• Ons werk
  • Gewijzigd op 23 november 2023

26.000 handtekeningen voor de Gelderse veerponten

Meer dan 26.000 mensen ondertekenden de petitie voor de Gelderse veerponten. De pontjes dreigden te verdwijnen, omdat er geen geld meer is om ze in de vaart te houden. Provincie Gelderland schiet nu te hulp met in ieder geval 500.000 euro.
26.000 handtekeningen voor de Gelderse veerponten
26.000 handtekeningen voor de Gelderse veerponten
Als je de petitie voor het behoud van de Gelderse veren hebt ondertekend: bedankt voor je steun! Wielersportbond NTFU kwam met Fietsplatform, de Fietsersbond, ANWB, TeVoet, Vereniging vrienden van de Veerponten en Wandelnet in actie voor de veerponten in Gelderland. Het Gelders Verenfonds, een spaarpotje dat schippers helpt om hun pont varende te houden, raakte leeg.

De Provincie Gelderland wilde er eerst geen geld meer insteken. Dat zou betekenen dat tientallen ponten verdwijnen, er minder pontjes varen en als gebruiker flink meer zou moeten betalen. Dat is wat de Veerpontencoalitie - waaronder de NTFU - wilde voorkomen. Of het nu voor ontspanning of voor je werk is en of je nu uit Gelderland of daarbuiten komt: als fietser heb je deze nodig hebt.

Half miljoen euro

Dankzij de handtekening van ruim 26.000 mensen en de lobby van de Veerpontencoalitie, stelt de Provincie Gelderland voor dit jaar nog een bedrag van 500.000 euro beschikbaar om het begrotingstekort van de veren op te vangen. Hoe het daarna - in 2024 en later moet - daar praat de Veerpontencoalitie met de gemeenten en buurprovincies nog over. Uiterlijk maart 2024 moet duidelijk zijn hoe de provincie blijft bijdragen aan het voortbestaan van de veren.

Veerboot naar Ameland

De afgelopen periode speelde er nog veel meer in Nederland verenland. Zo heeft Fietsplatform - waar mogelijk met steun van de NTFU - zich onder andere ingezet voor de dienstregeling van en naar Ameland, structurele oplossing voor het veer Rozenburg-Maassluis en een betrouwbare, regelmatige en duurzame veerverbinding tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte. Veerponten behoren voor fietsers en wandelaars tot hun hoofdwegennet. Maar de veren in Nederland staan steeds meer onder druk. Fietsplatform en andere fiets- en wandelorganisaties hopen dat de landelijke lobby zal leiden tot goede oplossingen om veren in de vaart te houden.

 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant