• Overig
  • Gewijzigd op 23 juni 2022

IMBA Europe Summit

Mountainbikend Europa komt elk jaar bij elkaar voor de IMBA Europe Summit. Routebouwers, terreineigenaren en mountainbikers wisselen ideeën uit hoe de mountainbikesport toekomstbestendig te maken is. Troy Corsen vertelt wat hij meenam uit Italië.
IMBA Europe Summit

IMBA Europe zet zich in voor de ontwikkeling van mountainbikeroutes in heel Europa. De organisatie wil dat meer mensen op de mountainbike stappen en iedereen toegang heeft tot veilige en mooie routes. 

Elk jaar organiseert IMBA Europe daarom een conferentie – de IMBA Europe Summit. In het Italiaanse Val di Sole kwamen 150 vrijwilligers van onderhoudsgroepen, routebouwers, mountainbikers, terreineigenaren en belangenbehartigers drie dagen bij elkaar.

Rond het thema Reframing Mountain Biking discussieerden de deelnemers over de trends en uitdagingen van het mountainbiken. De mountainbikesport ontwikkelt zich van een niche tot één die toegankelijk is, kan en moet zijn voor een breder publiek. 

Iedereen wisselde tijdens de IMBA Summit daarom ideeën uit, vertelde voor welke uitdagingen ze staan en hoe ze dit oplossen. Allemaal met hetzelfde doel: mountainbiken toekomstbestendig maken.

Preventieve aanpak

Ook de NTFU was in Val di Sole. Troy Corsen, belangenbehartiger MTB bij de NTFU, schoof aan bij de presentaties, maar ging vooral mee op pad. “Je komt toch tot de beste inzichten op de fiets”, aldus Troy.

Wat neemt hij mee uit Italië voor het mountainbiken in Nederland? “Leave a positive track”, laat Troy meteen weten. “De uitdaging van veel problemen bij de aanleg en het beheer van routes valt vaak preventief op te lossen. Hoe? Door belanghebbenden bij elkaar te brengen en samen tot een plan te komen. Voorkomen is beter dan genezen”, licht hij toe.

Met elkaar in gesprek

Niet alleen in Nederland, ook in andere landen kijken terreineigenaren en natuurbeheerders kritischer naar natuurbescherming versus natuurbeleving. In Nederland wordt ook steeds vaker een juridische strijd over mountainbikeroutes gevoerd.

“Het hoeft helemaal niet zover te komen”, weet Troy. “Als iedereen op tijd met elkaar in gesprek gaat én blijft. De NTFU zit regelmatig aan tafel bij gesprekken tussen gemeenten, terreineigenaren, routebureaus en onderhoudsgroepen."

"Wij zien dat partijen juist in goed overleg prachtige routes aanleggen”

Hoe zorgt de NTFU er dan voor dat we met elkaar praten en niet tegen elkaar strijden? “Het wordt steeds belangrijker om de positieve waarde van mountainbikeroutes onder de aandacht te brengen bij het grote publiek en overheden. Denk aan inkomsten in de recreatiesector, de positieve effecten op onze gezondheid, de gemeenschap die een actieve rol neemt in route- en natuurbeheer en de kans op banen in de mountainbikesector, zoals clinics, routebouw, routebeheer, enzovoort. Op deze manier kunnen we mountainbiken verankeren in de samenleving. Dat is toch een stuk gezonder dan verketteren!?”

Schone MTB-routes

Wat kan de NTFU meteen toepassen uit de IMBA Summit? “Afvalvrije trails”, antwoordt Troy direct. “In Nederland is het al vanzelfsprekend dat onderhoudsgroepen vrijwillig afval langs de routes opruimen.”

De NTFU begon daarom met Natuurlijk Opgeruimd. Dit is een landelijke opruimactie waarmee het werk van de onderhoudsgroepen zichtbaar wordt gemaakt. Een aantal onderhoudsgroepen doen al mee. In Engeland zijn ze al een stuk verder. Onderhoudsgroepen zijn daar aangesloten bij Trash Free Trails. 

Dit initiatief bundelt alle opruimacties, houdt bij hoeveel kilometer er schoon is en blijft, hoeveel kilo afval is geruimd en hoeveel vrijwilligers zich inzetten. Zo maken ze zichtbaar dat de mountainbike community eigen verantwoordelijkheid voor de natuur neemt.

Het triggerde Troy na te denken over hoe duurzaam onze sport is. “Duurzaamheid gaat verder dan afval opruimen. Het is ook: hoe zorg je dat er géén afval meer op de route komt?"

"Denk aan al die bidons die we gebruiken” 

“Ik zag op de IMBA Summit ook ander materiaal voor routebordjes en -palen. Ben benieuwd of er in Nederland al onderhoudsgroepen of mountainbikers hiermee bezig zijn. Ik kom graag in contact met ze.”

Wat is IMBA Europe?

IMBA staat voor International Mountain Bicycling Association. De van oorsprong Amerikaanse organisatie heeft in Europa een aparte tak: IMBA Europe, de paraplu voor iedereen die zich inzet voor de mountainbikesport in Europa. Denk aan onderhoudsgroepen, routebouwers, mountainbikers, terreineigenaren en sportbonden. 

Ook wielersportbond NTFU is lid van IMBA Europe. Zo komen we in contact met gelijkgestemden uit de Europese mountainbikewereld en wisselen we kennis en ervaringen uit hoe andere landen het mountainbiken aanpakken. Die inzichten, ideeën en ontwikkelingen gebruiken we weer om het mountainbiken in Nederland verder op de kaart te zetten.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant