Wat kun je het beste doen als je een hersenschudding hebt gehad?
Gezond eten en bewegen!
Wielrenners, mountain- en gravelbikers weten het allang: fietsen is gezond voor lijf en leden. Maar omdat lang niet alle voordelen bekend zijn, hebben we er negen voor je op een rijtje gezet. Doe er je... voordeel mee.
Door regelmatig een rondje te fietsen verklein je de kans op hart- en vaatziekten. Actieve beweging zorgt ervoor dat er minder vet in je bloed terechtkomt, je bloeddruk omlaaggaat en de verhouding tussen goede en slechte cholesterol verbetert. Daarnaast houdt de snellere bloedstroom je bloedvaten in topconditie (lees: lenig en soepel).
Fietsen is goed voor lichaam én geest. Beweging bevordert namelijk de bloedtoevoer naar je hersenpan, waardoor de grijze cellen in je bovenkamer een shot extra zuurstof krijgen. Hierdoor worden er in het geheugencentrum, de hippocampus, zelfs extra hersencellen aangemaakt. Het gevolg is dat je na het fietsen beter in staat bent om nieuwe dingen te leren. Ook is je focus scherper en denk je creatiever.
Misschien een inkopper, maar fietsen helpt tegen stress. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat (je kop leeg-) fietsen aantoonbaar je cortisolspiegel verlaagd, oftwel stresshormonen vermindert. Meer dan bijvoorbeeld fitnessachtige sporten. Een van de redenen is dat je tijdens het mountainbiken of wielrennen geluksstoffen als endorfine en serotine aanmaakt. Natuurlijke doping dus.
Fietsen is een goede manier om overtollig vet kwijt te raken. Het is vaak zelfs beter dan andere sporten omdat het minder belastend is voor je gewrichten. Hierdoor kun je het als beginner een stuk langer volhouden dan bijvoorbeeld hardlopen. De ideale zone om vet te verbranden is overigens 60 à 70% van je maximale hartslag.
Het is bewezen dat sporten in de buitenlucht extra voordelen oplevert ten opzicht van indoor sporten. Hierbij moet je vooral denken aan mentale gesteldheid. Buitensporters hebben vaak minder last van spanning en stress en voelen zich na afloop van een training meer ontspannen en energieker. Volgens onderzoekers is dit is deels evolutionair bepaald. Bijkomend voordeel van buiten sporten is dat je lichaam onder invloed van UV-licht vitamine D aanmaakt (essentieel voor je botten en immuunsysteem). Ook houd je het door de afwisselende omgeving buiten vaak langer vol en train je ongemerkt ook je oogspieren.
Van fietsen word je fit. Als je 4x in de week een kwartier fietst, dan verbetert de conditie van een ongetrainde fietser al met zo’n 13%. Een betere conditie zorgt voor meer uithoudingsvermogen en dit zorgt weer voor een betere weerstand. Al trappend word je dus minder vatbaar voor bepaalde ziekten.
Fietsers worden gemiddeld een half jaartje ouder dan niet-fietsers. Meerdere studies hebben aangetoond dat als je 100 minuten per week een rondje trapt, de kans op een vroege dood met 10% afneemt.
Zoals gezegd maakt fietsen korte metten met stress. Dit draagt bij aan een betere cortisol-melatoninebalans. De eerste zorgt voor stress, de tweede voor slaperigheid. Pas als je cortisolspiegel in de loop van de avond daalt, kan je het melatonineniveau stijgen. Lichaamsbeweging zorgt voor een gezonde balans tussen deze twee bekvechtende hormonen.
Die geplande toertocht uitfietsen, die ene berg beklimmen, die gemiddelde snelheid halen; fietsen vergroot je zelfvertrouwen. Dat heeft aan de ene kant te maken met het behalen van doelen. En aan de andere kant met de gelukshormonen die tijdens het wielrennen of mountainbiken vrijkomen waardoor je het gevoel hebt de hele wereld aan te kunnen.
fotocredit: Ard Krikke, Jobu Production
Voor het behalen van je sportieve doelen wil je fit zijn. En is een goede gezondheid belangrijk. Daarom hebben NTFU en Zilveren Kruis afspraken gemaakt over een zorgverzekering speciaal voor fietsers. Met extra vergoedingen en korting op jouw premie.
Bereken je premieVerslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.
Gezond eten en bewegen!
Praktische tips voor je period pitstop
Ook snel last van koude tenen? Houd ze lekker warm met deze 7 tips.
Betere fietser worden? Duik het terrein in.
Moeite met vroeg opstaan? Wij geven je 6 tips, zodat het makkelijker wordt.
Zoetemelk zei ooit dat de wedstrijd gewonnen wordt in bed. En hij won de Tour...
Slagroom erbij?
Laat je niet verrassen, ga goed voorbereid op pad.
Zet jouw gezonde spieren in en kom in actie voor Spieren voor Spieren
Doe jij mee?