• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 4 februari 2023

Zorgeloos toeren in Midden-Limburg

Houd je van onbekommerd kilometers maken in een groen landschap? Dan is Midden-Limburg een aanrader. Tijdens je tocht wisselen verkeersluwe landweggetjes, natuurgebieden en rustieke dorpen elkaar af.
Zorgeloos toeren in Midden-Limburg
Zorgeloos toeren in Midden-Limburg
Midden-Limburg blijkt rijk te zijn aan verkeersluwe landweggetjes. Al snel na vertrek uit Stramproy komen we op een landweg en laten we de drukte achter ons. Om ons heen wordt het groener, we fietsen door bossen met links en rechts vennetjes. “Natuurgebied De Krang. Je kunt hier heel goed mountainbiken”, vertelt Angela. Heerlijk onbelemmerd kunnen we hier fietsen. Zelfs op deze stralende zondagochtend zijn we bijna de enige fietsers. 

Witte stadje Thorn

Na twintig kilometer worden we verrast door de met Maaskeien geplaveide straten van Thorn. Een schitterend stadje met een historisch centrum, dat wordt gekenmerkt door statige, witte panden. Als we er binnen fietsen, lijkt de tijd langzamer te gaan. Het zonlicht wordt weerkaatst door het plaveisel en ook al zijn er toeristen, toch zijn er overal stille, dromerige hoekjes. Rozenstronken zorgen voor een kleurig accent in de steegjes. Hier zouden we best wat langer willen blijven. Toch vervolgen we de route en met de wind in de rug komen we bij het Kanaal Wessem-Nederweert. Ernaast strekt een smalle asfaltweg zich uit zo ver we kunnen kijken. Dit nodigt uit tot opschakelen! We kruipen onderin de beugels en zetten aan. Hier kan niets tegenop: de snelheid, de wind in onze rug, het water dat langs onze wielen voorbij schiet. Het kan niet anders of de koers wordt hier straks hard gemaakt! 

Klein en lokaal

Vijftien kilometer verderop komen we uit bij de Zuid-Willemsvaart. Een vogelparadijs met hoge bermbegroeiing en water links en rechts van ons. ‘Theeschenkerij en Bed & Breakfast Hof van Schoor’, staat even verderop op een bord langs de weg. Dit soort kleine, lokale initiatieven vind je overal in Midden-Limburg. We zijn wel toe aan een lunch en fietsen achterom. Daar treffen we een oase van rust. Tafels en stoelen staan in een lommerrijke tuin met een zonovergoten terras. Ontspannen genieten we in de schaduw van een Engelse lunch. 

Onvervalst racecircuit

‘Allemaal leuk en aardig die schilderachtige weggetjes, maar er moet ook nog gekoerst worden’. Zoiets moeten de routemakers van de Boels Ladies Tour hebben gedacht. Want we verruilen de bossen voor een brede ventweg langs de A2. “Dit staat lokaal bekend als het Rondje Wildenberg”, zegt Angela. “Hier komen wielrenners uit de hele streek naartoe om tijdritten te trainen.” Dat valt te begrijpen. Het donkergrijze asfalt daagt ons uit: breed, strak en recht. Als vanzelf gaat het tempo omhoog, ondanks de tegenwind. Dit is gewoon een onvervalste racebaan! We sjezen twee viaducten over en vervolgen de route aan de overkant van de snelweg in tegengestelde richting. Dan laten we het ‘race-rondje’ achter ons om weer de natuur in te duiken. Wat een heerlijk trainingsgebied is dit. 
 
Zorgeloos toeren in Midden-Limburg
Zorgeloos toeren in Midden-Limburg


Het valt op dat we veel door bossen fietsen. Waar de akkers in andere streken een open gebied vormen, worden de weilanden hier nog overal omzoomd door heggen en bossen. Het versterkt de authentieke uitstraling van de streek. Het laatste deel van de route voert tot aan Maarheeze in het meest zuidelijke deel van Brabant. We buigen terug in de richting van Stramproy en passeren het plaatsnaambord Altweerterheide, tevens aangeduid als Altwieërthej. “De plaatsnamen staan er sinds enkele jaren ook in het dialect op”, lichten onze Limburgse vrienden toe. “In het dialect korten we de namen meestal af.” En inderdaad, Stramproy wordt ‘Rooj’. 

Finish in Weert

Onze tocht zit er bijna op. We hebben genoten van deze heerlijke doorfietsroute door een aaneenschakeling van bossen. De laatste kilometer fietsen we langs een kanaal Weert binnen. Hier mochten de dames tijdens de Boels Ladies Tour van 2018 nog vier rondjes rijden voordat ze in het centrum sprinten naar de finish. Wij fietsen nog een stukje verder naar Stramproy, We mogen daarna pas niet vertrekken als we door onze gastvrije fietsmaatjes zijn getrakteerd op verse vlaai. Nog zo’n trots van Limburg. 

Deze route fietsen?

Download de route op GPX en geniet van al het moois dat Midden-Limburg te bieden heeft. 

Download route

Verse vlaai. Nog zo’n trots van Limburg.

TEKST: Janneke Scheepers / BEELD: Bart van Oers

Inspiratie in je mailbox

Elke maand uitdagende tochten, mooie routes en interessante tips & tricks in je mailbox? Meld je gratis aan voor de Fietssport nieuwsbrief.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant