onder het genot van een hapje en een drankje op over je klimprestaties.

Bekijk deze route

Verzuipen in een zee van ruimte

Valthe (Drenthe)

5x Rappe racefietsroutes in Drenthe
5x Rappe racefietsroutes in Drenthe
Toertocht
64,0 km

Over Drentse kasseien (flinten) dokkeren, door een bos dwalen, langs akkers racen, een hunebed bewonderen: deze route over de Hondsrug heeft ’t allemaal in huis. Het begint al goed in Valthe; over een fraaie klinkerlaan rijd je het dorp uit, zo het weidse landschap in. Na Nieuw-Weerdinge buig je richting het noordwesten. Het fietspad loopt langs een kaarsrechte weg die door eindeloze velden ploegt. Ideaal om gas te geven. Ter hoogte van Gieten Gasselte wordt het landschap een stuk afwisselender. Stille bossen, fraaie brinkdorpen en boerderijen met rieten daken kruizen hier je pad. In Borger stuit je zelfs op een prachtige kasseienstrook. Gewoon over heen dokkeren (en niet stiekem het naastgelegen fietspad pakken). In Boswachterij Exloo knijp je uiteraard in de remmen om hunebed D30 te bekijken. Na de verplichte foto fiets je het bos uit en trap je op je dooie akkertje terug terug naar Valthe.

Bekijk deze route
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant