• Overig
  • Gewijzigd op 21 december 2020

De NTFU zet zich in voor alle fietsers, ook in coronatijd

2020 is in alle opzichten een bijzonder wielerjaar te noemen. Wielersportbond NTFU heeft wielersporters zoveel als mogelijk ondersteund en geïnformeerd over wat niet meer mag, maar nog wél kon. Dit deden we in 2020 voor mountainbikers en wielrenners.
De NTFU zet zich in voor alle fietsers, ook in coronatijd
De NTFU zet zich in voor alle fietsers, ook in coronatijd

Blijven fietsen tijdens corona

Sporten is gezond en voor veel mensen een uitlaatklep. We vinden het belangrijk dat ook tijdens corona mensen blijven fietsen. De NTFU brengt de wensen van fietsers, verenigingen en organisatoren in bij sportkoepel NOC*NSF dat namens de Nederlandse sport gesprekken voert met de overheid.  

Een goed gevulde toertochtenkalender

Toertochten. Wat hebben we ze gemist dit jaar. Geen Limburgs Mooiste en Joop Zoetemelk Challenge, Mountainbikemania of Pukkeltocht. Maar er gloort hoop. Samen met organisatoren hebben we weer een mooie kalender samengesteld. Vanaf 1 januari staan alle 770 tochten op Fietssport.nl. 

Virtueel toertochten rijden met Bkool

In de zomer - hét moment om mooie toertochten te rijden - was de kalender helemaal leeg. Alle toertochten tot 1 september waren afgelast. Daarom organiseerden we met virtueel fietsplatform Bkool de Fietssport League. Zo kon je toch nog 5 toertochten rijden. Ook in 2021 kun je gebruikmaken van Bkool. Als PLUS-gebruiker kun je 3 maanden lang gratis kennismaken met het platform.

Start2Bike voor beginnende fietsers

De coronaperiode leverde ook iets positiefs op: veel mensen begonnen door de beperkingen met wielrennen of mountainbiken. Voor beginnende wielersporters, maar ook voor degenen die al langer op de fiets zitten, was Start2Bike hét moment om beter te leren fietsen. 700+ mensen namen in september deel aan Start2Bike-trainingen, uiteraard met veiligheidsmaatregelen. Vanaf 3 april 2021 start weer een nieuwe editie op zo’n 80 locaties door heel Nederland.

Beter imago voor de fietssport 

Een klein deel van de wielrenners en mountainbikers gedraagt zich niet zoals het hoort. Zij verpesten het imago van de sport en daar hebben alle fietsers onterecht last van. Daarom laat de NTFU voortdurend de positieve kant van de sport zien. Zo braken NTFU en Bicycling met een gezamenlijke campagne een lans voor wielrenners die zich wel aan de gedragsregels houden én ruimden we samen met Olympisch kampioen mountainbiken Bart Brentjens zwerfafval op wandel-, ruiter- en MTB-paden op.  

Ondersteunen van mountainbike-vrijwilligers 

Nederland telt ruim 330.000 mountainbikers, 200 officiële MTB-routes en 2.750 vrijwilligers die samen meer dan 105.500 uur per jaar aan deze routes werken. Deze vrijwilligers zijn belangrijk voor de mountainbikesport. De NTFU ondersteunt deze ‘trail crews’ met contracten, verzekeringen en onderhoudsrichtlijnen. 

Ruimte voor sport 

De Provincie Gelderland werkt aan een plan om recreatie op de Veluwe te reguleren. Zo wordt kwetsbare natuur beschermd. De NTFU zet zich bij deze zoneringsplannen actief in voor het behoud van mountainbikemogelijkheden. Ook op de weg maken we ons hard voor ruimte voor de sportieve fietser. Zo voerden we actie tegen een langere sluiting van de Afsluitdijk voor fietsers. 

Steun aan clubs, tochtorganisatoren en vrijwilligers

De NTFU ondersteunt 600+ wielerverenigingen en tochtorganisatoren. We helpen hen met verzekeringen, administratie, opleiden van trainers en wegkapiteins, organiseren van toertochten en werven van vrijwilligers. Daardoor kun jij weer uitdagende tochten rijden of trainingen volgen. Wil jij het nieuwe jaar goed starten? Schrijf je dan in bij een vereniging of meld je aan voor een vrijblijvende kennismakingsrit bij een club bij jou in de buurt. Voordelen van fietsen bij een vereniging en een overzicht van fietsverenigingen vind je op Fietssport.

Wij staan voor je klaar, ook in 2021

Wielersportbond NTFU zet zich in voor wat jij als wielrenner of mountainbiker belangrijk vindt en laat jouw stem horen bij overheden, natuurbeheerders en andere organisaties. Dat doen we dankzij jouw steun en die van 75.000 andere leden. Zo kun jij blijven genieten van de fietssport: op de weg, op de trails en alles daar tussenin. 

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant