• Ons werk
  • Gewijzigd op 7 februari 2024

Overheid moet zorgen dat veerponten blijven varen

Overheden moeten ervoor zorgen dat veerponten blijven varen. Dat maakte de Veerpontencoalitie, waar ook de NTFU aan mee doet, deze week duidelijk. In Gelderland komt er extra geld en de coalitie zet zich ervoor in dat dat op meer plekken gebeurd.
Overheid moet zorgen dat veerponten blijven varen
Overheid moet zorgen dat veerponten blijven varen
Begin 2023 werd de Veerpontencoalitie gestart, omdat een flink aantal veerponten in Gelderland in de problemen kwam. Er was geen geld meer om de veerponten varende te houden en daarmee dreigden duizenden mensen niet meer naar hun werk, school of supermarkt te kunnen en nog eens veel wielrenners en vakantiefietsers die geen overtocht meer konden maken.

De NTFU, ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, Wandelnet, Rover, Te Voet en Vereniging Vrienden van de Veerponten vonden dit zonde en sloegen de handen ineen. Samen moedigden ze inwoners uit de provincie aan om de petitie ‘Ik houd van veren’ te tekenen. Deze petitie sloeg aan, met meer dan 26.000 steunbetuigers. En het had effect, want er is 500.000 euro door de provincie gereserveerd om het tekort in 2023 op te vangen.

De coalitie zet zich nu ook in voor andere veerponten in Nederland. Want niet in alleen in Gelderland, op meer locaties in het land is er te weinig geld en mankracht om de veerponten te laten varen. Wie hier nou precies verantwoordelijk voor is, dat is vaak niet duidelijk. Daarom roept de Veerpontencoalitie de overheid op om deze taak op zich te nemen. 

Pontjes verbinden

Dagelijks maken duizenden mensen gebruik van de ruim 300 veerponten die in Nederland varen. De veerponten zijn dus een belangrijke verbinding. Niet alleen praktisch gezien, maar de pontjes verbinden ook nog eens de inwoners aan weerszijden van het water. Veel mensen stappen met de fiets op het pontje, om naar werk te gaan, familie of vrienden te bezoeken, naar de sportvereniging te gaan en boodschappen te halen. Het pontje zelf is ook nog eens een mooie ontmoetingsplek, waar mensen graag de tijd nemen om een praatje te maken.

Veel veerponten zijn ook nog eens onderdeel van mooie fiets- en wandelroutes, zo ook bij toertochten. De NTFU komt daarom in actie voor de veerponten, omdat je ze als fietser gewoonweg nodig hebt. Of het nu voor je werk of voor ontspanning is en of je nu uit Gelderland of daarbuiten komt. 

Overheid moet in actie komen

Na het succes van de petitie om de Gelderse veerponten in de vaart te houden, gaat de Veerpontencoalitie verder. Zij vinden dat er landelijk iets gedaan moet worden om de pontjes te laten varen. Daarom kloppen ze aan bij het Rijk, de Provincies, gemeenten en exploitanten. Zij moeten een plan maken om de toekomst van de veerponten veilig te stellen én te zorgen dat er voldoende geld beschikbaar is.
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant