• Ons werk
  • Gewijzigd op 3 oktober 2023

Blef op ut pejke: Brabantse wielerclubs schieten natuur te hulp

Bij Goirle en Hilvarenbeek kun je kilometers lang fietsen langs heide, bossen en vennen. Dat wil Brabants Landschap graag zo houden, maar de natuur is kwetsbaar. Daarom schieten wielerclubs te hulp, met een speciale Brabantse Gravel Code.
Blef op ut pejke: Brabantse wielerclubs schieten natuur te hulp
Blef op ut pejke: Brabantse wielerclubs schieten natuur te hulp
Brabants Landschap staat op veel plekken toe dat er gefietst wordt in de natuurgebieden. Maar de natuur is kwetsbaar en daarom is het soms nodig om terreingedeelten (tijdelijk) af te sluiten voor fietsers. Bijvoorbeeld omdat de ondergrond kwetsbaar is of er bijzondere plant- of diersoorten leven. Ook veiligheid speelt een belangrijke rol: soms is er te weinig ruimte voor verschillende recreanten op één pad of zijn er werkzaamheden in het gebied.

Brabants Landschap beheert ten zuiden van Goirle onder andere de gebieden Regte Heide, Riels Laag en Ooijevaarsnest. Vlakbij Hilvarenbeek ligt de Rovertsche Heide. De terreinen zijn toegankelijk voor wandelaars én fietsers. “Om dat zo te kunnen houden, is het belangrijk dat iedereen rekening houdt met elkaar”, zegt Wim de Jong, beheerder bij Brabants Landschap. “Soms sluiten we paden af. Dat doen we om de natuur te beschermen of voor de veiligheid bij bijvoorbeeld werkzaamheden. Het is altijd belangrijk om de situatie in het veld te respecteren en borden te volgen, ook al beweert je GPS-toestel het tegendeel.”

Blef op ut pejke!

In de omgeving van Goirle en Hilvarenbeek (De Kempen) wordt veel gefietst. Afsluitingen werden niet altijd gerespecteerd en er was ergernis bij andere recreanten. Dit leidde ertoe dat de beheerder van Brabants Landschap en leden van wielerclubs met elkaar in gesprek kwamen. De fietsers willen Brabants Landschap graag helpen om duidelijk te maken dat de natuur kwetsbaar is. En dat fietsen in de natuur wel kán, maar dat je je als fietser dan wel aan een 'gedragscode' moet houden. Zo kan de natuur beschermd blijven, terwijl de fietsers én andere recreanten van de omgeving genieten.

1. Zej guuiendag als ge volk tegekumt

Zeg gedag als je iemand tegenkomt. Minder vaart en groet elke ruiter, wandelaar en fietser vriendelijk. Een bedankje kost weinig moeite en levert veel goodwill op.

2. Tis hier verrèkes skôôn, houw da zo

Het is hier zó mooi, houd dat zo. Neem afval mee terug naar huis en maak geen lawaai. Laat dieren en andere natuurliefhebbers genieten van de rust.

3. Blef op ut pejke

Blijf op het pad en maak geen nieuwe paden. Het kan zijn dat de route in het veld (tijdelijk) afwijkt van de route die je volgt via je GPS-toestel. De borden in het veld zijn leidend. Zo blijft de natuur beschermd.


Toerclub Tilburg ’93 trapt samenwerking af

Om de samenwerking kracht bij te zetten, staat Brabants Landschap bij de start van The Gravel Pit. Een toertocht voor gravelbikers en mountainbikers die door Toerclub Tilburg ’93 georganiseerd wordt. De ruim 600 deelnemers kunnen hun handtekening zetten op een groot bord. Zo helpt de Tilburgse wielerclub fietsers bewust te maken van de afspraken die in het natuurgebied van Brabants Landschap gelden.

Walter Stam, voorzitter bij Toerclub Tilburg ’93 is blij met het positieve samenspel. “Als vereniging fietsen we regelmatig door het gebied en weten heel goed waar we wel en niet mogen fietsen. We helpen graag door nog meer fietsers hierover te informeren. Met onze toertochten bereiken we veel fietsers en onze vereniging telt ook nog eens ruim 250 leden. Iedereen kent wel iemand die ook graag fietst. We zijn blij dat Brabants Landschap het vrij fietsen blijft toestaan. Laten we daar naar handelen door ons aan de regels te houden.”

Brabantse versie van de Gravel Code

De drie regels die Brabants Landschap vanaf 1 oktober communiceert, zijn gebaseerd op de Gravel Code, een initiatief van de NTFU, Fietssport, Staatsbosbeheer, Bicycling en Fiets Magazine en mede mogelijk gemaakt met hulp van Shimano. Speciaal voor Brabantse fietsers, wielerclubs en terreineigenaren maakte de NTFU een Brabantse versie van de Gravel Code. Brabant is een van de meest populaire provincies onder gravelbikers en mountainbikers, komt naar voren uit onderzoek van de NTFU.
 
Zet op Gravelcode.nl ook je handtekening als je unaniem achter de Gravel Code staat
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant