• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 18 juni 2024

Dirk's duizendste

Weer, wind, leeftijd, niets houdt Dirk de Vries tegen bij het volbrengen van zijn doel: 1.000 rondjes om het IJsselmeer fietsen. Nou ja, niets? Op 1 april zal het fietspad van de dijk gesloten worden voor drie jaar en stagneert zijn missie.
Dirk's duizendste

“Eigenlijk vind ik het onbeschaafd dat ze dat drie weken van te voren mededelen”, zegt Dirk verbolgen. “Ze hebben geen idee hoeveel mensen er wekelijks overheen peddelen. Duizenden! Dagjesmensen, racefietsers, maar ook veel toeristen met volle bepakking. Allemaal met hun eigen verhaal en eigen doel. Ik vind het heerlijk om ze te spreken.”

Vaste prik

Sinds 1999 is de Afsluitdijk een vaste prik voor de inmiddels 75-jarige Dirk. Wekelijks 200 kilometer rijden met een gemiddelde van 30, daar draait hij zijn hand niet voor om. Saai? Welnee. Geen rit is volgens hem hetzelfde! “Twee tot drie keer per jaar is zowel de Waddenzee als het IJsselmeer bladstil. Dan sta ik wel een kwartier op de dijk te kijken naar het rimpelloze water. Wat ook mooi is, is als de dijk in bloei staat. Het koolzaad kleurt de hele weg geel. Iets later ziet het wit van de margrieten. En wist je dat er bij hectometer paaltje 93.3 en 80.1 zelfs tulpen groeien?”

De aanleiding

Terugdenkend aan zijn vele rondes komt Dirk bij de aftrap van zijn missie uit: “Het begon in mei 1999. Op de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen dronk ik een colaatje. Het was warm. Ik ontmoette daar een mannetje in een colbertje, 68 jaar oud. Hij reed op een oude damesfiets met sokken om het stuur tegen het stoten. Al pratende vertelde hij dat hij in tien jaar tijd 500 keer om het IJsselmeer wilde trappen. Op zijn damesfiets.”

Op naar de 1000

Het babbeltje inspireerde Dirk om in zijn spoor te treden. Eerst op naar de 300 keer. Daar aangekomen, leek de 500 dichterbij dan ooit en toen hij tien jaar na de ontmoeting eenmaal op het record van het mannetje was gekomen, vroegen Dirks omstanders of hij niet voor de 1000 wilde gaan. Nou en of! Nog eens tien jaar doorfietsen en dan, op 31 augustus 2019, moet zijn 1000ste tochtje over de dijk een feit zijn.

"Ja, er gaan pendelbussen, maar dat is zo’n gehannes" 

“Maar hoe dan?”, vraagt hij zich nu terecht hardop af. “De dijk tussen Enkhuizen en Lelystad is ook al 1,5 jaar dicht. Ja, er gaan pendelbussen, maar dat is zo’n gehannes. Dan sta je daar te wachten in de striemende kou. En het duurt ook nog eens lang. Daarbij hoort een busritje gewoon niet in je fietstocht”, verzucht hij.

Dirk de Vries Classic

Mails en telefoontjes later krijgt Dirk dan toch respons van Rijkswaterstaat met het bericht dat ze willen meedenken met de 75-jarige streber uit Wervershoof. “Of ze het gaan oplossen, durf ik niet te zeggen. Maar het moet gewoon, het moet! Op 31 augustus is mijn eigen Dirk de Vries Classic, nu ter ere van mijn duizendste rondje. Ik wil niks liever dan die rijden. Alleen moet ik er voor die tijd natuurlijk ook nog 17 kunnen wegtrappen.”

Teks en beeld: Christine Ros

 

Rondje Zuiderzee

Eén ding is zeker; de Afsluitdijk wordt vanaf 1 april voor bepaalde tijd onder handen genomen voor werkzaamheden. Hiervan zijn tot nu toe fietsers de dupe. NTFU is met Rijkswaterstaat in gesprek om te kijken naar alternatieven. Fietsen over de Afsluitdijk kan voorlopig alleen via de bus. Een rondje Zuiderzee is wel heel mooi, dus de route kun je uiteraard blijven downloaden. Al is het zonder de Afsluitdijk niet hetzelfde. 

NTFU protesteert tegen stremming Afsluitdijk

De NTFU komt in actie samen met de Fietsersbond, Wandelnet en het Landelijk Fietsplatform tegen het voornemen om de Afsluitdijk drie jaar lang af te sluiten voor fietsers en wandelaars. Teken de petitie!

Meer lezen
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant