• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 20 oktober 2023

Zo pak je een reis naar Mallorca aan

Wil je dolgraag op fietsvakantie naar Mallorca, maar weet je niet precies hoe je dit moet aanpakken en wat je kunt verwachten? Geen zorgen: je bent al halverwege als je dit artikel leest. Vamos!
Zo pak je een reis naar Mallorca aan
Zo pak je een reis naar Mallorca aan
Kon je vroeger tijdens aardrijkskundelessen niet wakker blijven en heb je geen idee waar Mallorca ligt? Let dan nu even op. Mallorca is het grootste eiland van de Balearen, een archipel die op zo’n 200 kilometer ten oosten van Spanje in de Middellandse zee ligt. Tot de eilandengroep behoren ook Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera. De hoofdstad is Palma de Mallorca, een gezellige plaats die bekend staat om zijn prachtige kathedraal en de knusse straatjes. 

Fietsfeitjes

Ben je net zoals vroeger tijdens de les al aan het knikkebollen? Tijd om je wakker te schudden met een paar leuke fietsfeitjes. Zo is de Puig Major in het Tramuntana gebergte met 1.445 meter het hoogste punt van Mallorca, op de voet gevolgd door de Puig de Massanella (1.365 meter). De klim vanuit Sóller richting de ‘Grote Piek’ is ruim 14 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1% . Wil je niet alleen maar klimmen? Geen probleem: met 2.701 kilometer aan wegen , paden en achterafweggetjes (camis) kun je op Mallorca letterlijk alle kanten op. Na afloop van jouw rondrit is het goed toeven in een van de ruim 120 fietsvriendelijke hotels. Wat wil je nog meer? 

Veelzijdig landschap

Wie verder kijkt dan zijn stuurpen lang is, ziet dat Mallorca veel meer is dan een hotspot voor zonaanbidders. Weg van de drukte waan je je al snel in een andere wereld. In het noordwesten torenen de elf toppen van de grillige Tramuntana-bergen hoog boven de omgeving uit. Het centrale deel van het eiland, Pla de Mallorca, is heuvelachtig en wordt bedekt met aardappel-, -rijst-,  en maïsvelden. In het oostelijke Llevant vind je behalve een paar heuvels vooral verborgen baaien en mooie zandstranden. Het zuiden (Migjorn) is tenslotte vrij vlak en biedt plek aan een bonte mix van oude vissersstadjes, kleurrijke zandsteen dorpen en drukke toeristenoorden.

Vliegen naar Mallorca

Hebben we je al lekker gemaakt? Mooi, dan is het nu tijd om de eerste stap richting het zonnige zuiden te zetten; een vlucht boeken. Mallorca is makkelijk bereikbaar per vliegtuig. Zo gaan er verschillende directe en betaalbare vluchten – Vueling, easyJet, en Transavia  – vanuit Nederland naar Palma Airport. Met een vluchtduur van zo’n 2,5 uur ben je er binnen een vloek en een zucht. Boeken kan uiteraard op eigen houtje, maar je kunt ook gebruik maken van een fietsvakantiespecialist. Zo biedt Rompelberg Cycling Holidays een alles-in-een-pakket aan waardoor je met een paar muisklikken jouw trip regelt. Ook handig van Rompelberg is de flexservice; hiermee kun je de reis tot 48 uur kosteloos annuleren of omboeken naar een andere datum.

Liever niet vliegen? Neem de trein. De Eurostar brengt je naar Parijs. Met de TGV ben je via Lyon razendsnel in Barcelona. Vanuit Barcelona varen gemiddeld 15 keer per week ferries naar Palma. De veerboten van Barcelona naar Alcudia varen dagelijks ongeveer 2 keer en tot 20 keer wekelijks.

Fiets huren

Uiteraard kun je je eigen ros meenemen naar Mallorca. Behalve dat dit geld kost, loop je het risico dat er onderweg iets met je kwetsbare paradepaardje gebeurd. Makkelijker is het om een fiets te huren. Van simpele basismodellen tot high end racebakken die niet zouden misstaan in het profpeloton: met ruim 50 fietsverhuurders op het eiland is de keuze reuze. Kies in ieder geval voor een verhuurder die zich in de buurt van jouw hotel bevindt. Bij aanbieders van complete pakketten (fiets + accommodatie) is dit sowieso het geval. Goed om te weten: heb je je complete fietsvakantie bij een touroperator geboekt, dan regelt deze meestal ook de transfer van en naar de luchthaven. We kunnen niet in jouw portemonnee kijken, maar ga altijd voor een fiets die aan al jouw wensen (of net iets meer) voldoet. 

Routes uitzoeken

Het is handig om van tevoren een paar routes uit te zoeken die je graag wilt volgen. Deze kun je bijvoorbeeld op www.mallorca.es vinden. Ook hebben fietsverhuurders en -hotels vaak uitgestippelde rondritten in huis. Als je met een reisorganisatie zoals Rompelberg Cycling Holidays op pad gaat, dan kun je vaak ook aanhaken bij een groepsrit met gids. Dit heeft verschillende voordelen. Ten eerste wordt de rit op het niveau van de groep aangepast. Daarnaast is het gewoon leuk om met gelijkstemden de mooiste hobby ter wereld te beoefenen. Zo kun je onderweg gezellig kletsen, andere groepsleden uit de wind houden en na afloop opscheppen over elkaars prestaties. 

Toerisme op Mallorca

De meeste toeristen strijken neer aan de kust, zowel in het zuiden als in het noorden en (deels) in het oosten. Als fietser hoef je je echter geen zorgen over deze mensenmassa’s te maken; de meeste toeristen komen in de zomermaanden en blijven vooral op het strand plakken. Verreweg de meeste wielerliefhebbers komen in het voor- en najaar en trappen kriskras over het hele eiland. Hierdoor zitten beide groepen niet in elkaars haren. 
 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant