• Ons werk
  • Gewijzigd op 11 maart 2024

Zo mountainbiken en gravelbiken we in 2035

De NTFU maakt zich zorgen over de toekomst voor jou als mountainbiker of gravelbiker. Als bosfietsers zijn we steeds minder welkom in de natuur. De bond komt daarom met een plan om te zorgen dat je ook in 2035 nog kunt mountainbiken en gravelbiken.
Zo mountainbiken en gravelbiken we in 2035
Zo mountainbiken en gravelbiken we in 2035
Steeds vaker ben je als mountainbiker of gravelbiker niet meer welkom, moeten mountainbikeroutes dicht en worden er rechtszaken gevoerd. Er is minder ruimte in het bos, er zijn meer conflicten, trailcrews krijgen advocaten op hun dak en krijgen de kosten voor de aanleg en het onderhoud ook nog eens voor hun kiezen. Daar hoor en lees je steeds vaker over e je merkt het vast zelf ook als je in het bos bent. En als we niks doen, wordt dat alleen maar erger.

Dat komt omdat Nederland een klein landje is, met veel inwoners en weinig groen. We duiken met z’n allen graag de natuur in om aan de dagelijkse beslommeringen te ontsnappen. Het wordt dus steeds drukker in de bossen en dat heeft invloed op de natuur.

Voor natuurbeschermingsorganisaties een doorn in het oog, want die willen dat de natuur juist zoveel als mogelijk de ruimte krijgt. Terwijl terreineigenaren juist graag bezoekers ontvangen, maar niet meer weten hoe ze al die mensen in goede banen door de natuur moeten leiden. En dan is er nog het negatieve beeld dat veel mensen van mountainbikers en gravelbikers hebben.

Nieuwe paden

Wielersportbond NTFU is de organisatie die opkomt voor de belangen van mountainbikers en gravelbikers en wil het tij daarom keren. Zodat je nu én later met plezier kunt blijven genieten van singletracks en knisperend gravel onder je wielen.

De bond vindt daarom dat de fietssport nieuwe paden nodig heeft. Letter, in de zin van mooie mountainbikeroutes en gravelpaden. Maar ook figuurlijk: door op een andere manier te kijken naar hoe mountainbikers en gravelbikers een plek in onze natuur krijgen.

In hun visiedocument ‘Nieuwe paden’ legt de NTFU uit wat zij de beste aanpak vinden voor een betere toekomst voor mountainbikers, gravelbikers en trailbouwers en hoe je samen met andere bosgebruikers in de natuur kunt sporten.

Het verhaal van Mark én jou

Aan de hand van het verhaal van Mark, een mountainbiker en gravelbiker uit Ruurlo, legt de NTFU uit hoe hij in 2035 de sport, de natuur en de andere bosgebruikers ervaart. En het is niet alleen Mark’s verhaal, maar ook dat van jou én duizenden andere mountainbikers en gravelbikers.

Lees het verhaal van Mark

Om dat verhaal van Mark werkelijkheid te laten worden, heeft de NTFU wel andere organisaties nodig. Denk aan terreineigenaren, routeplatforms, gemeenten, provincies, routebureaus en natuurorganisaties. Met het toekomstbeeld wil de NTFU daarom anderen inspireren om mee te denken én te werken aan een betere toekomst voor jou als mountainbiker en gravelbiker.

Zo wil de NTFU dat er voldoende ruimte is en blijft voor jou als mountainbiker en gravelbiker, met nieuwe routes en paden maar ook dat je vrij kunt blijven fietsen waar dat kan en mag. De bond hoopt ook dat routeplatforms zoals Komoot en Strava meehelpen om het ‘wildfietsen’ terug te dringen door toegangsregels beter aan te geven in digitale routes. Ed de bond wil dat er extra geld komt om duidelijker aan te geven waar je wel en niet mag fietsen in een gebied.

Zelf gaat de bond ervoor zorgen dat trailcrews de juiste juridische hulp krijgen en er speciale workshops en trainingen voor trailbouwers komen. Ook wil de bond meer kennis delen over de impact van mountainbiken en gravelbiken op de natuur en de wensen en behoeften van jou als mountainbiker of gravelbiker delen met terreineigenaren en gemeenten.
 
Op NTFU.nl lees je het hele toekomstplan van NTFU voor mountainbikers en gravelbikers.
Word lid en steun de NTFU

Met jouw steun zorgt de NTFU dat je nu én in de toekomst kunt blijven genieten van de fietssport: op de weg, op de trails en alles daar tussenin.

Word PLUS-lid
Ellen Stoffels
Door Ellen Stoffels

Rijdt net zo graag haar vaste rondje om het Gooimeer als een toertocht, zit er in de winter warmpjes bij in haar Zwift-cave.

Dit vind je misschien ook interessant