• Ons werk
  • Gewijzigd op 14 augustus 2023

Duizenden fietsers op de Afsluitdijk

Na jaren wachten kon het 1 en 2 juli eindelijk weer: fietsen over de Afsluitdijk. Zo’n 13.000 fietsers gingen over de 32 kilometer lange dijk tussen Den Oever en Kornwerderzand. Wielrenners grepen hun kans en reden het populaire rondje IJsselmeer.
Duizenden fietsers op de Afsluitdijk
Duizenden fietsers op de Afsluitdijk
Heel veel racefietsen, maar ook trekkingfietsen, e-bikes, ligfietsen, stadsfietsen en vouwfietsen: zo’n beetje alle tweewielers waren present op de 32 kilometer lange dijk. Ondanks de elementen (regen en veel wind) genoten mensen massaal van het nieuwe fietspad langs de Waddenzeezijde. Groepen wielrenners vertrokken al vroeg voor de monstertocht om het IJsselmeer, anderen kozen voor een retourtje Afsluitdijk, zoals Dirk de Vries. Hij reed al meer dan 1.000 keer om het IJsselmeer, maar dat hield op toen in 2019 het fietspad dichtging. Niet zo gek dus, dat Dirk zaterdag 1 juli stipt om 08.00 uur als eerste fietser vanaf Den Oever over het nieuwe fietspad reed.
 
 

Pleidooi voor meer openstellingen

Wielersportbond NTFU riep samen met Fietssport zoveel als mogelijk wielrenners op te komen fietsen op 1 en 2 juli. En daar gaven jullie massaal gehoor aan: maar liefst 13.000 fietsers reden over de dijk. Ook Fietsersbond, Fietsplatform en Wandelnet hielpen mee: zo trok de Afsluitdijk ook nog eens 800 lange-afstands-wandelaars aan. Ondanks de animo, sloot Rijkswaterstaat zondag stipt 18.00 uur het fietspad weer. Niet voor even, maar voor lange tijd weer. Dat er dus massaal gefietst en gewandeld werd, sterkt de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform en Wandelnet zich hard te maken voor meer openstellingen.

Afsluitdijk in de media

Er was veel aandacht in de media voor de openstelling van de Afsluitdijk. Zo stond Fietssport-collega Ellen Hart van Nederland te woorden. Ook de NOSOmroep Fryslân en NH Nieuws maakten er een reportage over. Ook verschenen er artikelen in het Noordhollands Dagblad en de Telegraaf. De NTFU hoopt dat de aandacht ook zal leiden tot meer fiets- en wandelmogelijkheden.

Volgens Rijkswaterstaat is het openen van het fietspad een ingewikkelde operatie. Er wordt namelijk nog volop gewerk ter hoogte van de spuicomplexen in Den Oever en Kornwerderzand. Zolang het fietspad gesloten is, rijdt er een fietsbus die je gratis kunt gebruiken. De NTFU vindt dat zo'n fietsbus niet kan tippen aan het gevoel de dijk zelf ‘bedwongen’ te hebben. De organisaties willen er daarom voor zorgen dat het fietspad vaker opengaat.
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant