• Toertochten
  • Gewijzigd op 19 mei 2021

Classico Giro Utrecht

In 2010 sloeg het Giro d'Italia wielercircus zijn tenten in Utrecht op. Sindsdien wordt ieder jaar de Classico Giro Utrecht georganiseerd, een toertocht die je net als de profs destijds over de aangenaam glooiende Heuvelrug voert. Andiamo!
Classico Giro Utrecht

Het is alweer 12 jaar geleden dat de Giro 'd Italia in Utrecht neerstreek. De anders zo nuchtere Utrechters sloten de Italiaanse wielerkaravaan meteen in hun armen; de hele stad kleurde spontaan roze. Om deze herinnering levend te houden wordt sindsdien de Classico Giro Utrecht georganiseerd. Dit jaar vindt de toertocht plaats op zondag 30 mei (afhankelijk van de coronamaatregelen).

Routes & afstanden

Je kunt kiezen uit vier afstanden: 75 km, 110 km, 150 km en 200 km. Iedere route neemt je vanuit de Domstad over slingerwegen mee naar de Utrechtse Heuvelrug. Met een beetje fanatasie, zeker als het weer een beetje meewerkt, waan je je hier in het buitenland. Denk aan frisse lentebloesem, groen beboste heuvels, historische stadjes en een uitgelaten vakantiestemming onder de deelnemerers.

Kies je voor de langste afstanden, dan tik je ook nog de Veluwe (150 km) en de Posbank (200 km) aan. Hier bekruipt je helemaal het gevoel in het zonnige zuiden rond te rijden.

Start & finish

De start (en finish) van de toertocht vindt plaats op het Utrecht Science Park. Om de spreiding van deelnemers te optimaliseren wordt gewerkt met starttijden van 15 minuten. Deze vind je hier. Tevens wordt er door middel van dranghekken en bebording eenrichtingsverkeer gecreëerd op het start-finish terrein.

Coronamaatregelen

De focus van de maatregelen ligt op de spreiding van de deelnemers en natuurlijk op het hanteren van de 1,5 meter afstand. Ook is er een maximaal aantal deelnemers ingesteld.

Bij de verzorgingsposten is er eenrichtingsverkeer gecreëerd om eenvoudig 1,5 meter afstand te kunnen houden. Verder zijn er voldoende toiletten en handreinigingsmiddelen aanwezig. Dit geldt ook voor het Italiaans getinte finishterrein.

Indien blijkt dat de Classico Giro Utrecht niet op 30 mei georganiseerd kan worden i.v.m. het coronavirus, dan probeert de organisatie het evenement te verplaatsen naar de zomer. Past de nieuwe datum vervolgens niet in je agenda? Dan krijg je je inschrijfgeld terug.

Inschrijven

Wil je je een beetje in Italiaanse sferen wanen? Schrijf je nu in via onze toertochtkalender en test net als de profs destijds je benen op een van de heuvels. 

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant