Eerste indruk van de Absolute Cycling The One fietsnavigatie
Duurzaam en strak design uit Arnhem.
Er zijn verschillende manieren om je fiets op de bestemming te krijgen. Allereerst kun je jouw fiets natuurlijk in de auto vervoeren, mits je voldoende ruimte hebt. Vaak is het nodig om je (voor)wiel uit je frame te halen. Het voorwiel is eenvoudig te verwijderen door de snelsluiter te openen (van het frame aftrekken) en de rem ‘open’ te zetten. Ook het verwijderen van het achterwiel is na een paar keer oefenen redelijk eenvoudig en biedt nog meer ruimte in de auto. Bij het verwijderen van het achterwiel open je de remmen, schakel je naar de zware versnelling (kleine tandwiel achter), open je de snelsluiter, trek je de derailleur naar achter en laat je het wiel eruit vallen. Heb je schijfremmen? Let dan op! Knijp niet in je remmen wanneer je wiel verwijdert is. De remblokken trekken dan aan waardoor je het wiel niet meer terug kunt plaatsen. Je hebt speciale blokjes die je tijdens het vervoeren in plaats van de schijf in het remsysteem kunt zetten. Als je bij aankomst je fiets weer in elkaar zet, is het belangrijk dat je snelsluiter goed vast zit. Zorg dat je de snelsluiter in lijn met het frame vastzet zodat deze niet uitsteekt.
Heb je een kleine auto, volle kofferbak of grote fiets dan moet je de fiets buiten de auto vervoeren. Een veelvoorkomende manier van je fiets vervoeren is de fietsendrager op de trekhaak achter de auto. Het voordeel van deze dragers is dat je zware fietsen kunt verplaatsen en dat het monteren en demonteren van de drager en de fiets relatief eenvoudig is. Deze dragers zijn echter duurder dan andere dragers en bij de goedkopere modellen is het kantelen van de drager vaak niet mogelijk. Hierdoor kun je minder eenvoudig iets uit je kofferbak halen.
Heb je geen trekhaak? Geen probleem! Je kunt ervoor kiezen om een (demontabele) trekhaak te laten monteren. Let wel op dat je in dit geval vaak alleen fietsendragers met fietsen mag vervoeren en geen aanhangers. Een andere manier is de achterklepdrager. Deze monteer je op de achterklep van de auto waarbij de fietsen op de drager hangen. Deze drager is eenvoudig te monteren en goedkoper dan de trekhaakdrager. Nadeel is dat je de lak van je auto kan beschadigen. Goed uitkijken dus!
De fietsendrager voor op het dak is een goede optie als je geen trekhaak hebt of als je vier of meer fietsen wilt vervoeren. Op het dak heb je immers voldoende ruimte en het gewicht van de fietsen is gecentreerd op het midden van de auto. Dat geeft een stabiel en veilig gevoel. Bovendien is je kofferbak altijd makkelijk te openen. Nadeel is dat je met een dakdrager meer wind vangt (en dus meer brandstof verbruikt), je niet overal onderdoor kunt (parkeergarages bijvoorbeeld) en je de fietsen boven je hoofd moet tillen.
De meeste fietsendragers voor op het dak monteer je op dakdragers die je op hun beurt via een rails monteert of achter het portier haakt. De meeste dakdragers zijn niet universeel en passen slechts op één type auto. Bovendien is het een vervelend klusje op de dragers te monteren en demonteren. Daar heeft het Amerikaanse bedrijf Seasuccker iets op gevonden. Zij ontwierpen een fietsendrager die je via vacuümtechnologie eenvoudig op het dak monteert. Het systeem werkt snel en is uiterst betrouwbaar.
Naast het systeem is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Let allereerst op de wielgoot. Je racefiets vervoeren zal geen problemen opleveren. Heb je een mountainbike met plus-sizedbanden of een fatbike, dan passen de wielen niet altijd in een standaard goot. Verder let je op het maximale draaggewicht van de fietsendrager en de mogelijkheid om de drager te sluiten zodat je fietsen niet worden gestolen.
Ontdekken welke fietsendrager voor jou het beste is? Vergelijk dan diverse fietsendragers!
Vergelijk fietsendragersRedactie Fietssport
Duurzaam en strak design uit Arnhem.
Op zoek naar een nieuwe helm? Lees dan verder.
"Niet voor niets is overachieve ons motto"
Betrouwbare verlichting voor donkere ritten.
Goede investering in zichtbaarheid.
Strak en scherp geprijsd brilletje.
Puike prijsvechter.
"Het is fijn als je je niet over je materiaal hoeft te bekommeren"
Snelle crosscountry sloffen!
Een unieke, capabele én premium fietscomputer