• Toertochten
  • Gewijzigd op 14 maart 2023

Klimmen, dalen, afzien én genieten tijdens Limburgs Mooiste

Waarom naar de Alpen gaan als je ook in ons eigen landje ‘bergen’ kunt bestormen? Doe op 3 juni mee aan Limburgs Mooiste en laat je verrassen door de uitdagende routes die de organisatie voor racefietsers én mountainbikers heeft uitgestippeld.
Klimmen, dalen, afzien én genieten tijdens Limburgs Mooiste
Klimmen, dalen, afzien én genieten tijdens Limburgs Mooiste
Afzien en genieten gaan hand in hand tijdens Vebego Limburgs Mooiste. Afzien omdat de Limburgse routemeesters er ook dit jaar weer in geslaagd zijn om verrassende wegen en paden aan elkaar te knopen. Van lekkere lange lopers tot zware koffiemolen klimmen en van gemoedelijke grindwegen tot steile singletracks.

"Genieten geblazen omdat je in een prachtige omgeving fietst én door de organisatie in de watten wordt gelegd"

Daarnaast is het genieten geblazen omdat je fietst in een prachtige omgeving én door de organisatie in de watten wordt gelegd.

Ik doe mee


De racefietsroutes

Ook dit jaar is de keuze voor wielrenners weer reuze; met negen routes is er voor ieder wat wils. De routes zijn opgedeeld in de kleuren blauw, geel, rood en oranje. De afstanden variëren van 70 km t/m 230 km.

Blauw
De blauwe lussen (70-90-120 km) zijn het kortst en gaan lastig klimwerk zoveel mogelijk uit de weg. Ideaal voor minder geoefende racers die na afloop niet meteen op apegapen willen liggen. 

Geel en rood
De gele en rode rondritten (110-150 km) bevatten veel meer kuitenbijters en dus ook meer hoogtemeters. Perfect voor hemelbestormers die lak hebben aan de zwaartekracht. 

Oranje
De oranje routes (190-230 km) geven zich het minst makkelijk gewonnen. Zo sprokkelt de langste rit maar liefst 2.650 hoogtemeters bij elkaar. Alleen geschikt voor goed getrainde hoogvliegers die niet terugdeinzen voor beklimmingen als Dodeman, Loorberg, Helweg en Vaalserberg.

"Het deelnemersveld verspreidt zich na de start als een inktvlek over de diverse routes"

Welke route je ook kiest, ze voeren allemaal over verkeersarme en veilige wegen. Hierdoor zit je andere verkeersgebruikers niet in de weg. Hetzelfde geldt voor je mede-fietsers: het deelnemersveld verspreidt zich na de start als een inktvlek over de diverse routes.

Bekijk de race-routes

De mountainbikeroutes

Voor mountainbikers heeft de organisatie drie routes in petto: 55, 85 en 110 km.

De kortste afstand telt 630 hoogtemeters en is ook te doen voor bikers die zich geen slag in de rondte trainen.

De 110 km is met zo’n 1.750 hoogtemeters andere klimkoek. Dit is een feestje voor terreinvreters die niet bang zijn om hun hartslag op klimmen als Kamerberg, Eyserbospad en Steenbergweg de hoogte in te jagen. 

Bekijk de MTB-routesVerzorgingsposten

Bij de racefietsroutes kom je na elke 40 km een verzorgingspost tegen. Mountainbikers stuiten na elke 25 km op een pauzeplek.

De posten zijn voorzien van eten, drinken, toiletten, technische hulp en medische assistentie. Ideaal om even de beentjes te strekken, de tank vol te gooien of om je fiets na te laten kijken. 

Feestelijk festivalterrein

De start- en finishlocatie van Vebego Limburgs Mooiste wordt omgetoverd tot een bruisend festivalterrein. Zo kun je je op de markt (vrijdagmiddag al geopend) vergapen aan de nieuwste snufjes op fietsgebied en zorgt een DJ op zaterdag 3 juni voor de juiste stemming. Uiteraard kun je hier ook terecht voor diverse hartige happen en vloeibare versnaperingen.

Blijf slapen

Als je slim bent, boek je een plekje op de speciale Limburgs Mooiste camping; het terrein ligt pal naast de start- en finishlocatie. Kom op vrijdagmiddag relaxed aan, rol zaterdagochtend uit je tent naar de start en vertrek in de loop van zondagochtend op je gemakkie weer huiswaarts.

Ik reserveer een campingplek

Schrijf je in

Meedoen aan Vebego Limburgs Mooiste is jezelf trakteren op een cadeautje. Dus waarom wachten? Schrijf je nu in en je bent verzekerd van een startplek. Bovendien ontvang je als vroeg-inschrijver een gepersonaliseerd stuurbordje. Ook ben je goedkoper uit dan als je je op de dag zelf inschrijft.

Een deel van het inschrijfgeld gaat overigens naar S(up)port for Nature, Staatsbosbeheer, de Vereniging Natuurmonumenten en het coördinatiepunt van de gemeenten. 

Ik sta aan de start
 
Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant