• Ons werk
  • Gewijzigd op 15 augustus 2023

Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk voor fietsers open. Hét moment voor Rondje IJsselmeer

Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.
Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk voor fietsers open. Hét moment voor Rondje IJsselmeer
Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk voor fietsers open. Hét moment voor Rondje IJsselmeer
Omcirkel zaterdag 1 juli en zondag 2 juli met een dikke stift in je agenda: de Afsluitdijk opent zijn poorten voor fietsers. Het hele weekend kun je tussen 08.00 uur en 18.00 uur over de pas aangelegde asfaltstrook langs de Waddenkant fietsen. Hét moment dus om eindelijk een keer Rondje IJsselmeer (300 km) van je bucketlist te strepen. 

Nieuw fiets- en wandelpad langs Waddenzeezijde

Het is de eerste keer dat je voor een deel over het nieuwe fiets- en wandelpad langs de Waddenzeezijde kunt. Je kunt nu kilometers lang genieten van vergezichten en misschien spot je nog wel een paar zeehonden. Een deel van de route gaat over het bestaande fietspad langs de A7. Het fietspad is vanuit beide richtingen, Den Oever (Noord-Holland) en Zurich (Friesland), geopend.

Afsluitdijk 6,5 jaar dicht voor fietsers en wandelaars

Het onder wielrenners geliefde fietspad is al sinds 1 april 2019 gesloten vanwege de vernieuwing van de 32 kilometer lange Afsluitdijk. In eerste instantie voor drie jaar, maar al snel bleek dat de dijk minimaal tot 2025 afgesloten zou zijn. Het openstellen van het fietspad tijdens de werkzaamheden is een complexe operatie: ter hoogte van de spuicomplexen in Den Oever en Kornwerderzand wordt nog volop gewerkt. Daarom is er alleen busvervoer beschikbaar als alternatief.

Help mee om de dijk vaker te openen

Wielersportbond NTFU zet zich samen met Fietsersbond, Wandelnet en Fietsplatform ervoor in dat je nog vaker over de dijk kunt fietsen. Want, zoals het er nu naar uitziet, gaat het fietspad nà 1 en 2 juli helaas weer voor lange tijd dicht en moet je voorlopig weer de fietsbus pakken.

En jij kunt daarbij helpen, door op 1 of 2 juli over de Afsluitdijk te fietsen. Hoe meer fietsers die dag over de Afsluitdijk rijden, des te beter de NTFU en fietspartners het belang van de dijk voor fietsers en wandelaars kunnen onderstrepen bij Rijkswaterstaat.

De mooiste fietsroutes over de Afsluitdijk

Rondje IJsselmeer

Op Fietssport vind je twee routes voor een Rondje IJsselmeer. Rondje IJsselmeer langs de waterkant (304 km) óf de Zuiderzee Route (385 km) langs de oude oevers van de voormalige Zuiderzee (buitenom Flevoland). Rondje IJsselmeer start in Muiderberg, de Zuiderzee Route in Baarn, maar je kunt beide routes in principe overal starten.

Fietssport PLUS-leden bekijken en downloaden de routes hieronder.

Download Rondje IJsselmeer

Download Zuiderzee Route

LF Zuiderzeeroute

Voor de échte kilometervreter is er de Langeafstand Fietsroute (LF) Zuiderzee van maar liefst 617 km. Deze in twee richtingen bewegwijzerde route brengt je langs de hele kuststrook van Nederland: van Cadzand-Bad in Zeeland tot Bad Nieuweschans in Groningen. Onderweg passeer je de Afsluitdijk. Ons advies is om deze monstertocht over twee dagen te spreiden én van te voren goed te plannen, omdat fietsers uitsluitend tussen 08.00 en 18.00 uur over de Afsluitdijk kunnen. 

Retourtje Afsluitdijk

Is +300 kilometer iets te veel van het goede? Rijd dan een enkeltje (32 kilometer) of retourtje Afsluitdijk (64 kilometer). De fietsbussen blijven gewoon rijden. Kom je met de auto naar de Afsluitdijk? Parkeer op het terrein van bouwconsortium Levvel, Stontelaarweg 1 in Den Oever als je aan de Noord-Hollandse kant van de Afsluitdijk wil beginnen. Start je aan de Friese kant, dan kun je parkeren bij Hotel Restaurant Afsluitdijk Zurich. Te bereiken vanaf de A7 (afslag 15 Zurich).

Stop onderweg zeker even bij het Afsluitdijk Wadden Center. Daar bevindt zich Restaurant Skom met een prachtig uitzicht over het IJsselmeer én een heerlijk terras aan het water.

Wat kun je verder nog doen?

  • Nodig zoveel als mogelijk van je fietsvrienden en -vriendinnen uit om samen over de Afsluitdijk te fietsen.
  • Upload je rit op Strava. Zo kan de NTFU na afloop meten hoeveel fietsers 1 en 2 juli over de Afsluitdijk reden.
  • Plaats foto's en filmpjes op je sociale media met de hashtags #opendeafsluitdijk en tag @fietssport

Houd het veilig

Een deel van de fietsroute loopt via bouwterrein, bijvoorbeeld bij de spuicomplexen in Den Oever. Houd het daarom veilig:
  • volg de instructies van verkeersregelaars op;
  • pas je snelheid aan de situatie aan;
  • houd rekening met andere fietsers en wandelaars;
  • splits de groep op, als deze groter wordt dan 14 personen.

Maak kans op een Fietssport-windjack

Durf jij het aan om over deze 'col van de Lage Landen' te bedwingen? Zo ja, dan belonen wij je met de Muur van Woei-medaille. Koppel daarvoor je Strava met de Fietssport-app (onder 'Mijn Profiel'). Plus, je maakt kans op zo'n tof Fietssport-windjack, verkrijgbaar in een heren- en damesuitvoering! Succes!

Ga de uitdaging aan

Samen sterker

Wielersportbond NTFU zet zich in voor wat jij als wielrenner, mountainbiker of gravelbiker belangrijk vindt en laat jouw stem horen bij overheden, natuurbeheerders en andere organisaties. Dankzij de steun van meer dan 75.000 leden kan de NTFU dit werk blijven doen en uitbreiden. Zo kun jij blijven genieten van de fietssport: op de weg, op de trails en alles daar tussenin. Ben je nog geen lid? Sluit je dan aan, steun het goede werk en profiteer van veel voordeel. 

Word PLUS lid

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant