Toertochten Gewijzigd op 3 oktober 2016

5x Tips voor nightrides

Nightrides zijn booming. Er worden steeds meer mountainbiketochten in het donker georganiseerd waarbij je naast bomen, wortels, afdalingen, klimmetjes, mul zand nog een extra obstakel moet overwinnen: de duisternis. Wij geven je een aantal tips.

5x Tips voor nightrides

1. Check de toegangsregels

Het geeft een zekere kick om in het donker met 1.000 lumen een rondje te rijden over je favoriete trails… Check echter eerst even de toegangsregels van het gebied waarin je fietst. De meeste singletracks of onverharde paden in gebieden die beheert worden door natuurbeschermingsorganisaties zijn een absolute no-go area! Denk aan Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provinciale Landschappen. Deze gebieden zijn vrijwel altijd opengesteld tussen zonsopgang en zonsondergang. Daarbuiten het gebied betreden is dus niet toegestaan. Steeds vaker zijn er klachten dat deze regels niet worden nageleefd. Dat heeft consequenties voor de toegang voor mountainbikers. In sommige gebieden is het hierdoor niet langer toegestaan om vrij te mountainbiken. Houd je dus aan deze regels!

Veel mountainbike-gebieden zijn alleen tussen zonsopgang en zonsondergang toegankelijk. 

2. Zorg voor voldoende verlichting

Schaf een goede mountainbike lamp aan. Waar je normaal genoegen neemt met zichtbaar zijn, heb je nu echt wat meer lumen nodig om zicht te hebben. Een lamp met 700 á 800 lumen is minimaal nodig om veilig door het bos te fietsen. Richt de lamp zo dat je minimaal 15 meter voor je fiets kunt kijken. Dan heb je, mits je niet te hard fietst, genoeg tijd om te reageren op bochten of obstakels. De beste combi is een lamp op je stuur en eentje op je helm. Vergeet bovendien dat achterlampje niet zodat je goed zichtbaar bent voor medebikers. Overdrijf niet met verlichting. Lampen met 2.500 lumen zijn overdreven en je verblind andere fietsers.  

3. Draag reflecterende kleding

Draag natuurlijk goede fietskleding die zweet afvoert en winddicht is zodat het niet koud is. Houd er rekening mee dat de meeste nightrides op de toertochten kalender in de herfst en winter plaatsvinden. Kleed je warm aan. Zorg er bovendien voor dat je reflecterende kleding draagt. Je bent dan zichtbaar voor andere fietsers en, op de terugweg, voor automobilisten en andere weggebruikers.

4. Zorg dat je bereikbaar bent

Fietsen in het donker is een extra obstakel. Een stuurfoutje is zo gemaakt. Mocht er iets gebeuren dan wil je bereikbaar zijn en hulp in kunnen roepen. Neem een mobiele telefoon mee en zorg dat je iemand hebt verteld dat je aan het nightriden bent en waar je dat gaat doen. Safety first!

5. Fiets samen

Ga niet alleen maar neem een maatje mee. Dat is niet alleen leuker maar ook veiliger. Je wilt niet ’s ochtends alleen in het bos gevonden worden na een fatale stuurfout.

Dit vind je misschien ook interessant

Ondersteun NTFU belangenbehartiging

Wielersportbond NTFU zet zich actief in om de belangen van jou als sportieve fietser te behartigen. Met de financiële steun van iedere Fietssport PLUS gebruiker kan de NTFU dit werk blijven doen en uitbreiden.

Steun ons werk
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen