• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 2 mei 2023

Waar ligt Tenerife en hoe kom je er?

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden. In dit artikel lees je hoe je naar Tenerife reist en wat de leukste fietsplekken zijn.
Waar ligt Tenerife en hoe kom je er?
Waar ligt Tenerife en hoe kom je er?
Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden, die onderdeel zijn van Spanje. Het ligt in de Atlantische Oceaan ongeveer 400 kilometer ten westen van Marokko. De hoofdstad is ‘Santa Cruz de Tenerife’, dat ook meteen de hoofdstad van de Canarische Eilanden is. Het bergachtige eiland is net als de andere Canarische Eilanden van vulkanische oorsprong. Het hoogste punt is dan ook de vulkaan El Teide, die 3718 meter boven de zeespiegel rijst. De correcte uitspraak van de naam is Te-ne-ri-fe in vier lettergrepen en dus niet Te-ne-rief, zoals veel Nederlanders doen.

Klimaat Tenerife

Dat het eiland ter hoogte van de Saharawoestijn ligt, merk je aan het klimaat. Je kunt er het hele jaar door in korte broek en korte mouwen fietsen, anders dan concurrerende zonbestemmingen zoals de Costa Blanca en Costa del Sol op het Spaanse vasteland. Dankzij de verkoeling van de oceaan wordt het eiland in de zomer echter geen bakoven, zoals dat met de Sahara in Afrika wel het geval is. Tenerife kent grote klimaatverschillen. Het zuiden is droog en woestijnachtig, met gemiddeld 150 millimeter regen per jaar (ter vergelijking: Nederland haalt jaarlijks zo’n 850 millimeter). Het subtropische noorden tikt op sommige plekken 900 millimeter regen aan. Dat komt doordat er perioden zijn waarin vochtige lucht vanaf het noorden tegen de vulkaan El Teide aandrijft, met neerslag in dit gebied als gevolg. Het noorden is weelderig groen, met prachtige flora en fauna. Let op dat het op de berg El Teide het hele jaar door fris kan zijn, vanwege de aanzienlijke hoogte. Houd de weersvoorspellingen in de gaten en neem warme kleding mee als je de berg opgaat.


Toerisme op Tenerife

Het toerisme en ook het fietstoerisme concentreert zich vanwege het gunstige klimaat in het zuiden van het eiland. De strook tussen Los Cristianos en Costa Adeje is het toeristisch zwaartepunt. In deze strook vind je de meeste faciliteiten voor fietstoerisme, waaronder fietsenverhuur, restaurants en een keur aan hotels en appartementen. Tenerife heeft volop mogelijkheden voor de huur van (hoogwaardige) fietsen. De zuidelijke kustplaatsen zijn eenvoudig bereikbaar vanaf het vliegveld Tenerife del Sur, waar de meeste toeristenvluchten op vliegen. Je kunt vanuit het zuiden mooie routes fietsen, bijvoorbeeld met de beklimming van de vulkaan El Teide.

In de toeristische plaatsen is echter het minst van de authenticiteit van het eiland bewaard gebleven. Wil je vanuit een rustiger plek fietsen, dan raden we een verblijf in Chio of Santiago del Teide aan in de noordwesthoek van het eiland. Van daaruit kun je binnen een straal van vijftig kilometer nog gevarieerdere fietstochten maken, zoals naar de Masca-kloof, Santiago del Teide of het subtropische noorden. Waar je je ook vestigt: besef je dat je veel hoogtemeters voor de wielen krijgt tijdens je fietstochten op het eiland. Tenerife rijst als een berg op uit de zee. Vanaf de kust is er maar één weg, en die leidt omhoog! Daarentegen zijn de hellingen doorgaans geleidelijk en zijn er enkele vlakkere alternatieven. Ook vanuit het groene noorden is het prachtig fietsen. Neem het Anaga-gebergte in de noordoostpunt van het eiland. De klim naar Bailadero in Anaga Rural Park is spectaculair, en leidt je door een ware fietshemel vol haarspeldbochten, subtropische bossen en waanzinnige vergezichten over het schiereiland.

Vliegen naar Tenerife

Tenerife is goed bereikbaar met verschillende directe vluchten vanuit Nederland. De vluchttijd bedraagt ongeveer 4,5 uur. Je kunt onder andere vanaf Schiphol vliegen of Eindhoven Airport. Vliegmaatschappijen met directe vluchten naar Tenerife zijn onder andere Transavia, TUI, Vueling en Corendon. Tenerife heeft twee grote vliegvelden: Aeropuerto de Tenerife Norte-Ciudad de La Laguna (TFN) in het noorden, en Aeropuerto de Tenerife Sur (TFS) in het zuiden. De zuidelijke luchthaven is het populairst onder toeristen.

Fietsverhuur op Tenerife

Je kunt je eigen fiets uiteraard meenemen in het vliegtuig naar Tenerife. De meeste vliegmaatschappijen rekenen daarvoor een meerprijs tussen de vijftig en honderd euro enkele reis. Maar je kunt ook een fiets huren bij één van de vele hoogwaardige fietsverhuurbedrijven op het eiland. Bike Point Tenerife (vier vestigingen) en Free Motion (twee vestigingen) zijn enkele van de grootste verhuurbedrijven op het eiland. Je kunt ook terecht bij Bike Experience Tenerife in Las Américas.
 
Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant