• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 18 juni 2021

Zoeven onder zeeniveau

Ga je racefietsen in Flevoland? Vergeet dan niet je zwemdiploma mee te nemen; je verzuipt hier in een zee van ruimte. Maak je geen zorgen: met deze twee routes ā€“ De Grens (90 km) en Oostvaarderstrappen (95) ā€“ houd je moeiteloos je hoofd boven water.
Zoeven onder zeeniveau
Zoeven onder zeeniveau

Oostvaarderstrappen

Wil je de Flevopolder op zijn veelzijdigst zien? Fiets dan vooral deze route. De tocht combineert de bekende Oostvaardersplassen met het nieuwe natuurgebied De Grote Trap; vandaar de naam. 

Je warmt de benen op tijdens een lus door de beschutting van het Hollandsche Hout. Dan draai je de Knardijk op die ruim zeventig jaar geleden werd aangelegd voor het droogmalen van de Flevopolder. Fietsend op de dijk voel je de pioniersgeest van de gelukszoekers die het land hebben aangelegd. De polder Oostelijk Flevoland werd in 1957 voltooid, het aangrenzende Zuidelijk Flevoland volgde in 1968. Het grootste kunstmatige eiland ter wereld was daarmee werkelijkheid. Vanaf de dijk zie je hoe diep het nieuwe land onder de zeespiegel ligt!Bij Zeewolde duik je het Horsterwold in, met 3700 hectare één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. Op het zuidelijkste punt van de route scheer je een stukje langs de Veluwerandmeren bij recreatiegebied Erkemederstrand. Tijd om koers te zetten terug naar Lelystad.

Na een tweede fase door het Horsterwold draai je een fietspad op dat licht glooiend tussen weilanden met hereford koeien kronkelt. Het gaat om de acht kilometer lange route door De Grote Trap, een nieuwe natuurstrook tussen Zeewolde en Almere. Waar ooit een brede autoweg gepland stond, is twee jaar geleden dit vermakelijke fietspad geopend.In de finale van je rit mag je genieten van de Oostvaardersplassen, het bekende gebied met zijn grote grazers. Het gebied is samen met de Marker Wadden onderdeel van het nieuwe Nationaal Park Nieuw Land. Je kronkelt bij Almere over het Jan van den Bosch pad met magistrale vergezichten op moerassen, waterpartijen en vogelzwermen. Dan draai je het gladde asfalt van het fietspad op de Oostvaardersdijk op. Terwijl je tempo maakt, geniet je van het uitzicht op het glinsterende Markermeer en de fonkelende Oostvaardersplassen. Op het water dobberen de bootjes. Dan draai te terug de Knardijk op die met zijn klinkers nog altijd de pionierssfeer ademt.

"Je geniet van het uitzicht op het glinsterende Markermeer en de fonkelende Oostvaardersplassen"

Aan het einde van de ronde ben je van kust tot kust gefietst en zowel uitgekeken over het Markermeer als over de Randmeren. En dat in 90 kilometer. Had jij zo’n afwisselende ronde in Flevoland verwacht!? 

De Grens

Waar de Flevopolder als een kasteel met slotgracht wordt omringd door water, is de Noordoostpolder vastgemaakt aan het oude land. Voordeel: je kunt pal over de grens van het oude en het nieuwe land fietsen. 

Fietsen langs en over de grens, daar draait deze negentig kilometer lange route om. Je wordt bij het startpunt ‘Bij Ons in de Wellerwaard’ (vanaf 10.00 uur) welkom geheten met koffie of wat anders op het riante terras aan het water. Je rit begint kronkelend door de Burchttocht, een natuurstrook die is aangelegd om overtollig water bij extreme regenval op te vangen. Ondertussen kun je de riante landhuizen bewonderen op de landgoederen die in dit gebied worden ontwikkeld.Via het Kuinderbos steek je de grens over naar het pittoreske plaatsje Lemmer in de zuidwestpunt van Friesland. De volgende 35 kilometer laveer je op de grens tussen het nieuwe en het oude land. Je snelt over de Grietenijdijk op de scheidslijn tussen Friesland en de Noordoostpolder. Je keert terug Flevoland in met een lus door het Kuinderbos, het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder. 

"Wielen (plassen) herinneren aan dijkdoorbraken in het verleden"

Bij Kuinre draai je de oude zeedijk weer op. Waar je nu fietst op de grens tussen Flevoland en Overijssel, liep vroeger de kustlijn van de Zuiderzee. Je passeert oude plaatsen als Blankenham, Baarlo en Blokzijl, terwijl wielen (plassen) achter de dijk herinneren aan dijkdoorbraken in het verleden. Het oude land met zijn traditionele boerderijen verscholen achter de dijk contrasteert met de Noordoostpolder met zijn weidse landerijen. Terug in Flevoland kun je bij Paviljoen het Proeflab in de remmen knijpen door een koffiestop in het Waterloopbos. Dit bos was ooit een proeftuin voor waterwerken van over de hele wereld. Je vindt er onder andere schaalmodellen van de Deltawerken en de haven van Bangkok. Bij het Zwarte Meer passeer je het 135 meter lange kunstwerk Pier + Horizon. Terug in de polder doemt een verhoging in het landschap met een lichtbaken op: het voormalige schiereiland Oud-Kraggenburg. Na een lus door het Voorsterbos steek je via Marknesse door naar het eindpunt van je route Bij Ons in de Wellerwaard. Sluit daar op een zomerse dag vooral af met een drankje op het heerlijke terras.

Download de routes

Sta je te (water)trappelen om de leegte in te duiken? Ga naar ons routeplatform en download De Grens en Oostvaarderstrappen
 

Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant