• Toertochten
  • Gewijzigd op 15 december 2021

Een toertocht organiseren in coronatijd

Het kan en het mag: toertochten rijden. Maar de verscherpte regels maken het er niet makkelijker op. Ondanks de tomeloze inzet en flexibiliteit van veel vrijwilligers.
Een toertocht organiseren in coronatijd
Een toertocht organiseren in coronatijd

Door de strengere maatregelen staan tochtorganisatoren opnieuw voor een uitdaging. Ze moeten meer maatregelen nemen om een ‘coronabestendige’ tocht neer te zetten. Een aantal tochten moet daarom de rit afblazen. Sommige organisaties vinden het niet verantwoord om deelnemers te laten starten. Andere tochten hebben te weinig mensen en middelen om aan de nieuwe regels te voldoen. Denk aan extra vrijwilligers om toegangsbewijzen te scannen en start-, finish- en pauzeplaats in te richten volgens de 1,5-meter-maatregel.

Zonder vrijwilligers geen tochten

Voordat jij kunt starten, hebben heel wat vrijwilligers alles in het werk gesteld om jou een topdag te bezorgen. Routemakers, uitpijlers, routecontroleurs, EHBO’ers, verkeersregelaars, koffiemannen en -vrouwen, mensen met een lange adem om vergunningen aan te vragen, duizendpoten voor de registratie en administratie, en nu ook nog coronacoördinatoren en coronatoegangsbewijsscanners.

Al die vrijwilligers werken graag en constructief mee om een zo veilig mogelijke tocht te organiseren. Zij hebben het afgelopen half jaar alle maatregelen met grote inzet uitgevoerd. Wielersportbond NTFU ondersteunt ze daarbij, bijvoorbeeld met praktische richtlijnen en adviezen.

Uitzonderingspositie voor toertochten

De NTFU laat zich ook in Den Haag horen. Zo heeft de wielersportbond er samen met de wandel-, ruiter- en schaatssport voor gezorgd dat toertochten een uitzonderingspositie kregen op evenementen. Overheden, veiligheidsregio’s en gemeenten zetten deze activiteiten - geheel ten onrechte - gelijk met bijvoorbeeld popconcerten en cultuurfestivals. Door de lobby van de NTFU en buitensportbonden zag het ministerie van Sport in dat wandel-, fiets- en skatetochten veilige buitensportactiviteiten zijn. Omdat het de gemeenten zijn die de vergunningen verstrekken, riep de NTFU vervolgens de gemeenten op hun loketten te openen.

Vergunningen aanvragen tijdrovend proces

Ook als we terug gaan naar de ‘normale’ situatie, is het belangrijk dat het makkelijker wordt toertochten te organiseren. Nu moeten organisatoren bij elke gemeente die de tocht doorkruist, een vergunning aanvragen. Een langdurig en tijdrovend proces. Daarom pleit de NTFU met de andere buitensportbonden voor een makkelijkere vergunningsprocedure. Staatssecretaris van Sport – Paul Blokhuis – heeft recent toegezegd de mogelijkheden voor één vergunning voor meerdere gemeenten te willen onderzoeken. 

Wat je zelf kunt doen

Draag ook je steentje bij, door bijvoorbeeld de instructies die je krijgt van de vrijwilligers te volgen. Zij doen immers hun uiterste best om onder de geldende maatregelen voor jou een uitdagende maar veilige toertocht te organiseren. En dankzij jouw steun en die van 75.000 andere leden zorgt de NTFU dat je nu en in de toekomst kunt genieten van de wielersport. 

Beeld: Michiel Maas
 

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant