• Toertochten
  • Gewijzigd op 3 maart 2022

Backroads, ode aan de voorjaarsklassiekers

Backroads – een van de evenementen uit de koker van routemeester Gijs Bruinsma – is een ode aan de legendarische voorjaarsklassiekers. De perfecte manier om jouw fietsseizoen af te trappen. Sta jij op 12 maart aan de start?
Backroads, ode aan de voorjaarsklassiekers
Backroads, ode aan de voorjaarsklassiekers

Backroads is een ode aan de legendarische voorjaarsklassiekers Tro Bro Leon in het barre Bretagne, Paris-Roubaix of de Hel van het Noorden in Frankrijk en natuurlijk de Strade Bianche van Toscane. Deze klassiekers worden gereden over achteraf gelegen weggetjes; de zogeheten backroads. Stille verharde wegen onderbroken door onverharde grindpaden, klinkers en andere uitdagende stroken. De perfecte combinatie van weg en gravel, perfect voor wielrenners die ruwe ondergronden niet schuwen. 

De stroken

Net als in de Hel van het Noorden zijn alle 25 Backroads-stroken voorzien van een beoordeling die de zwaarte van de stroken aangeeft, een ster betekent makkelijk terwijl de vijf-sterren-stroken het uiterste van je lichaam vragen. De moeilijkheidsgraad wordt bepaald door het type ondergrond (grind, zand, kasseien), de aanwezigheid van mul zand, losse stenen, kuilen, scherpe bochten en natuurlijk de lengte van de strook.

Ook dit jaar bevat de route weer een paar bekende maar ook nieuwe stroken. Zo gaat de route voor het eerst over de Italiaanseweg. Deze slingerende klim bij Doorwerth ligt bezaait met scheve klinkers en is perfect voor de echte puncheur. Een oude bekende in de route is het prachtige Prinsenveld. Deze brede finalestrook op de Amerongse Berg is de laatste uitdaging die je krijgt voorgeschoteld voordat je finisht bij wielercafé De Proloog.

Zorg dat je erbij bent

Klinkt goed toch? Dus schrijf je in, speld je klassieke rugnummer toe, steek je reepje in de shirt en start. Onderweg vind je nog twee verzorgingsposten met lekkere koffie en vers gebakken pannenkoeken. Na afloop proost je op een heerlijke dag op de fiets, werk je een zak met dikke Vlaamse frieten met zoervleisj naar binnen en geniet van je van live muziek op de achtergrond. 

Foto's: Maas Rides & Bram de Vrind 

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant