• Gezondheid
  • Gewijzigd op 17 april 2024

Fietsdieet: let op je energiebudget

Dagelijks worden nieuwe diëten gelanceerd: snel afvallen zonder moeite! De realiteit is anders; afvallen kost veel discipline en zelfbeheersing.
Fietsdieet: let op je energiebudget

Bij afvallen geldt dat je meer energie moet verbruiken dan dat je opneemt. Je energiebudget bepaalt wat je per dag te besteden hebt. Als je erg actief bent, dan neemt je budget en de ruimte om iets extra’s te eten toe. Niet alle diëten zijn geschikt om te combineren met fysieke inspanning. Je hebt namelijk koolhydraten nodig als brandstof. Deze koolhydraten liggen opgeslagen in de spieren. Sommige diëten, zoals het Atkins dieet, bevatten weinig koolhydraten. Het Atkins dieet bevat minder dan 50 gram koolhydraten per dag, zodat het lichaam wordt gedwongen om eiwitten af te breken om er glucose van te produceren. Deze glucose is nodig als brandstof voor de hersenen en spieren.

Alhoewel de methode Sonja Bakker koolhydraten niet uitsluit, is het koolhydraatgehalte in de dagmenu’s niet hoog en varieert sterk. Daarom is het dieet, wanneer het strikt gevolgd wordt, moeilijk te combineren met veel inspanning. Door ervoor te zorgen dat je vetarme, koolhydraatrijke tussendoortjes meeneemt op de fiets kun je er wel op anticiperen.

Koolhydraatvoorraad

Gemiddeld is tijdens een duurrit 50-60% van de energie afkomstig van vet en de andere 50-40% van koolhydraten. Het aandeel koolhydraten neemt bij intensieve inspanning toe. Dit betekent dat je bij een verbruik van 400 kcal per uur (wat gelijk staat aan matig intensieve inspanning), uitgaande van een 50/50-verdeling, ongeveer 50 gram koolhydraten en 22 gram vet verbrandt. Het verschil heeft te maken met de hoeveelheid energie die koolhydraten en vetten per gram kunnen leveren. Een gemiddeld mens heeft een koolhydraatvoorraad van zo’n 200 gram in de spieren, voor de hele dag. Dus één of twee uur inspanning levert een behoorlijke aanslag op die voorraad. Dat is niet erg, mits de voorraad ook weer wordt aangevuld.

Advies

Veel populaire diëten bevatten te weinig koolhydraten. Hierdoor ben je tijdens inspanning snel moe en is het lastig om het sporten vol te houden. Een sportdiëtist kan adviezen geven over de juiste hoeveelheid koolhydraten in het dieet en tijdens de inspanning. Voor een sportdiëtist bij jou in de buurt zie www.sportdietetiek.nl

Auteur: Floris Wardenaar

Stap over en steun de wielersport

Gezond leven, bewegen én energie, daar staan de NTFU en Pure Energie voor. Als NTFU-lid of Fietssport PLUS-gebruiker krijg je daarom een mooi aanbod op je energietarief bij Pure Energie. Stap je over? Dan steun je bovendien de wielersport!

Meer info
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant