3x MTB-routes van Natuurmonumenten die je moet rijden
Voor op jouw ridelist.
In het Limburgse heuvelland zijn ruim 200 wielerhellingen te vinden. Het bekende Amstel Gold Race parcours doet ze lang niet allemaal aan. Grote kans dus dat er nog veel onontdekte juweeltjes op je wachten.
Vooral het gebied ten noorden van Valkenburg met de plateaus van Schimmert en Doenrade is wat ons betreft een verborgen parel. Je vindt er misschien niet de zwaarste hellingen van Limburg, maar de streek heeft met zijn golvende heuvels, holle wegen, vakwerkdorpjes en weidse vergezichten wel alles in zich om je een heerlijke fietsdag te bezorgen. Omdat de klimmetjes minder zwaar zijn, kun je er bovendien lekker doorrijden.
Maar ook in het bekende Heuvelland zijn verborgen schatten te vinden. Soms op een boogschut van bekende hellingen die je misschien wel tig keer hebt beklommen. Maar waar ? Tijd voor een top 10!
We beginnen onze top 10 met een onbekende beklimming vanuit Valkenburg. Zijn die er dan? Jazeker! De Goudsberg is een fraaie loper die ten oosten van Valkenburg naar het dorp Walem loopt. Aangezien deze helling nooit echt steil wordt, is hij uitermate geschikt als opwarmertje tijdens je fietstocht vanuit het bekende stadje aan de Geul.
Na het passeren van de spoorlijn Maastricht-Aken sla je rechtsaf de Steenstraat in die het eerste stuk door een woonwijk loopt. Als je de bebouwing hebt achtergelaten, worden de eerste vergezichten geserveerd. Je kijkt uit over het Geuldal met aan de zuidkant de heuvelrug met bekende hellingen als de Cauberg en Keutenberg. Dit uitzicht viel ook bij de Romeinen in de smaak. Ze bouwden in de derde of vierde eeuw een wachttoren op deze heuvel.
De helling vlakt af terwijl je de ‘Romeinse panorama’s in je opneemt en richting een klein bos fietst. Daar volgt het steilste stuk met 8 procent. Je schakelt nog even op en trekt door op het plateau dat hier een hoogte van 140 meter bereikt. Eenmaal in Walem kun je rechtsaf slaan voor de afdaling naar de voet van de Keutenberg of juist andere hellingen opzoeken. Misschien zet je wel koers naar één van de mooie hellingen uit deze top 10!
Kelmond is een idyllisch gehucht onder de rook van Beek en Maastricht-Aachen Airport. De naam van het plaatsje is afgeleid van het Romeins en betekent zoveel als ‘kale berg’. Je vindt er een handvol klimmetjes waarvan het Beekerveld wat ons betreft de mooiste is. Het klimmetje is kort en niet te steil en dus echt een prooi voor de krachtpatsers!
Aan de voet van de helling zie je het neogotische mariakapelletje van Kelmond midden op de weg staan. Ga je voor een PR op deze klim? Maak dan vaart op de Eerdshaag en draai linksaf de klim op (let wel op eventueel tegemoetkomend verkeer). Je schakelt niet naar het binnenblad, maar pakt de helling op de macht.
Links ontluikt zich een mooi uitzicht op het beekdal met het gehucht. Even doorbijten langs de boomrijen en je bent er bijna vanaf. Op het valsplat voor de top trek je door langs paardenweides en fruitgaarden. Als je eenmaal de top op 129 meter hoogte bereikt, beland je wellicht op bekend terrein. Je komt namelijk uit op de Amstel Gold Race klim de Adsteeg.
Het Droogdal van Colmont is een klein wielerwalhalla. De vallei ten oosten van Valkenburg herbergt fraaie beklimmingen als de Fromberg en word doorsneden door de Vrakelbergweg waarop je heerlijk kop over kop kunt rijden. Op een mooie lente- of zomerdag waan je je er in Frankrijk! Rond de vallei ligt een tiental klimmetjes die eigenlijk allemaal de moeite waard zijn.
Onze tip: de Oude Elkenraderweg. Dit sieraad ligt pal tegenover de bekende Fromberg (ook de moeite waard, zie Top 10 beklimmingen in Limburg). Na een korte aanloop volgt al gauw het serieuze klimwerk tussen de bomen. Terwijl je danst op de pedalen, gaat het zelfs naar 11 procent!
Maar zo wreed als de beginfase van deze beklimming is, zo gracieus is ze in het tweede deel. Want na de linkse bocht volgt een stuk valsplat met magistraal uitzicht over een van de mooiste valleien van Nederland. Je kijkt uit over de steile noordhelling van het dal, met de Fromberg waarop je misschien wel de wijngaarden onderscheidt. Nadat je dit panorama uitgebreid in je hebt opgenomen, voegt de klim zich bij de Vrouwendelweg waarna je het laatste bultje beklimt naar de top. Daar kun je dit sieraad van je bucketlist strepen, bravo!
De Lange Raarberg is wat ons betreft een typische teleurstellende Amstel Gold Race beklimming. De provinciale weg vanuit Meerssen naar Groot-Haasdal is misschien praktisch voor het profpeloton, maar voor de wielertoerist weinig verheffend.
Ons advies: pak de Visweg een paar honderd meter verderop! Dit verborgen klimmetje serveert je mooie uitzichten op het Watervalderbeekdal én stijgingspercentages die niet mals zijn. Je draait het straatje in vanaf de hoofdweg Humcoven. Na het passeren van de Watervalderbeek volgt al snel een stukje 7 procent tussen de heggen richting een witte boerderij.
Op het afvlakkende stuk dat volgt, kun je je krachten verzamelen voor de steilste bult van 10 procent! Vergeet tijdens het klimgeweld niet naar links te kijken, want onder je ligt het beeldschone beekdal. Dan vlakt de klim af om bij een wit kapelletje op de top van de Lange Raarberg uit te komen. Veel mooier dan klimmen over de provinciale weg toch?
Dit verborgen juweeltje doet zijn naam eer aan, want je duikt inderdaad een duister gat in. Het Duister Gatsken ligt ten oosten van Geleen en is te beklimmen van twee kanten. Wij zijn het meest gecharmeerd van de zuidhelling vanuit Sweikhuizen.
Het is een kort en fel klimmetje waarop je lekker kunt knallen. Komend uit het dorp, kun je een blik werpen op de beboste heuveltop van de Danikerberg (97 meter). Vervolgens bestorm je het donkere bos. Daar mag je uit het zadel, want de stijgingspercentages schieten omhoog. Pas wel op, in dit donkere gat kan het glad zijn (we spreken uit ervaring)!
Dan sla je rechtsaf de Hogeweg op, waar de klim even 10 procent aantikt. Op de uitloper die volgt, schakel je naar het buitenblad om naar de 107 meter hoge top van de helling te klimmen, terwijl je uitkijkt op een kerktorenspits die boven de heuvel uitsteekt.
Als er een prijs voor mooiste dorp van Zuid-Limburg was, dan zou Winthagen wat ons betreft een kanshebber zijn. Het gehucht ten zuiden van Voerendaal, is niet voor niets beschermd dorpsgezicht met zes rijksmonumenten.
Je doorkruist het dorp met zijn mergelstenen hoeves en vakwerkhuizen tijdens de beklimming van de Geerweg. Deze helling wordt gekenmerkt door een makkelijke aanloop en pittige finale. Het grote genieten kan beginnen als je vanuit Voerendaal door de tunnel onder de snelweg A76 fietst. Het Zuid-Limburgse landschap strekt zich voor je uit met een oude boerderij, boomgaard en hellende akkers. Voorts mag je je vergapen aan het prachtige dorpje Winthagen. Vakantiegevoel gegarandeerd!
"Maar dan is het gedaan met het freewheelen en volgt serieus klimwerk"
Je hebt twee keuzes: rechtsaf naar de Koekoeksweg of links aanhouden om bij de Geerweg uit te komen. Goed om te weten: beide varianten zijn mooi. Eenmaal het dorp uit sla je rechtsaf de Geerweg op die langs steile weides omhoog kruipt. Hier is het afzien en genieten tegelijk, want de helling is met percentages boven de 5 procent al lang geen loper meer. Wil je je fietsmaatjes lossen, houd dan wat over voor de finale. Bij het inrijden van het dorpje Colmont, tikt de helling zijn maximale stijging van 9 procent aan. Eenmaal boven zit je 2,7 kilometer fietsplezier erop. Komt het gebied op de 185 meter hoge heuveltop je bekend voor? Kan zijn, want je bent op de Colmontberg, bekend van de Amstel Gold Race.
Het Mulderswegske zal weinigen bekend voorkomen. Niet gek, aangezien deze helling pas sinds 2019 bestaat. Althans, als asfaltklim. Lange tijd was deze verborgen parel in het buurtschap Thull bij het dorp Schinnen een zandweg. In 2019 werd de weg geasfalteerd als onderdeel van een upgrade van de Beekdaelen fietsroute die er overheen loopt. De buurman van deze even mooie als bescheiden klim is de iets bekendere Krekelberg. Deze helling is meermaals opgenomen in de Amstel Gold Race.
De voet van de klim ligt bij een voor veel Limburgers bekende plek: de Alfa bierbrouwerij. Je laat het gerstenat voor wat het is en slaat de smalle straat in die zich tussen de huizen van het buurtschap wurmt. Eenmaal in de open velden zal de helling waarschijnlijk nog weinig indruk op maken; ze loopt hier valsplat met 3 procent omhoog.
Maar na een zigzagbocht mag je toch even uit het zadel. Ter hoogte van de bosrand rijst het hellingspercentage naar 8 procent. De laatste meters vlakt de helling af tussen de glooiende velden. Als je de top op 102 meter hoogte boven NAP eenmaal hebt bereikt, kijk vooral even achterom. Een uitzicht over de glooiende velden, een bos en in de verte het Geleenbeekdal is je beloning.
Overigens kent deze helling een droevige geschiedenis. Op 24 november 1944 liep er een doektocht naar munitie uit op een drama. Acht mensen, waaronder zes kinderen kwamen om. Een monument langs het ‘wegkse’ herinnert aan hun lot.
Dit pareltje zit weggestopt in een uithoek van Nederland, ingeklemd tussen de Duitse grens en de bebouwing van Sittard/Munstergeleen. Het is wat ons betreft het mooiste klimmetje van het plateau van Doenrade, vandaar een notering in de top 3!
Eigenlijk zijn het twee klimmetjes op elkaar gestapeld. Of beter gezegd: een klimmetje en een golvende uitloper. Het bescheiden stijgingspercentage van de helling vertekent dan ook. Je gaat de helling aan vanaf de Watersley die vanaf de rand van Sittard door een idyllisch dal in de noordelijkste heuvels van Zuid-Limburg loopt. Aan je rechterhand zie je de smalle Sittarderweg die door een laagte tussen de heuvels loopt. Op dit stuk laat het klimmetje even zijn tanden zien: je gaat uit het zadel terwijl de helling 9 procent aantikt.
Tot zo ver het afzien, nu wordt het genieten. Vlak voor het inrijden van Windraak, sla je linksaf de Kloosterweg in die overgaat in het Wintrakerpaadje. Het gaat eventjes bergaf. Doe daar je voordeel mee om aan te zetten voor het laatste klimwerk! In de eindfase van de klim golft het over drie bultjes door de velden. Eenmaal op de top bij de kruising Steenakkerweg, zit je op ruim 106 meter boven NAP. Daar kijk je uit over de lieflijke Kollenberg en het voormalige klooster met neogotische kapel van de Watersley. Veel fotogenieker wordt het in deze streek niet.
De Klingeleberg doet waarschijnlijk geen belletje bij je rinkelen. Deze helling vanuit Simpelveld wordt overschaduwd door zijn buren. In het westen ligt de bekende Eyserbosweg en in het oosten vind je de Hulsberg, een Amstel Gold Race-klim over een hoofdweg door bebouwing die wat ons betreft niet de moeite waard is.
Nee, beter sla je in Simpelveld de Stampstraat in door een fraaie vallei richting Bosschenhuizen. Je krijgt de keuze uit twee beklimmingen van de Klingeleberg. De oostelijke helling is een echte uitdaging met maximaal 11 procent, maar wij geven door voorkeur aan de geleidelijke westkant.
Je volgt de hoofdweg tot aan het gehucht dat in het Limburgs 'Busjehoeve' heet, en slaat dan rechtsaf de Katzerweg in die dwars over een boerenerf loopt. Voorts klim je tussen de koeien over een verstilde holle weg richting een T-splitsing. Daar sla je rechtsaf een landweg op die dwars door de velden loopt.
Als de weg een slinger maakt, mag je even aanzetten op een stukje 6 procent. De top op bijna 200 meter hoogte lonkt achter een bomenrij. Eenmaal boven kijk je uit op de Vrouwenheide met zijn monumentale windmolen, het hoogst gelegen exemplaar van Nederland. Omdat je vanaf de Vrouwenheide over de Vaalserberg kan kijken richting de Eifel, werd lange tijd gedacht dat daar het hoogste punt van Nederland was.
Hoe ziet jouw Limburgse droomklim eruit? Misschien beeld je je wel een smalle weg in die meandert door weilanden met grazende koeien en vervolgens de heuvel opkruipt met uitzicht op een idyllisch dorpje met kerktoren in de vallei. Met een paar steile stukken en een stukje holle weg om je benen te testen. En op de top een bankje bij een kruis waar je even kunt uitrusten en genieten van het uitzicht. Nou, de Schulsberg vanuit Nijswiller is precies dat!
Deze verborgen parel wordt overschaduwd door de Kruisberg die westelijker naar dezelfde heuveltop loopt. De Kruisberg ligt in het Amstel Gold Race-parcours tussen de Gulperberg en Eyserbosweg.
De profs hebben pech, want ze laten de misschien wel veel mooiere kant van de helling rechts liggen. Je gaat de klim aan via een verborgen straatje dat vanuit Nijswiller richting de heuvel loopt. Je steekt het kabbelende water van de Selzerbeek over en rijdt langs een boerderij met boomgaard, weides en christuskruis. Op de rug van de weg ligt zand en gras, een beetje opletten dus. Op het valsplat zie je de weg richting de heuveltop meanderen. Dit beeld wordt nog eens versterkt door de omheining aan weerszijden van de weg.
Als de weg naar rechts afbuigt, gaat het echte klimwerk beginnen; de komende 500 meter zijn boven de 6 procent. Even wordt het zelfs Keutenberg-achtig met 12 procent. Gelukkig biedt het uitzicht op Wahlwiller met het eeuwenoude Cunibertuskerkje en de Gulperberg in de verte verlichting.
Dan snijdt het parcours zich als holle weg in de berg en passeer je weer een Christuskruis. Eenmaal boven loopt het lichtjes bergaf naar het bankje op de kruising op de top van de Kruisberg. Komt de zendmast in de verte je bekend voor? Inderdaad, het is de top van de Eyserbosweg!
Maak dan gebruik van de JOIN, de slimme en flexibele fietsapp die persoonlijke trainingsschema's op basis van jouw input maakt. NTFU- en Fietssport PLUS-leden profiteren van ruim 50% korting.
Meld je aanGek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.
Voor op jouw ridelist.
Ontdek natuurparels als El Teide en El Chinyero. Download hier de routes.
Draaien en keren.
Ontdek het ware Tenerife fietsparadijs en kies de route die bij jou past.
Download deze geweldige gravelroute via ons routeplatform.
3x Routetips voor trailseekers.
Hoe weet je waar je mag fietsen?
Hier geniet je van hallucinerende hotspots.
Als je dan toch naar Barcelona gaat, neem dan je racefiets mee
Hier kun je alle kanten op!