Gezondheid Gewijzigd op 3 februari 2017

Atrose in de knie

Paniek als je de diagnose slijtage aan de knie krijgt te horen. Wees gerust, de sport die je het langst kunt blijven doen met een ‘versleten' knie is... fietsen.

Atrose in de knie

Slijtage is een verkeerde term, kraakbeenverslechtering (artrose) is een betere benaming. De eerste tekenen van artrose beginnen meestal met pijn aan de binnenzijde van het kniegewricht. Daarbij kan de binnenmeniscus soms ook niet helemaal fris meer zijn en zweven er vaak stukjes kraakbeen door het gewricht. Je huisarts kan met een lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met een röntgenfoto, de diagnose stellen.

Een kijkoperatie, spuit of kunstknie?

Als de klachten toch erger worden, zal de huisarts je doorsturen naar de orthopedische chirurg. Deze zal meestal een kijkoperatie (arthroscopie) voorstellen om het kraakbeen een beetje te polijsten, hier en daar een flapje weg te halen en het gruis eruit spoelen. Soms wordt er een medicijn in de knie gespoten, waardoor de smering tijdelijk beter wordt. Helpt ook dat niet meer, dan kan de orthopedische chirurg, via een operatie, de stand van het onderbeen zodanig wijzigen, dat de binnenzijde van het kniegewricht ontlast wordt. Er wordt kunstmatig een X-knie gemaakt, waardoor er meer druk op de buitenzijde van de knie komt.

Laatste optie: een kunstknie. Bij de meeste mensen vallen de artroseklachten wel mee en blijft het bij wat ongemak. Kraakbeen wordt voorzien van voedingsstoffen door te bewegen (via het gewrichtssmeer). Dus: blijven bewegen is noodzaak. Zo blijf je soepel en kun je proberen de artrose af te remmen.

6 tips

Dit vind je misschien ook interessant

Meer tips?

Wil je meer goede tips lezen? Check dan regelmatig onze site, schrijf je in voor de nieuwsbrief en upgrade naar een PLUS-account. Je ontvangt dan 4x per jaar Fietssport Magazine, het grootste fietsblad van Nederland, boordevol tips en inspiratie.

Upgrade naar PLUS
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen