• Toertochten
  • Gewijzigd op 17 september 2020

Limburgs Mooiste Noord

Limburgs Mooiste ken je vast: één van de grootste toertochten van ons land waar je door het Zuid-Limburgse heuvelland fietst. Maar ken je het kleine broertje ook? Fiets op 28 september over verrassende wegen door het eveneens prachtige Noord-Limburg.
Limburgs Mooiste Noord

Nee, in Noord-Limburg hebben ze geen Camerig of Keutenberg. Ook het verzamelen van hoogtemeters gaat een stukje trager. Toch is Noord-Limburg de moeite waard. Dat vond Stichting Grand Ballon ook. Daarom startten ze een paar jaar geleden met een noordelijke variant van de populaire tocht die in Heerlen start. Op 28 september vindt de 4e editie van Limburgs Mooiste Noord plaats met 4 afstanden voor de racefiets en 3 routes voor mountainbikers. 

Prachtige locaties

Alle routes starten bij de Kasteeltuinen in Arcen, een pittoresk dorpje in de Maasduinen. Het park telt meer dan 15 tuinen die zijn aangelegd rondom een historische buitenplaats met 17-eeuws kasteel. Een prachtige start-/finishlocatie en weer eens wat anders dan een start bij het café of een voetbalkantine. Ook de rustplaatsen mogen er wezen. Zo pauzeren de mountainbikers in een mooie theetuin aan de rand van een bos én kunnen de wielrenners voor een natje en droogje terecht op de markt in Gennep. 

Geef je fiets een douche in de Fietssport wasstraat.

Fietssport wasstraat

Bij de start/finish kun je bovendien een kijkje nemen op de fietsmarkt, een drankje nuttigen, een massage nemen of je fiets na de tocht laten schoonmaken bij de wasstraat van Fietssport. Bij de finish wordt namelijk in samenwerking met Cyclon een complete fietswasstraat en VIP-servicestation ingericht om je kostbare bezit na al dat zware werk goed te kunnen vertroetelen. Voor alle bezoekers van de wasstraat ligt ook een leuk geschenkje klaar.

De pauzeplek op de Markt in Gennep.

Mountainbiken door de Maasduinen

De organisatie heeft goed naar de feedback van vorige edities geluisterd. De MTB-routes zijn dan ook vernieuwd. Zo is er flink wat asfalt uit de route gesloopt én geprobeerd enkele leuke tracks toe te voegen. Direct na de start duik je het bos in. Vervolgens fiets je via de Ravenvennen, een gebied ten zuidoosten van Lomm met enkele tientallen vennen omringd door heide, naar Velden.

Daar stap je op het pondje naar de Grubbenvorst, de andere kant van de Maas. Hier doorkruis je een mooi bos- en heidegebied tussen Grubbenvorst, Broekhuizen en Swolgen. Via gravelpaden fiets je naar de brug bij Well waar je de Maas weer oversteekt. Daarna duik je het Nationaal Park de Maasduinen in. Daar ploeg je door de mulle duinzand weer richting Arcen. 

Kies je voor de marathonafstand? Dan fiets je nog een extra lus richting het Zwarte Water in Velden en rondom het Reindersmeer in Well.

Meer informatie over de MTB-route vind je hier.

Verrassende routes voor de racefiets

Ook de routes voor de weg zijn vernieuwd. Limburgs Mooiste Noord heeft een basisroute van 200 km en een drietal afkortingen van 165 km, 135 km en 100 km. Gennep is het meest noordelijke punt, het Duitse Lobberich het meest zuidelijke. In tegenstelling tot de mountainbikers vertrekken de wielrenners eersten richting het noorden, door de Maasduinen. Daarna duik je Duitsland in, door het landelijke gebied ten zuiden van Goch en door de Kalbecker bossen.

Na de servicepost bij Uedem wordt het terrein in het Tuschenwald iets geaccidenteerder. Geen heuvels van Zuid-Limburgs formaat, maar de kuitjes kunnen gaan branden. Daarna gaat het glooiende gebied langzaam over in rivierengebied. Daar kun je de benen sparen voor het laatste deel. Dat voert namelijk door het Nettetal. Geniet van imposante bossen, de Heronger Buschberge en schitterende meren. Ook hier worden op een paar plekken de klimspieren op de proef gesteld.

Via de Krickenbecker Seen fiets je richting de grens bij Venlo waarna je terugfietst naar de finish in Arcen.

Meer info over de routes voor wielrenners lees je hier

Inschrijven

Je kunt voorinschrijven tot en met 20 september. Een startbewijs kost  € 29,- . PLUS-accounthouders en NTFU-leden krijgen  € 3,- korting. 

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant