• Overig
  • Gewijzigd op 31 oktober 2016

Vignet 2017 verkrijgbaar

Gelukkig zijn de meeste MTB-routes vrij toegankelijk. Er zijn echter ook routes waarvoor je een vignet moet aanschaffen, zoals op de routes van Natuurmonumenten. Het vignet voor 2017 is vanaf nu verkrijgbaar in de webshop en bij lokale verkooppunten.
Vignet 2017 verkrijgbaar

Het MTB-vignet kost €12 en is geldig in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, Nationaal Park Veluwezoom en het Bergherbos (Montferland). Vanaf 1 januari 2017 is het MTB vignet ook verplicht op de route in het Voorsterbos. Met een MTB vignet draag je bij aan het onderhoud van de routes en de natuur. Het vignet is zowel online (in de webshop van Natuurmonumenten) als offline bij diverse lokale verkooppunten verkrijgbaar.

Onderhoud routes

Veel mountainbikers beseffen misschien niet dat onderhoud van MTB-routes veel tijd, geld en energie kost. Met de opbrengst van het verplichte MTB-vignet kan Natuurmonumenten een groot deel van het onderhoud van de MTB-routes bekostigen en wordt geïnvesteerd in nieuwe routes en faciliteiten voor MTB'ers. In 2016 is er groot onderhoud geweest op de route in het Bergherbos (Montferland) en is er in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen een nieuwe route geopend. In 2017 wordt er flink geïnvesteerd in de routes van Nationaal Park de Veluwezoom.

Lokale clubs

Natuurmonumenten beheert mountainbikeroutes samen met lokale MTB-clubs. Routes worden regelmatig gecontroleerd en bijgehouden. Laaghangende takken worden verwijderd en paden en bewegwijzering hersteld. Wil je zelf ook iets terugdoen en helpen jouw plaatselijke route te verbeteren? Sluit je dan aan bij een lokale MTB-club of steek je handen uit de mouwen tijdens de Natuurwerkdag op 5 november. 

Save Me

Om snel op te kunnen treden bij eventuele incidenten staan op bordjes langs de MTB routes codes. Aan de hand van die codes wordt bij incidenten een calamiteitenplanning in werking gesteld en afgestemd met de veiligheidsdiensten. Een extra service in 2017 is Save-Me, een online profiel met noodgegevens. Op de MTB vignetten van 2017 staat een qr-code en korte url van Save-Me. Wanneer dit profiel is geactiveerd en ingevuld, kunnen hulpverleners in geval van nood deze gegevens gebruiken. MTB-ers kunnen deze dienst één jaar gratis gebruiken.

Meer informatie over de MTB-vignetten van Natuurmonumenten vind je hier.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant