• Toertochten
  • Gewijzigd op 26 juli 2022

Freedom Ride 2022

Fietsen is vrijheid. Doe daarom op 1 mei mee aan de Freedom Ride in Apeldoorn. Samen met militairen, veteranen, politie en andere wielerliefhebbers fiets je langs plekken die te maken hebben met het thema vrijheid. Fiets en vier je mee?
Freedom Ride 2022

De Freedom Ride is geen gewone toertocht. Het is een sportief statement voor vrijheid, een soort bevrijdingsfestival op de fiets. Behalve het unieke deelnemersveld onderscheidt de tocht zich ook door even stil te staan – letterlijk – bij mensen die in het verleden hun leven voor onze vrijheid gegeven hebben. 

Dankzij deze vrijheidsstrijders kunnen we nu gaan en staan waar we willen. Onze fiets pakken om met vrienden op pad te gaan, te koersen of een toertocht te rijden. De oorlog in de Oekraïne laat zien dat we onze vrijheid nooit voor vanzelfsprekend mogen aannemen. 

De routes

Je kunt kiezen uit twee tochten: een gezamenlijke pelotonstocht van 110 km en een vrije tocht van 85 km. De pelotonstocht heeft een gemiddelde snelheid van 27 km/uur. De start en finish is bij de Politieacademie in Apeldoorn.

Welke afstand je ook kiest, de uitgepijlde routes voeren je langs diverse oorlogsmonumenten, zoals de Nationale Veterenbegraafplaats, Herinneringscentrum Het Apeldoornse Bosch en legerplaats de Harskamp. Stuk voor stuk indrukwekkend plekken. Naast herinneren wordt er uiteraard ook volop gefietst. Zo peddel je onder meer langs de IJssel, doorkruis je dichte bossen bij Ugchelen en beklim je bulten op de Hoge Veluwe.

Na afloop kom je moe maar voldaan weer bij de Politieacademie aan. Tijd om het glas te heffen en te proosten op een geslaagde (bevrijdings)dag.

Inschrijven

Inschrijven voor de Freedom Ride kan tot en met donderdag 28 april. Behalve een uniek Freedom Ride wielershirt ontvang je ook het GPX-bestand van de door jou gekozen route. We zien je in Apeldoorn!


 

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant