• Ons werk
  • Gewijzigd op 15 augustus 2023

Mooiere MTB-routes dankzij het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

Mountainbiken is populair. Onder andere door steeds betere MTB-routes, maar vooral door de ruim 2.750 vrijwilligers die de routes aanleggen. En dat kost geld. Bosch eBike Systems helpt hen het financiële plaatje rond te krijgen.
Mooiere MTB-routes dankzij het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund
Mooiere MTB-routes dankzij het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems willen dat elke mountainbiker toegang heeft tot veilige en mooie MTB-routes. Beide organisaties geloven dat een kwalitatief en uitdagend MTB-routenetwerk daar aan bijdraagt. Daarom zetten NTFU en Bosch eBike Systems zich samen in voor de ontwikkeling van MTB-routes, zodat mountainbikers van steeds mooiere en betere MTB-routes kunnen genieten.

Het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund is bedoeld om legale en openbaar toegankelijke MTB-routes aan te leggen, te verbeteren en te onderhouden. Bosch eBike Systems stelt maximaal 2.500 euro per aanvraag beschikbaar. Onderhoudsgroepen kunnen twee keer per jaar een aanvraag indienen: de eerste aanvraagronde sluit op 1 mei.

Onderhoudsgroepen kunnen via de website van de NTFU een aanvraag indienen.

Zonder vrijwilligers en geld geen MTB-routes

In Nederland leveren zo’n 2.750 vrijwilligers fantastisch werk voor de mountainbikesport. Samen werken ze meer dan 105.500 uur per jaar aan de routes. Zij zetten het mountainbiken in Nederland letterlijk en figuurlijk op de kaart. Ze werken continue aan de MTB-infrastructuur, door MTB-routes te verbeteren en te onderhouden en nieuwe routes aan te leggen. De mountainbikesport kan dus niet zonder al die vrijwilligers. Ze onderhouden de MTB-routes niet alleen, de financiering ervan moeten ze ook zelf regelen.

Wat kost een MTB-route

MTB-routes aanleggen én onderhouden kost geld. Denk hierbij al gauw aan 5.000 tot 10.000 euro voor onder andere gereedschap, een professionele routebouwer en specialistisch personeel en materiaal, zoals een minikraan en kraanmachinist. Structureel onderhoud aan de route kost jaarlijks 20 tot 40 euro per kilometer. Een rockgarden aanleggen kost al snel 4.000 euro. 

Wielersportbond NTFU zette de kosten voor de aanleg en onderhoud van MTB-routes op een rij.

Mooiere trails, nu én later

Geld om dit allemaal te bekostigen, komt bijvoorbeeld uit sponsoring, donaties, giften en subsidies. Maar het blijft een uitdaging om het financiële plaatje rond te krijgen. “We zijn zeer trots om dit project te sponsoren. Met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund willen we het MTB-trailnetwerk helpen verbeteren, zodat alle mountainbikers kunnen genieten van een veilige en plezierige tijd op de trails, met of zonder elektrische ondersteuning,” zegt Tamara Winograd, Director Marketing & Communications bij Bosch eBike Systems.

Fotocredit: ©Bosch eBike Systems

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant