Wat kun je het beste doen als je een hersenschudding hebt gehad?
Gezond eten en bewegen!
“In de volksmond staat er zes weken voor het herstel van een hersenschudding. Maar uit ervaring weten we dat dat van persoon tot persoon verschilt. Elk individu reageert anders op prikkels.” Binnen het LottoNL-Jumbo-team waren dit jaar twee renners die bij een valpartij een hersenschudding opliepen. In de proloog van de Ronde van Romandië miste de Belg Victor Campenaerts een bocht en kwam hard ten val. In de Ronde van Zwitserland was het Robert Gesink die in de tweede etappe door een gat in de weg onzacht in aanraking met het asfalt kwam.
“Je zou haast denken dat het een Zwitserse ziekte is”, lacht Mathieu Heijboer. “De symptomen van beide renners waren hetzelfde. Hoofdpijn en geheugenverlies, ze konden beiden niet vertellen wat er gebeurd was. De eerste behandeling was bij beiden hetzelfde: vijf dagen rust. Maar daar waar Robert na die periode al weer redelijk fit was, had Victor zelfs in huis nog een zonnebril op.”
Er is dus geen medicijn tegen een hersenschudding? “Nee, geen pilletje of zalfje. Het enige dat helpt is rust. En eerlijk zijn naar jezelf. Goed naar je lichaam luisteren. Kost een dagelijkse inspanning overdreven meer energie dan voor de tijd? Dan ben je nog niet hersteld. We zeggen altijd dat je beter een dag te laat kunt beginnen, dan een uur te vroeg.”
Daarna is het van groot belang om weer stap voor stap te beginnen met het opbouwen van het fietsen. “De eerste keer dat Robert na zijn rustperiode fietste, was een half uurtje op de rollen. Daarna hebben we dat langzaam uitgebouwd. Een maand na de val zat hij nog niet op zijn normale trainingsniveau. Samen met zijn persoonlijke trainer maken we een trainingsprogramma voor drie dagen, waarna we evalueren en een nieuw trainingsschema schrijven. Totdat we hem weer volledig kunnen belasten. Zo hebben we dat ook bij Victor gedaan. Twee maanden na zijn val werd hij Belgisch kampioen tijdrijden.”
Auteur: Harry Ruiterkamp
Elke maand uitdagende tochten, mooie routes en interessante tips & tricks in je mailbox? Meld je gratis aan voor de Fietssport nieuwsbrief.
Meld je aanRedactie Fietssport
Gezond eten en bewegen!
Praktische tips voor je period pitstop
Ook snel last van koude tenen? Houd ze lekker warm met deze 7 tips.
Betere fietser worden? Duik het terrein in.
Fietsers leven langer en zijn slimmer.
Moeite met vroeg opstaan? Wij geven je 6 tips, zodat het makkelijker wordt.
Zoetemelk zei ooit dat de wedstrijd gewonnen wordt in bed. En hij won de Tour...
Slagroom erbij?
Laat je niet verrassen, ga goed voorbereid op pad.
Zet jouw gezonde spieren in en kom in actie voor Spieren voor Spieren