• Ons werk
  • Gewijzigd op 25 juni 2024

Van kuilenpad naar flowtrail met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

De vijfde ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund gaat naar drie trailcrews die materiaal nodig hebben om de mountainbikeroutes te onderhouden. Het gaat om zand om kuilen te dichten en hout om wallrides en vlonders te vernieuwen.
Van kuilenpad naar flowtrail met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund
Van kuilenpad naar flowtrail met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund
Trailcrews kunnen het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund aanvragen om hun mountainbikeroutes naar een hoger niveau te krijgen. De aanvragen die binnenkwamen voor alweer de vijfde ronde van het Trailfund, waren nodig voor belangrijk onderhoud.

Mountainbikekampioen Jeroen van Eck buigt zich met Bosch eBike Systems en de NTFU over de aanvragen. Hij reed in april door heel Nederland om zoveel als mogelijk routes te bezoeken én te rijden. 

“Het was erg waardevol om als gebruiker van de routes te horen hoe het er achter de schermen bij de trailcrews aan toe gaat. Tijdens mijn tour, die samenviel met een periode van veel regen, besefte ik hoe snel je geneigd bent om om plassen heen te rijden, stukken af te snijden, of toch de route op te gaan. Je denkt er als gebruiker niet bij na wat de gevolgen zijn voor de trailcrews. Regen en modder versnellen slijtage, waardoor de vrijwilligers harder moeten werken. Tijdens mijn tour sprak ik veel vrijwilligers en dat veranderde mijn kijk op de gevolgen van het rijden van routes bij slecht weer. Initiatieven zoals het Trailfund zijn dan ook erg waardevol en hebben echt impact.”

MTB-route Zuidlaren – van kuilenpad naar flowtrail

Bij FTC de Dobberieders steken ze de handen uit de mouwen om de route weer in een goede ‘flow’ te brengen. Daar hebben ze vooral een flinke berg zand bij nodig, om alle kuilen te dichten. Grotere funfactor voor jou als mountainbiker én ook nog eens een stuk veiliger.

MTB-route Spaarnwoude – wallride vervangen

De wallride op de route Spaarnwoude heeft z’n beste tijd gehad. De trailcrew gaat deze feature afbreken en met een bijdrage uit het Trailfund komt er een toffe nieuwe uitdaging voor in de plaats.

MTB-route IJsselland – brug en vlonder vervangen

De Owsome Bikers moeten op hun IJssellandroute de vlonders en bruggen vervangen. Zijn gaan oude planken en leggers vervangen voor nieuw hout. Daarmee houden ze de route veilig en blijft het afwateringskanaal intact.

Van groot bouwproject tot bankje

Met het Trailfund zijn inmiddels zeventien trailcrews geholpen. Daar zijn grote bouwprojecten zoals een houten vlonder van maar liefst dertig meter in Zoetermeer bijvoorbeeld mee aangelegd. Deze werd in april van dit jaar door Jeroen van Eck officieel geopend. Maar ook kleinere projecten zoals een houten bankje bij de start van de route in Alphen en heel wat zand en granulaat – vermalen steen – ligt er inmiddels op veel routes dankzij het Trailfund.

Trailfund najaar 2024

Twee keer per jaar kunnen trailcrews het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund aanvragen. De volgende ronde sluit 15 november. Weet je als mountainbiker een route waar het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund goed van pas kan komen, omdat je daar altijd natte voeten hebt óf door mul zand moet ploegen? Mail je ideeën naar belangenbehartiging@ntfu.nl. Trailcrews kunnen het Trailfund aanvragen via www.ntfu.nl/trailfund.
Ellen Stoffels
Door Ellen Stoffels

Rijdt net zo graag haar vaste rondje om het Gooimeer als een toertocht, zit er in de winter warmpjes bij in haar Zwift-cave.

Dit vind je misschien ook interessant