• Materiaal
  • Gewijzigd op 16 februari 2023

Hoe maak ik een einde aan het gepiep van mijn schijfremmen?

Schijfremmen zijn super, mits ze geruisloos hun werk doen. Gillen jouw schijven tijdens het remmen harder dan een keukenmeid, dan zul je aan de slag moeten. Meer dan een doek en speciale ontvetter heb je niet nodig.
Hoe maak ik een einde aan het gepiep van mijn schijfremmen?
Hoe maak ik een einde aan het gepiep van mijn schijfremmen?

De meeste racefietsen, mountainbikes en gravelbikes zijn tegenwoordig met schijfremmen uitgerust. Logisch, want in tegenstelling tot velgremmen functioneren ze echt onder alle omstandigheden, dus ook bij nat weer. Daarnaast hebben ze meer remkracht (kortere remweg) en zorgen ze voor minder slijtage (velgen).

Verwijder vet

Toch kleeft er ook een nadeel aan schijfremmen: ze kunnen een oorverdovend gepiep produceren. Tijdens natte omstandigheden kun je hier niet veel aan doen, bij droog weer echter wel.

Het piepen kan verschillende oorzaken hebben, maar een vette remschijf ligt het meest voor de hand. Bij het smeren van je ketting of het wassen van je fiets (met bike shampoo) kan er namelijk vettigheid op de schijfrem belanden. 

Gebruik een speciale schijfremontvetter om je schijven vetvrij te maken. Spuit deze niet rechtstreeks op de schijven, maar in een schone doek en maak hiermee de stalen stoppers grondig schoon. Zo voorkom je dat je de ontvetter op je frame spuit. Haal de wielen uit je fiets als je de remklauwen en de brakepads ook wilt schoonmaken.

In dit artikel lees je hoe je een voor- of achterwiel uit je fiets haalt.

Remblokjes

Zijn je remschijven schoon, maar maken ze nog steeds meer lawaai dan een remmende stoptrein op een roestige rails? Check dan eerst je remblokjes. Zit er op de blokken nog voldoende materiaal op het remoppervlak (voering)? Zo ja, gebruik je wel de goede remblokken? 

Er bestaan verschillende soorten remblokken. Het verschil zit vaak in het materiaal. Zachtere remblokker zijn vaak wat voordeliger, maar slijten sneller. Harde blokjes gaan langer mee, maar laten ook sneller van zich horen. 

Wat voor (nieuwe) blokken je ook kiest, zorg er in ieder geval voor dat je ze goed inremt. Dit kun je heel simpel zelf doen door een paar blokjes om je huis te fietsen en een keertje of twintig te versnellen en daarna stevig te remmen. 

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant