• Ons werk
  • Gewijzigd op 15 augustus 2023

Vier nieuwe toekenningen NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

Dankzij financiële steun uit het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund krijgen vier mountainbikeroutes een upgrade. Het gaat om de routes Alphen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo.
Vier nieuwe toekenningen NTFU Bosch eBike Systems Trailfund
Vier nieuwe toekenningen NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

Mountainbiken is populair. Onder andere door steeds betere mountainbikeroutes, maar vooral door de ruim 2.750 vrijwilligers die de routes aanleggen en onderhouden. En dat kost geld. Bosch eBike Systems helpt hen het financiële plaatje rond te krijgen. Met het Trailfund kunnen de trailcrews mountainbikeroutes aanleggen, bestaande routes verbeteren en het onderhoud aan de routes verduurzamen.

MTB-route Alphen – nieuw bankje

De vrijwilligers van Stichting MTB-routenetwerk de Baronie knappen met het Trailfund het bankje op dat bij het startpunt van MTB-route Alphen staat. Dat is nu een vervallen bankje en de mountainbikers willen van het startpunt een mooi visitekaartje maken. Er is al een nieuw informatiebord en met het Trailfund kunnen ze nu ook een nieuw bankje plaatsen.

MTB-route Zoetermeer – houten vlonders

Een houten vlonder gaat in Zoetermeer helpen de wateroverlast tegen te gaan. De vrijwilligers onderhouden daar op een oude vuilstort ruim vijf kilometer aan route. Waterdicht afdekfolie voert het regenwater naar de voet van de berg. Met halfverharding streden de vrijwilligers lang tegen de grote plassen, zonder succes. Met het Trailfund leggen ze nu een vlonder van 30 meter met twee rollers aan, die de route ook nog eens een stuk uitdagender maakt.

MTB-route Zeewolde – worteldoek en menggranulaat

Dat water voor problemen zorgt, weten ze in de Flevopolder als geen ander. Door regen en kwel – grondwater dat omhoog komt – verandert kleigrond in een grote modderpoel. Na een geslaagde proef met grind, gaan de vrijwilligers de delen ‘Karpervijver’ en het ‘Bereklauwpad’ van de route in Zeewolde aanpakken. Met het Trailfund schaffen ze worteldoek en 45 kuub menggranulaat aan. Daarmee verbeteren ze straks in totaal 400 meter. 

MTB-route Sibculo – elektrisch gereedschap

Maaien, snoeien, zagen, scheppen, knippen… Mooi werk dat vrijwilligers bijna wekelijks doen op en aan de mountainbikeroute. Goed gereedschap is daarbij onmisbaar. Denk aan bosmaaiers, heggenscharen, boormachines en kettingzagen. Zo ook op de route Sibculo, dat grenst aan een Natura 2000-gebied. Dankzij het Trailfund en de elektrische gereedschappen van Bosch Power Tools wordt het onderhoud minder belastend voor de route en omgeving. Een duurzame oplossing.

Mooi voor trailcrews én mountainbikers

Mountainbikekampioen Jeroen van Eck boog zich met Bosch eBike Systems en de NTFU over de aanvragen. Daarbij keek hij vooral naar de meerwaarde voor mountainbikers. “Het Trailfund biedt niet alleen trailcrews de mogelijkheid om hun routes te verbeteren, het geeft de vrijwilligers ook de kans hun werk voor de mountainbikesport in de spotlights te zetten. Zij zorgen ervoor dat je als mountainbiker kunt genieten van steeds mooiere en betere routes. Mooi dat we steeds meer vrijwilligers bij kunnen ondersteunen.”

Negen routes verbeterd dankzij Trailfund

Het Trailfund geeft niet alleen trailcrews de kans hun routes te verbeteren, ook mountainbikers profiteren ervan. Negen routes worden met hulp van het Trailfund verbeterd. In 2022 zijn al vijf routes aangepakt: in Netersel (Brabant), Marum (Groningen), Anloo (Drenthe), Assen (Drenthe) en Almere (Flevoland). De routes in Alphen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo zijn naar verwachting in oktober klaar.
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant