• Toertochten
  • Gewijzigd op 10 maart 2020

Mathieu Hermans Klepper Tocht

Mathieu Hermans won als topsprinter tien etappes in de Vuelta en één in de Tour de France. Op zondag 12 april fiets je vanuit het Brabantse Dongen door zijn trainingsgebied waar hij de basis legde voor zijn successen.
Mathieu Hermans Klepper Tocht

Mathieu Hermans reed tijdens zijn succesvolle wielercarrière (74 overwinningen) nagenoeg helemaal in Spaanse dienst. Dat was in die tijd toch wel behoorlijk tegen de stroom in. In zijn woonplaats Dongen ontstond dan ook het idee om zijn eigen klassieker onder de naam ‘Tegen de stroom in’ te organiseren. Later werd deze veranderd naar een meer voor de hand liggende titel: de Mathieu Hermans Klepper Tocht.

Nieuwe aanpak in 2020

Mathieu Hermans, Koos Moerenhout, Marianne Vos, Servais Knaven en Johan van der Velden zijn vijf Brabantse wielerhelden met ieder zijn of haar eigen toertocht. In het kader van de Vuelta-start hebben de organisaties van deze vijf tochten de koppen bij elkaar gestoken en onder de noemer Brabantse Helden kun je dit jaar met deze vijf toertochten proeven van het Bourgondische Brabant.

"De Mathieu Hermans Klepper Tocht is de eerste in de reeks Brabantse Helden"

De Koos Moerenhout Classic (16 mei Steenbergen), Marianne Vos Wielerfestival (16 mei Wijk en Aalburg), Servais Knaven Classic (3 mei Etten-Leur) en de Speer van Rijsbergen (7 juni Rijsbergen) vullen het programma.

De streek van De Langstraat 

De route loopt door De Langstraat, een streek in Noord-Brabant, die haar naam te danken heeft aan een dijk die hier in de dertiende eeuw werd aangelegd. Tot de tweede helft van de vorige eeuw was dit het centrum van de Nederlandse schoen- en lederproductie. Lange, rechte, historische klinkerwegen doorkruisen het open landschap dat voornamelijk bestaat uit zandgronden. 

Fietsen door Brabantse historie

In Waspik staan nog een aantal typische Langstraatboerderijen met een rieten dak en gebouwen die vroeger dienst deden als schoenfabriek of leerlooierij.  De chique villa’s behoorden toe aan de rijke fabrikanten. Het dorpje lag vroeger aan de spoorlijn tussen ’s Hertogenbosch en Lage Zwaluwe, in de volksmond bekend als Halvezolenlijn. Maar die lijn is inmiddels geschiedenis.

De Bergsche Maas is begin vorige eeuw gegraven als vervolg op de rivier de Maas die in Well werd afgedamd. In het kader van de rivierverruiming staan de boerderijen in de Overdiepse polder nu op moderne terpen. Het water, dat de grens vormt tussen de provincies Noord-Brabant en Gelderland, is tot aan het rustpunt in Bokhoven de natuurlijke metgezel. Tegen de stroom in.

Het prachtig gerestaureerde vestingstadje Heusden kent een lange geschiedenis. Even de route verlaten om te genieten van de gezellige historische straatjes, de stadshaven en de markten van dit pareltje is zeker de moeite waard.  

“De route laat je hier ook even proeven van een strook kasseien” 

Met de hoge gebouwen van ’s-Hertogenbosch aan de horizon duiken we het Brabantse land weer in. Volgens de bekende evergreen is het leven hier goed. Vlijmen is het meest oostelijke dorp van de Langstraat. Prachtige historische woonhuizen sieren het dorpje. Het is de woonplaats van ex-prof Lars Boom. En Lars heeft er ook zijn eigen boom.

Het Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen was ooit de trainingsgrond van veldrijder Mathieu Hermans. Want zo startte hij zijn loopbaan. Naaldbossen vullen hier het landschap. Langs de rand van het park rijden we richting Udenhout. 

Op naar het terras

Net buiten Loon op Zand passeren we het golfpark van de Efteling dat in 1995 in gebruik is genomen en in 116 ha natuur is gelegen. De Efteling begon ooit als een sportpark met een speeltuin en een sprookjesbos. Als we na 90 km aankomen bij café de Viersprong is het er al een gezellige drukte. Bij een kopje soep heeft Mathieu wel even tijd voor een praatje. Het was een goed georganiseerde tocht over zeer rustige wegen door het mooie en afwisselende Brabantse land. 

Fietsen voor Gijsje 

NTFU-club TC de Kleppers neemt de organisatie voor haar rekening. De opbrengst gaat net als de afgelopen jaren naar de Stichting Gijsje Eigenwijsje die een onvergetelijke vakantie verzorgt voor gezinnen waarvan een kind terminaal ziek is. Vorig jaar werd maar liefst een bedrag van ongeveer 10.000 euro bij elkaar gefietst.

Word de Held van Brabant

De bundeling van de krachten is ook niet onopgemerkt gebleven bij de organisatie van La Vuelta Holanda en daarom is er een prachtig aanbieding. Als je je inschrijft voor drie van de vijf toertochten krijg je een gratis startbewijs, ter waarde van 47,50 euro, voor een van de officiële La Vuelta toertochten in Utrecht of Breda op 8 of 9 augustus 2020 (geldig voor de eerste 100 inschrijvers). Hoe dit in zijn werk gaat lees je hier.

Daarnaast worden 50 speciaal door Bioracer ontworpen Helden van Brabant koerstruien verloot onder deze ‘early birds’. Dus aarzel niet en neem deel aan deze tochten, zodat jij goed voorbereid aan de start staat in Utrecht of Breda.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant