• Toertochten
  • Gewijzigd op 21 juni 2021

De Langste Dag Challenge voor op je bucketlist

Officieel valt de langste dag van het jaar rond 21 juni. Nu moet iedereen op maandag werken en zag organisator Ploegmaats in de glazen bol dat het zondag slecht weer zou zijn, dus werd de Langste Dag Challenge afgelopen zaterdag verreden.
De Langste Dag Challenge voor op je bucketlist
De Langste Dag Challenge voor op je bucketlist

Het beklimmen van pakweg de Mont Ventoux of Stelvio, uitrijden van de Ronde van Vlaanderen cyclo of een gave bikepackingtrip staan bij menig fietser hoog op de bucketlist. Maar het voltooien van een monsterrit mag daarop ook niet ontbreken.

Voor iedereen die ooit langer dan 10 uur achtereen op een fiets zat, weet dat er nogal wat komt kijken bij zo’n rit. Een uitgekiende route is enorm belangrijk, net als planning en verzorging onderweg. Ploegmaats – hoe kan het ook anders met zo’n naam – neemt al enkele jaren dit werk voor je uit handen. Het enige wat jij nog moet doen is trappen, heel veel trappen.  

300 km dwars door Nederland

Afgelopen zaterdag was het dan zover. 500 deelnemers stonden vroeg in de ochtend zenuwachtig op hun navigatie te kijken bij biercafé Oproer in Utrecht. Op het menu stond een monstertocht van 300 km dwars door Nederland.

Via de Utrechtse Heuvelrug vertrokken de deelnemers richting de oostgrens van ons land naar de pittige klimmen in het Rijk van Nijmegen. Zo tikten deelnemers op de overwegend vlakke route toch nog even 790 hoogtemeters weg. 

Via pittoreske Brabantse dorpjes als Oploo en de Rips (wie kent ze niet) liep de route tot aan de Nederlands-Belgische grens bij Poppel. Vanaf daar draaide het peloton terug naar het noorden om met de wind in de rug terug naar het biercafé te koersen.  

Inwendige mens 

Hoe vaak gebeurt het niet dat je lichaam piept en kraakt, omdat je te weinig gedronken hebt of omdat je een lunch oversloeg? Dat risico was wel heel klein tijdens de Langste Dag Challenge. Op de diverse pauzeplekken was een overvloed aan sportvoeding- en drinken aanwezig. Sterker nog, wij vragen ons af of de afstand misschien niet te kort was om de aangekomen calorieën weer te verbranden. Ook na de finish stonden een heerlijke maaltijd en dito biertje(s) voor de afgepeigerde koppies klaar.

Langste dag 2022

Corona heeft het huidige fietsseizoen flink verstoord: veel evenementen werden afgelast en reizen naar het buitenland is ook ingewikkelder dan voorheen. Daarom kijk je misschien al vooruit naar een uitdaging voor volgend jaar. In dat geval kunnen we de Langste Dag Challenge van harte aanbevelen. Een evenement waarbij alles geregeld is; jij hoeft alleen maar een fiets en een bak goesting mee te nemen. 

Foto's: Maas Rides

Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant