• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 21 februari 2023

Fietsspot De Proloog

De Proloog in Amerongen is niet onder één noemer te vangen. Een unieke locatie, midden tussen woningen, een bibliotheek en een sporthal, werken mensen met autisme met veel enthousiasme voor en achter de schermen mee aan het succes van De Proloog.
Fietsspot De Proloog
Fietsspot De Proloog
Berry van den Brink moet even nadenken bij de vraag ‘waar we hier precies zitten’. “Mijn vrouw Esther Hagen en ik hebben een organisatie waarin we mensen met autisme ondersteunen. In het pand waar we nu zitten is onder meer een woonvorm waar we in acht appartementen jongvolwassenen zelfstandig leren wonen. De ruimte van wat later De Proloog zou worden was nog beschikbaar. Toen kwam ik als fanatiek fietser op het idee om er wat met fietsen van te maken. We zitten hier bovendien bij de Amerongse Berg met schitterende fietsroutes in de buurt. Daar moest iets mee te doen zijn! We wilden dus de combinatie maken van fietsen en een plek creëren waar onze cliënten werkervaring konden opdoen. En in 2016 is dat gelukt. Inmiddels werken wekelijks meerdere cliënten van ons mee in de horeca. Ze houden zich vooral bezig met de voorbereiding op het weekend. Ze bereiden lunches voor, bakken de heerlijke koeken of helpen achter de bar. Ook verrichten zij facilitaire werkzaamheden in de naburige theaterzaal die gebruikt wordt voor presentaties en dergelijke.” Omdat De Proloog doordeweeks ook als kantine voor de sporthal en schietbaan dient, is het wel duidelijk dat deze zaak een multifunctionele functie heeft met een grote maatschappelijke waarde. 

Veel faciliteiten

Leggen we de focus op de fietsers, dan ziet Van den Brink dat met name in het weekend De Proloog als een trein loopt. “Het zit dan vaak helemaal vol met racefietsers en mountainbikers. Niet alleen uit de directe omgeving, maar zelfs uit het buitenland weten mensen ons inmiddels te vinden. Het is wat dat betreft heel snel gegaan.” De Proloog haakt in op wat er in de omgeving gebeurt. “Zo zijn we regelmatig een grote stopplek voor toertochten van bijvoorbeeld DTC. Alle deelnemers krijgen dan hier wat te drinken, maar ze kunnen ook even naar het toilet of de banden op spanning brengen.” Behalve DTC maken ook andere toerverenigingen steeds vaker gebruik van de faciliteiten van De Proloog. “Vélo Heuvelrug heeft hier zijn thuisbasis.”
 
Fietsspot De Proloog
Fietsspot De Proloog

Fietsbroodjes

Bij De Proloog kunnen fietsers een hapje eten en wat drinken. “Onze broodjes hebben veelal een link met een grote ronde of een ander fietsthema. Niet alleen wat naam betreft, maar ook in smaak en gebruikte ingrediënten. We organiseren verder ook workshops en clinics voor particulieren en bedrijven. In samenwerking met Fast Eddy Cycle Passion en ICycle verzorgen wij het gehele arrangement. Ook werken we samen met lokale mountainbikeverhuurbedrijven. Tevens beschikken wij over douches; dat is heel handig natuurlijk. Kunnen onze gasten lekker opgefrist genieten van een heerlijke cappuccino of een fietsbiertje” En uiteraard kunnen bezoekers bij De Proloog hun favoriete sport op een groot scherm bekijken, maar ook fietsgerelateerde spullen kopen. “Banden, sportvoeding en kleine fietscadeaus worden veel verkocht, maar we beschikken bijvoorbeeld ook over gereedschap en smeermiddelen, zodat onze gasten snel even een reparatie kunnen uitvoeren. Dat wordt zeer gewaardeerd.” 

TEKST  JOHAN VAN LEIPSIG
BEELD  CONNIE SINTEUR

Fietssport Magazine: inspiratie op je deurmat

Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor sportieve wielrenners en mountainbikers. Elk kwartaal ontvang je inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de branche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.

Meer info
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant