• Overig
  • Gewijzigd op 17 juni 2024

Nieuwe categorie gravelrides

Een begrip aan de andere kant van de oceaan. Daar worden jaarlijks tal van events georganiseerd waarbij avonturiers lange dagen in het zadel zitten, dolend over verlaten bospaden en gravelstroken. Ook in Nederland winnen gravelrides aan populariteit.
Nieuwe categorie gravelrides

Daarom heeft de NTFU deze categorie toegevoegd aan de toertochtenkalender. Sportieve fietsers kunnen in de Fietssport-kalender snel en eenvoudig zoeken op weg-, mountainbike- én graveltochten.

Wat is een gravelbike?

Toegegeven, gravelracers lijken op crossers. Ze hebben een dropbar, zijn uitgerust met schijfremmen en rollen op dikkere banden. Toch is er één wezenlijk verschil. Een gravelbike is gemaakt voor comfort, crossers om een uur lang heel hard te fietsen. 

Dat zie je terug in de geometrie van een gravelbike. De minder steile balhoofdhoek zorgt voor een ontspannen zitpositie en het lange frame voor stabiliteit. Daarnaast zijn er slimme onderdelen ontwikkeld die bijdragen aan een comfortabele rit. Zo ontwikkelde Canyon een zadelpen en stuur met ‘flex’, bedacht Specialized een vering in je stuurpen en rustte Cannondale de Slate uit met een verende voorvork. 

Geïnteresseerd in een gravelbike? Wij testten 3x gravelbikes. Lees onze bevindingen hier

Gravelrides op de kalender

In 2019 staan er maar liefst 10 gravelrides en ‘Strade Bianches’ op de toertochtenkalender. Daarnaast kunnen gravelbikers deelnemen aan 53 veldtoertochten. Deze zijn technisch minder uitdagend dan mountainbiketochten, maar leiden fietsers nog steeds over prachtige onverharde paden, dwars door de natuur. Welke tocht zet jij op je ridelist? Houd onze toertochtenkalender voor 2020 in de gaten. 

Compleet overzicht van toertochten

Op Fietssport vind je de complete kalender van de NTFU met ruim 2.500 toertochten voor racefiets, mountainbike én gravelbike. Fiets mee en ontdek nieuwe routes en bijzondere plekken!

Bekijk alle tochten
Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant