• Overig
  • Gewijzigd op 14 september 2021

Mountainbikers ruimen met wandelaars, ruiters en vissers afval op in de natuur

Op zaterdag 11 september staken mountainbikers in onder andere Zoetermeer, Schoorl en Drunen de handen uit de fietsmouwen. Samen met wandelaars, ruiters en vissers gingen ze in het kader van Natuurlijk Opgeruimd op pad om zwerfaval op te ruimen.
Mountainbikers ruimen met wandelaars, ruiters en vissers afval op in de natuur
Mountainbikers ruimen met wandelaars, ruiters en vissers afval op in de natuur

Zo stroopten in Zoetermeer de leden van MTB Zoetermeer, GHV Groene Hart en Sportief Wandelgroep Zoetermeer de mouwen op om eens flink puin te gaan ruimen. Samen trokken ze het Buytenpark in, een recreatiegebied aan de rand van Zoetermeer. 

Hier zijn namelijk veel fiets-, wandel- en ruiterpaden, maar je kunt er ook terecht voor skiën, snowboarden, klimmen én mountainbiken. Niet zo gek dus, dat de vrijwilligers na een paar uur afvalrapen terugkwamen met vuilniszakken vol plastic, glaswerk, blikjes én vijf paar ski’s. 

Samen werken aan een schone omgeving

Gestoken in MTB-outfit, visvest of wandelkloffie trokken de leden van de Zoetermeerse verenigingen zij aan zij door het park. Arjan Blok van MTB Zoetermeer was enthousiast over van samenwerking: “Het is fijn om dit samen te doen: goed voor het wederzijds begrip. Samen verminderen we zwerfafval én vergroten het positief imago van onze sport.”

Support van gemeente en gebiedsbeheerder

De gemeente Zoetermeer zorgde voor opruimmaterialen. Onder de 40 vrijwilligers was ook wethouder Jakobien Groeneveld die namens de gemeente een handje kwam helpen. SnowWorld nam het afvoeren van de volle vuilniszakken voor zijn rekening en trakteerde de vrijwilligers tevens op koffie en thee.

Handen uit de mouwen op verschillende locaties

Ook op andere locaties in het land lieten mountainbikers, wandelaars en ruiters de handjes wapperen. De leden van MTB Noord West zorgden bijvoorbeeld voor schonen paden langs de MTB-route Geestmerambacht. Het resultaat: ruim 30 kilo afval.

In Lelystad werkten mountainbikers van MTB Lelystad met de ruiters samen om het bosgebied Overijsselse Hout op te ruimen. De schoonmaakploeg van Toerclub Presto uit Drunen kreeg door hun enthousiasme al snel de bijnaam ‘de Troep Sisters’. En de leden van CycleSchik namen een deel van het Herperduin voor hun rekening.

Buitencode

De actie Natuurlijk Opgeruimd is een initiatief van wielersportbond NTFU, KNHS, Sportvisserij Nederland en de KWBN. Samen met natuurorganisaties, Wandelnet en de Atletiekunie staan zij achter de Buitencode. Die roept buitensporters met vijf regels op respectvol met elkaar én de natuur om te gaan.

Lees 5x regels van de Buitencode

Met de actie Natuurlijk Opgeruimd brengen de sportverenigingen de regels in de praktijk en laten ze zien dat buitensporters óók natuurliefhebbers zijn.

Ellen Dobbelaar
Door Ellen Dobbelaar

Rijdt net zo graag haar vaste rondje om het Gooimeer als een toertocht, zit er in de winter warmpjes bij in haar Zwift-cave.

Dit vind je misschien ook interessant