• Toertochten
  • Gewijzigd op 11 juni 2019

Van Diekirch naar Valkenswaard

Voor de monstertocht Diekirch – Valkenswaard op zaterdag 31 augustus vertrek je vanuit het Luxemburgse stadje Diekirch via Duitsland en Belgisch Limburg naar Valkenswaard. Een route van 260 km! Erik Gruijters verkende een deel van het parkoers.
Van Diekirch naar Valkenswaard

In 1979 werd de eerste editie van deze tocht gefietst van Diekirch naar Valkenswaard, toen in de fietsenzaak van Wim Kemps het idee ontstond om steeds langere ritten te gaan rijden. Sindsdien wordt elk jaar op de laatste zaterdag van augustus om klokslag zeven uur het startschot gegeven voor een nieuwe editie van Diekirch-Valkenswaard. Duizend deelnemers vertrekken vanuit het Luxemburgse stadje Diekirch, met in hun kielzog een karavaan van eigen volgauto’s.

Op weg

Op de zaterdag voor Pasen vertrek ik samen met Jos in alle vroegte om naar Diekirch af te reizen. Jos bereidt zich voor op The Ride; voor hem een ideale training. Rond Maastricht zien we vanuit de auto de eerste deelnemers aan de Amstel Gold Race rijden en hebben wij inmiddels ook wel zin om op de fiets te stappen. 

Aangekomen in Diekirch, zoeken we de startplaats op van de toertocht, die ligt bij het Stade Municipal van FCM Young Boys. We passeren een camping en beproeven hier ons geluk om de auto te parkeren. Zo kunnen we bij terugkomst ook nog een verfrissende douche nemen. 

Iets na tien uur zijn we klaar voor de start van onze roadtrip en staat er een mooie tocht door de Duitse Eifel op het programma. We doorkruizen op onze route Luxemburg, Duitsland en België, om weer terug te keren in Diekirch. 

"De wegen zijn prima en erg rustig, maar het is hier geen moment vlak"

De eerste tien kilometer tot aan de Duitse grens verlopen glooiend. Bij Roth an der Our verlaten we Luxemburg en fietsen we Duitsland binnen. De wegen zijn prima en erg rustig, maar het is hier geen moment vlak. De klimmetjes door de akkers en velden stijgen doorgaans 4 tot 5 procent. Bij het dorpje Koxhausen slaan we linksaf en dalen we een mooie kronkelweg af, voordat we weer op de pedalen mogen.

Fietsen naar het hoogtepunt

In de dorpjes kan het soms venijnig omhoog gaan en zie ik percentages van 10 procent op mijn Garmin voorbij komen. Na Arzfield (36km) dalen we af naar Lünebach en is het voorlopig gedaan met dalen. We maken ons op om naar het hoogste punt te fietsen van de tocht. Opvallend in het decor waar we fietsen is dat we veel windmolens tegenkomen, her en der gegroepeerd. Een teken dat het hier flink kan waaien.

We slaan bij Brandscheid (56km) rechtsaf en hebben nog een kleine tien kilometer te gaan tot de eerste controlepost (van vier) zal worden bereikt. Vandaag zullen we hier zelf voor moeten zorgen. 

Schwarzer Mann

Een mooie klim door de bossen en met een lekkere tred brengt de route ons uiteindelijk op 710 m van de Schwarzer Mann. Op de top staat de blokhut Zum Schwarzer Mann, waar wij na 63km van een welverdiende lunch genieten. Tijdens de toertocht zal er voor de deelnemers een heerlijk ontbijt klaarstaan. Het is ook de moeite waard om een rondje om de blokhut te lopen, want hier beginnen ski- en wandelroutes. 

Op de helft

Dit was letterlijk het hoogtepunt van onze route en we verlaten de route van Diekirch – Valkenswaard. Op je hoogtepunt stoppen heet dat toch? We fietsen richting het westen naar het plaatsje Auw, wat de helft van onze route markeert. 

Drielandenpunt

Hierna vervolgt onze weg in zuidelijke richting en passeren we plaatsen als Bleialf en Lützkampen. We rijden dan inmiddels in dubbele cijfers: over  de 100 km.  We zitten nu tegen de Belgische grens en er volgt een flinke afdaling naar het Dreiländerpunkt in Ouren. Dit is echter totaal niet te vergelijken met het Drielandenpunt in Vaals. Er staan slechts wat gedenkstenen en vlaggen; je zou er zo voorbij rijden. 

"Wat opvalt is dat we nauwelijks medefietsers tegenkomen"

Op de Luxemburgse-Duitse grens stroomt het riviertje Die Our, date we een tijdje volgen via een fietspad. We komen hier veel wandelaars tegen en wat opvalt is dat we tot nu toe bijna geen medefietsers zijn tegengekomen. 

We kronkelen verder langs het riviertje en passeren vele campings. Wanneer het kasteel van Vianden opdoemt in de verte, weten we dat we er bijna zijn. Een kasseienklim door het centrum van Vianden voelt als het binnenkomen in Siena voor ons.

Als we na 6,5 uur, 160km en 2.300 hoogtemeters weer arriveren op de camping, douchen we ons snel en hebben we wel een echte Diekirch pilsener verdient! 

Meer info over Diekirch – Valkenswaard op 31 augustus vind je in de Fietssport kalender.

Op zoek naar een andere uitdaging?

Op Fietssport vind je honderden routes in Nederland. De trainingsrondjes van lokale fietsclubs die de omgeving het beste kennen. Heb je een Fietssport Plus-account? Dan kun je je favoriete route gratis downloaden als GPX-bestand.

Routes
Erik Gruyters
Door Erik Gruyters

Wielerfreak en volgt alles op twee wielen. Afdalen op de racefiets in de bergen en mountainbiken in het bos. Op zoek naar avontuur en gezelligheid.

Dit vind je misschien ook interessant