• Toertochten
  • Gewijzigd op 23 juni 2022

Doe mee met de Vuelta toertochten

In Utrecht start deze zomer La Vuelta. Hiermee is het de enige stad ter wereld die alle drie de grote rondes van de profs heeft gehuisvest. Treed in de sporen van de profs en sluit je aan bij de toertochten Tour d'Utrecht of La Vuelta Holanda.
Doe mee met de Vuelta toertochten

Op vrijdag 19 augustus gaat de Vuelta in Utrecht van start. In 2010 finishte een etappe van de Giro d’Italia al in de straten van Utrecht en vijf jaar later klonk het startschot van de Tour de France in de Domstad. Hierdoor kan Utrecht zich terecht op de borst kloppen als dé wielerhoofdstad van de wereld. 

Om dit heugelijke feit te vieren starten dit jaar maar liefst drie toerversies van de grote rondes in de Domstad: de Classico Giro Utrecht is al achter de rug, maar voor de Tour d’Utrecht en La Vuelta Holanda kun je nog volop aan de bak. Doe je ook mee? Geniet op je eigen tempo van de route, de omgeving, de verzorging en de afterparty. 

Doe mee met Tour d'Utrecht

In 2015 schoot de ronde van Frankrijk in Utrecht uit de startblokken. Om de herinnering aan Le Grand Départ levend te houden, wordt ieder jaar de toerversie Tour d’Utrecht verreden. De aankomende tocht neemt je op zondag 3 juli mee naar het prachtige Groene Hart. Je hebt de keuze uit vier routes: 75, 100, 130 en 165 km. Schrijf je in via Fietssport.nl als je in de huid van jouw tourhelden wilt kruipen. 

Of ga voor La Vuelta Holanda

Een kleine week voordat de profs starten, kun je op zondag 14 augustus zelf de Vuelta-etappes verkennen in La Vuelta Holanda. Vanuit Utrecht volg je zoveel mogelijk de routes van de eerste twee etappes en vanuit Breda (op zaterdag 13 augustus), start- en finishlocatie van etappe drie, volg je de Brabantse etappe. Dat betekent fietsen over slingerdijken en door prachtige bossen en heuvels. Vamos! Met 85, 115 en 165 km komt iedereen aan zijn of haar trekken. De eerste 20 km van alle drie de toertochten worden in een peloton gereden.

De organisatie bracht de route van La Vuelta Holanda Utrecht samen met Team DSM renner Martijn Tusveld alvast in beeld. Onderweg beklim je onder meer de Amerongse berg en passeer je de UNESCO Werelderfgoederen de Romeinse Limes en de Hollandse Waterlinie.

Wie is de snelste?

Precies honderd dagen voor het begin van de Spaanse etappekoers zijn allerlei festiviteiten rond La Vuelta Holanda op de Utrechtse Heuvelrug gestart, te beginnen met de onthulling van een bord op de Amerongse Berg. Waarom? Op deze alom bekende heuvel van 69m hoog gaan de profs strijden voor de eerste punten van de Vuelta bergtrui. Wielerlegende Joop Zoetemelk en oud-wielrenner Stef Clement onthulden de markering van het hoogste punt in de Nederlandse etappes van de Vuelta.

Wielercafé De Proloog, gevestigd aan de voet van de berg, nam het initiatief om met een segment op de Strava-app fietsers uit te dagen om vanuit Amerongen als snelste de top te bereiken. Ga jij de uitdaging aan? De hele zomer kun je een poging doen en jouw tijd meten met de tijden die de profs in augustus neerzetten op de Amerongse Berg.

Een Spaans wielerfeest

Met een ploegenpresentatie op donderdag 18 augustus in het Utrechtse centrum gaat La Vuelta dit jaar van start. Na een ploegentijdrit door Utrecht op vrijdag, doorkruist de karavaan op zaterdagmiddag 20 augustus vanuit ’s-Hertogenbosch via vrijwel alle gemeentes van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei de provincie Utrecht op weg naar de finish op het Utrecht Science Park.

De derde etappe op zondag 21 augustus start en finisht in Breda. Een 192 km tellende koers volledig binnen de Brabantse provinciegrenzen; van Oosterhout en Bergen op Zoom via het NK-parcours 2018 in Hoogerheide naar Roosendaal en terug naar Breda waar de finish ligt in hartje centrum voor het Chassé Theater.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant