Pijn in de nek
Nekklachten: wel of niet naar de huisarts?
Slijtage is een verkeerde term, kraakbeenverslechtering (artrose) is een betere benaming. De eerste tekenen van artrose beginnen meestal met pijn aan de binnenzijde van het kniegewricht. Daarbij kan de binnenmeniscus soms ook niet helemaal fris meer zijn en zweven er vaak stukjes kraakbeen door het gewricht. Je huisarts kan met een lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met een röntgenfoto, de diagnose stellen.
Als de klachten toch erger worden, zal de huisarts je doorsturen naar de orthopedische chirurg. Deze zal meestal een kijkoperatie (arthroscopie) voorstellen om het kraakbeen een beetje te polijsten, hier en daar een flapje weg te halen en het gruis eruit spoelen. Soms wordt er een medicijn in de knie gespoten, waardoor de smering tijdelijk beter wordt. Helpt ook dat niet meer, dan kan de orthopedische chirurg, via een operatie, de stand van het onderbeen zodanig wijzigen, dat de binnenzijde van het kniegewricht ontlast wordt. Er wordt kunstmatig een X-knie gemaakt, waardoor er meer druk op de buitenzijde van de knie komt.
Laatste optie: een kunstknie. Bij de meeste mensen vallen de artroseklachten wel mee en blijft het bij wat ongemak. Kraakbeen wordt voorzien van voedingsstoffen door te bewegen (via het gewrichtssmeer). Dus: blijven bewegen is noodzaak. Zo blijf je soepel en kun je proberen de artrose af te remmen.
Redactie Fietssport
Nekklachten: wel of niet naar de huisarts?
Hoe houd je jezelf lekker warm?
Betere fietser worden? Duik het terrein in.
Niet alle diëten zijn geschikt om te combineren met fysieke inspanning.
Maagdarmklachten tijdens fysieke inspanning komen veel voor.